maanantai 29. huhtikuuta 2024

Paha saatana. Osa 8. Sielunvihollinen

Kuka tai mikä on Saatana?

Yleinen käsitys on, että kyseessä on paha henkiolento, pahuuden enkeli, Lucifer, persoonallinen paha, paholainen, perkele, sielunvihollinen, kiusaaja, murhaaja, riivaajien päämies, tämän maailman ruhtinas. Saatanan sanotaan olevan pahuuden ilmentymä ja kaiken pahuuden lähde. 

Onko näin?

 

Tästä paholaisesta sanotaan, että sen tehtävänä maan päällä on vaania ja eksyttää ihmisiä,  pitää heidät pois pelastuksesta. Sen sanotaan kiusaavan erityisesti Jeesuksen seuraajia ja saada heidät lankeamaan. Toinen erityinen kohde sanotaan olevan uskovien seurakunta, jossa sen väitetään aiheuttavan eriseuraisuutta, hajaannusta ja riitaa. Sanotaan, että se kuiskuttelee korvaan häijyjä tarjouksiaan, tuo mieleen riettaita ajatuksia, rikkoo avioliitot, tekee lapsista kapinallisia. Sanotaan, että Saatana saa ihmiset juomaan alkoholia, käyttämään huumeita, polttamaan tupakkaa, käymään vieraissa, varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Sen sanotaan olevan myös

Onko näin?

 

OPPI SAATANASTA

VTn oppi Lucifer/Saatanasta perustuu pääasiassa kahteen kontekstista irroitettuihin ja väärin tulkittuihin raamatunjakeisiin, Jes. 14 ja Hes. 28. Olen esittänyt ne kahdessa edellisessä kirjoituksessani.

12 Kuinka olet taivaalta pudonnut, sinä kointähti, aamuruskon poika! Kuinka olet maahan syösty, sinä kansojen kukistaja!
13 Sinä sanoit sydämessäsi: 'Minä nousen taivaaseen, korkeammalle Jumalan tähtiä minä istuimeni korotan ja istun ilmestysvuorelle, pohjimmaiseen Pohjolaan.
14 Minä nousen pilvien kukkuloille, teen itseni Korkeimman vertaiseksi.'
15 Mutta sinut heitettiin alas tuonelaan, pohjimmaiseen hautaan.
Jes. 14

12 "Ihmislapsi, viritä itkuvirsi Tyyron kuninkaasta ja sano hänelle: Näin sanoo Herra, Herra: Sinä olet sopusuhtaisuuden sinetti, täynnä viisautta, täydellinen kauneudessa.
13 Eedenissä, Jumalan puutarhassa, sinä olit. Peitteenäsi olivat kaikkinaiset kalliit kivet; karneolia, topaasia ja jaspista, krysoliittia, onyksia ja berylliä, safiiria, rubiinia ja smaragdia sekä kultaa olivat upotus-ja syvennystyöt sinussa, valmistetut sinä päivänä, jona sinut luotiin.
14 Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelle; sinä olit jumal'olento ja käyskentelit säihkyväin kivien keskellä.
15 Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys.
16 Suuressa kaupankäynnissäsi tuli sydämesi täyteen väkivaltaa, ja sinä teit syntiä. Niin minä karkoitin sinut häväistynä Jumalan vuorelta ja hävitin sinut, suojaava kerubi, pois säihkyväin kivien keskeltä.
17 Sinun sydämesi ylpistyi sinun kauneudestasi, ihanuutesi tähden sinä kadotit viisautesi. Minä viskasin sinut maahan, annoin sinut alttiiksi kuninkaille, heidän silmänherkukseen.
18 Paljoilla synneilläsi, tekemällä vääryyttä kaupoissasi, sinä olet häväissyt pyhäkkösi. Niin minä annoin sinun keskeltäsi puhjeta tulen; se kulutti sinut. Ja minä panin sinut tuhaksi maahan kaikkien silmäin edessä, jotka sinut näkivät.
Hes 28

 

Luciferista/Saatanasta siis sanotaan, että hän oli Jumalan luoma korkein kerubi, enkeli ja Jumalan ylistyksen johtaja. Hän ylpistyi omasta kauneudestaan ja halusi nousta Jumalan vertaiseksi. Hänen sydämensä tuli täyteen pahuutta ja hän veti mukanaan kolmanneksen enkeleistä. Hänen sanotaan kadehtivan ihmisiä ja sen vuoksi hänen halunsa on viedä heitä mukanaan helvettiin mahdollisimman paljon.

Onko näin? 

 

Monen vuoden tutkimusteni perusteella rohkenen esittää, että VTssa ei löydy em. tarinaan sopivaa Saatanaa. Koko Raamatun ainoat jakeet, jotka jollain tