sunnuntai 7. huhtikuuta 2024

Gnosis

  

 

GNOSTILAISUUS

Gnostilaisuus on ollut sekoittuneena kristinuskontoon alusta asti ja se vaikuttaa vahvasti tänäkin päivänä erehtymistä. Heikon raamatuntuntemuksensa vuoksi uskovat eivät tunnista gnostilaisuutta.  Monet gnostilaiset ovat heränneet mystisen kokemuksen kautta ja saattavat sen perusteella pitää itseään joko "heränneinä", tai sitten uskovina. Tosiasiassa he ovat edelleen synneissään. Vaikka suu siteeraa Raamattua, niin esirippu on kiinni, koska he eivät ole milloinkaan menneet ahtaasta portista sisälle. Gnostilaisia elää seurakunnassa ja valtaosa uskovistakin erehtyy pitämään heitä uudestisyntyneinä koska eivät tunne Raamattuaan eivätkä kykene erottamaan valhetta ja totuudesta.

Gnostilaisen seuran kotisivu määrittelee gnostilaisuuden näin:

"Gnostilaisuus on polku kohti sisäistä eheyttä ja olevaisen ymmärtämistä

Gnostilaisuus on henkinen elämänfilosofia

Gnostilaisuus on henkisen uudestisyntymisen filosofia, jonka tavoitteena on korkeamman Itsen löytäminen eli gnosis. Ihminen on pohjimmaltaan henkinen olento, mutta useimmat ihmiset ovat tietämättömiä henkisyydestään ja sisäisestä valostaan, he elävät pimeydessä. Kun ihmisen sisimmässä uinuva valon kipinä herää, ihminen alkaa ponnistella kohti korkeampaa Itseään, joka on hänen todellinen olemuksensa. Tämän saavutettuaan hänen tietoisuutensa taso on kohonnut niin, että hän kykenee saavuttamaan gnosiksen eli tiedon jumalallisuudesta, kaiken ykseydestä ja rakkaudesta elämän kosmisena lakina.
 
Gnostilaisuus on mysteeriuskonto

Gnostilaisuus on myös mysteeriuskonto, koska se perustuu henkilökohtaisiin mystisiin kokemuksiin – toisin kuin ns. ilmoitususkonnot eli kirjauskonnot (kuten juutalaisuus, kristinusko ja islam).

Jeesuksen opetukset olivat lähtökohtaisesti gnostilaisia, mutta kristillinen kirkko lisäsi niihin Paavalin myötävaikutuksella sellaista, mitä Jeesus ei ollut koskaan opettanut. Ensimmäisinä vuosisatoina gnostilaisuus joutui kilpailemaan kristinuskon kanssa Jeesuksen sanojen oikean tulkitsijan asemasta. Gnostilaisiin evankeliumeihin oli tallennettu se, mitä Jeesus oikeasti opetti, mutta katolinen kirkko tuhosi nämä tekstit lähes kaikki. Onneksi osa niistä ehdittiin kätkeä salaiseen paikkaan Egyptin Nag Hammadiin, josta ne löydettiin 1945, joten nyt voimme niistä lukea, mitä Jeesus todella opetti."

https://www.gnosis.fi/gnostilaisuus/ 

Gnostilaisuudesta kopioitiin kristinuskontoon Raamatulle vieraita oppeja, mm. oppi sielun kuolemattomuudesta. Raamatun kokonaisilmoitus ei sitä puolla. Gnostilaisuudessa ei ole helvettiä, joten sielu on kuolematon. Gnostilaisuudesta puuttuu Jumalan säätämä kuolemanrangaistus sovittamattomista synneistä. Gnostilaisuudessa pahaa tekevä sielu joutuu uusintakierrokselle niin kauan kunnes oppii elämään oikein. Jos suostut tutkimaan, niin tulet ymmärtämään, että Raamatussakaan ei ole helvettiä, näin ollen se myös sulkee pois opin sielun kuolemattomuudesta.

Albert Pike:
"Ihmisen sielu on kuolematon, yksilöllinen olento, elävä henki, kipinä Suuresta Valosta, joka on siirtynyt ihmisruumiiseen ja asuu siinä; tulee erotetuksi ruumiista kuolemassa, ja palaa Jumalan luo, joka on sen antanut; joka ei hajoa eikä katoa kuolemassa, vaan on edelleen olemassa, on aktiivinen ja älyllinen, kuten ollessaan Jumalassa ennen kuin verhoutui ihmisruumiiseen."

https://www.gnosis.fi/gnostilaisuus/kuka_on_gnostilainen/

"Elämän tarkoitus on oppia tuntemaan Jumala sisimmässään. Kun ihminen on oppinut tämän, hän pääsee vapaaksi pimeydestä ja hänestä tulee Valon lapsi."

NÖYRYYDEN PORTAAT

Henkiseen kasvuun kuuluu nöyryys. Sen tavoittelua on joskus kuvattu portailla, joissa on seitsemän askelmaa:
 
1. Askelma: Pidä Jumala aina mielessäsi.
2. Askelma: Ole rakastamatta omia mielihalujasi.
3. Askelma: Tottele Jumalan tahtoa, joka ilmenee Rakkauden laissa.
4. Askelma: Tunnusta katuvana ne ajatuksesi, sanasi ja tekosi, joilla olet poikennut Rakkauden laista, ja ole valmis tekemään parannus.
5. Askelma: Kestä kohtaamasi onnettomuudet ja vääryydet tyynesti ja anna anteeksi niille, jotka ovat rikkoneet sinua vastaan.
6. Askelma: Hyväksy itsesi, iloitse onnistumisistasi hiljaa itseksesi ja kiitä niistä Jumalaa.
7. Askelma: Anna käytöksesi, puheesi ja ulkoisen olemuksesi kuvastaa sydämesi nöyryyttä.

https://www.gnosis.fi/gnostilaisuus/henkinen-kasvu/ 

Hyvältä vaikuttaa, eikö totta? Kuitenkin, esirippu on kiinni ja he ovat synneissään.


GNOSIS RAAMATUSSA

KREIKKA

ginosko (verbi) 1097 (223) - tietää (oman kokemuksen kautta)
a prolonged form of a primary verb; to "know" (absolutely) in a great variety of applications and with many implications (as follow, with others not thus clearly expressed):--allow, be aware (of), feel, (have) know(-ledge), perceived, be resolved, can speak, be sure, understand.
1) to learn to know, come to know, get a knowledge of perceive, feel
1a) to become known
2) to know, understand, perceive, have knowledge of
2a) to understand
2b) to know
3) Jewish idiom for sexual intercourse between a man and a woman
4) to become acquainted with, to know

gnosis (subst.) 1108 (29) - tieto, tietäminen
from 1097; knowing (the act), i.e. (by implication) knowledge:--knowledge, science.
1) knowledge signifies in general intelligence, understanding
1a) the general knowledge of Christian religion
1b) the deeper more perfect and enlarged knowledge of this religion, such as belongs to the more advanced
1c) especially of things lawful and unlawful for Christians
1d) moral wisdom, such as is seen in right living

Luuk. 1:77, 11:52
Room. 2:20, 11:33, 15:14
1Kor. 1:5, 8:1, 8:7, 8:10-11, 12:8, 13:2, 13:8, 14:6
2Kor. 2:14, 4:6, 6:6, 8:7, 10:5, 11:6
Ef. 3:19
Filipp. 3:8
Kol. 2:3
1Tim. 6:20
1Piet. 3:7
2Piet. 1:5-6, 3:18

antaaksesi hänen kansalleen pelastuksen tuntemisen
(tiedon [totuudesta]) heidän syntiensä anteeksisaamisessa,
Luuk. 1:77

Voi teitä, te lainoppineet, kun te olette vieneet tiedon avaimen! Itse te ette ole menneet sisälle, ja sisälle meneviä te olette estäneet."
Luuk. 11:52

ymmärtämättömien kasvattaja, alaikäisten opettaja, sinulla kun laissa on tiedon ja totuuden muoto:
Room. 2:20

Oi sitä Jumalan rikkauden ja viisauden ja tiedon syvyyttä! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja käsittämättömät hänen tiensä!
Room. 11:33

Veljeni, minä kyllä olen varma teistä, että te jo ilmankin olette täynnä hyvyyttä ja kaikkinaista tietoa, niin että myös kykenette neuvomaan toinen toistanne.
Room. 15:14

että kaikessa olette rikastuneet hänessä, kaikessa puheessa ja kaikessa tiedossa,
1Kor. 1:5

Mitä sitten epäjumalille uhrattuun lihaan tulee, niin tiedämme, että meillä kaikilla on tieto. Tieto paisuttaa, mutta rakkaus rakentaa.
1Kor. 8:1

Mutta ei ole kaikilla tätä tietoa, vaan tottumuksesta epäjumaliin muutamat vielä nytkin syövät uhrilihaa ikäänkuin epäjumalille uhrattuna, ja heidän omatuntonsa, joka on heikko, tahraantuu siitä.
1Kor. 8:7

10 Sillä jos joku näkee sinun, jolla on tieto, aterioivan epäjumalan huoneessa, eikö hänen omatuntonsa, kun hän on heikko, vahvistu epäjumalille uhratun syömiseen?
11 Sinun tietosi kautta turmeltuu silloin tuo heikko, sinun veljesi, jonka tähden Kristus on kuollut.
1Kor. 8:10-11

Niinpä saa Hengen kautta toinen viisauden sanat, toinen tiedon sanat saman Hengen vaikutuksesta;
1Kor. 12:8

Ja vaikka minulla olisi profetoimisen lahja ja minä tietäisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon, ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin vuoria siirtää, mutta minulla ei olisi rakkautta, en minä mitään olisi.
1Kor. 13:2

Rakkaus ei koskaan häviä; mutta profetoiminen, se katoaa, ja kielillä puhuminen lakkaa, ja tieto katoaa.
1Kor. 13:8

Jos minä nyt, veljet, tulisin luoksenne kielillä puhuen, mitä minä teitä sillä hyödyttäisin, ellen puhuisi teille ilmestyksen tai tiedon tai profetian tai opetuksen sanoja?
1Kor. 14:6

Mutta kiitos olkoon Jumalan, joka aina kuljettaa meitä voittosaatossa Kristuksessa ja meidän kauttamme joka paikassa tuo ilmi hänen tuntemisensa (tiedon [totuudesta]) tuoksun!
2Kor. 2:14

Sillä Jumala, joka sanoi: "Loistakoon valkeus pimeydestä", on se, joka loisti sydämiimme, että Jumalan kirkkauden tunteminen (tieto [totuudesta]), sen kirkkauden, joka loistaa Kristuksen kasvoissa, levittäisi valoansa.
2Kor. 4:6

puhtaudessa, tiedossa, pitkämielisyydessä, ystävällisyydessä, Pyhässä Hengessä, vilpittömässä rakkaudessa,
2Kor. 6:6

Mutta niinkuin teillä on ylenpalttisesti kaikkea: uskoa, sanaa, tietoa, kaikkinaista intoa ja meistä teihin tullutta rakkautta, niin olkaa ylenpalttiset tässäkin rakkaudentyössä.
2Kor. 8:7

Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista
(tietoa [totuudesta]) vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle
2Kor. 10:5

Jos olenkin oppimaton puheessa, en kuitenkaan tiedossa; olemmehan tuoneet sen teille kaikin tavoin ilmi kaikissa asioissa.
2Kor. 11:6
    
ja oppia tuntemaan Kristuksen rakkauden, joka on kaikkea tietoa ylempänä; että tulisitte täyteen Jumalan kaikkea täyteyttä.
Ef. 3:19

Niinpä minä todella luen kaikki tappioksi tuon ylen kalliin, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani, tuntemisen (tiedon [totuudesta]) rinnalla, sillä hänen tähtensä minä olen menettänyt kaikki ja pidän sen roskana - että voittaisin omakseni Kristuksen
Filipp. 3:8

jossa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä.
Kol. 2:3

Oi Timoteus, talleta se, mikä sinulle on uskottu, ja vältä tiedon nimellä kulkevan valhetiedon epäpyhiä ja tyhjiä puheita ja vastaväitteitä,
1Tim. 6:20

Samoin te, miehet, eläkää taidollisesti
(tiedon mukaan) kukin vaimonne kanssa, niinkuin heikomman astian kanssa, ja osoittakaa heille kunnioitusta, koska he ovat elämän armon perillisiä niinkuin tekin; etteivät teidän rukouksenne estyisi.
1Piet. 3:7

5 niin pyrkikää juuri sentähden kaikella ahkeruudella osoittamaan uskossanne avuja, avuissa ymmärtäväisyyttä (tietoa),
6 ymmärtäväisyydessä (tiedossa) itsenne hillitsemistä, itsenne hillitsemisessä kärsivällisyyttä, kärsivällisyydessä jumalisuutta,
2Piet. 1:5-6

ja kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa
(tiedossa [totuudesta]). Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään.
2Piet. 3:18


HEPREA

yada (verbi) 3045 (946)
a primitive root; to know (properly, to ascertain by seeing); used in a great variety of senses, figuratively, literally, euphemistically and inferentially (including observation, care, recognition; and causatively, instruction, designation, punishment, etc.) (as follow):--acknowledge, acquaintance(-ted with), advise, answer, appoint, assuredly, be aware, (un-)awares, can(-not), certainly, comprehend, consider, X could they, cunning, declare, be diligent, (can, cause to) discern, discover, endued with, familiar friend, famous, feel, can have, be (ig-)norant, instruct, kinsfolk, kinsman, (cause to let, make) know, (come to give, have, take) knowledge, have (knowledge), (be, make, make to be, make self) known, + be learned, + lie by man, mark, perceive, privy to, X prognosticator, regard, have respect, skilful, shew, can (man of) skill, be sure, of a surety, teach, (can) tell, understand, have (understanding), X will be, wist, wit, wot.

da`ath (subst.) 1847 (91) - tieto
from 3045; knowledge:--cunning, (ig-)norantly, know(-ledge), (un-)awares (wittingly).
1) knowledge
1a) knowledge, perception, skill
1b) discernment, understanding, wisdom

1Moos. 2:9, 2:17
2Moos. 31:3, 35:31
4Moos. 24:16
5Moos. 4:42
Joosua 20:3, 20:5
1Kun. 7:14
Job 10:7, 13:2, 15:2, 21:14, 21:22, 33:3, 34:35, 35:16, 36:12, 38:2, 42:3
Ps. 19:2, 94:10, 119:66, 139:6
Sananl. 1:4, 1:7, 1:22, 1:29, 2:5-6, 2:10, 3:20, 5:2, 8:9-10, 8:12, 9:10, 10:14, 11:9, 12:1, 12:23, 13:16, 14:6-7, 14:18, 15:2, 15:7, 15:14, 17:27, 18:15, 19:2, 19:25, 19:27, 20:15, 21:11, 22:12, 22:17, 22:20, 23:12, 24:4-5, 29:7, 30:3
Saarn. 1:16, 1:18, 2:21, 2:26, 7:12, 9:10, 12:9
Jes. 5:13, 11:2, 33:6, 40:14, 44:19, 44:25, 47:10, 53:11, 58:2
Jer. 10:14, 22:16, 51:17
Daniel 1:4, 12:4
Hoosea 4:1, 4:6, 6:6
Hab. 2:14
Mal. 2:7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti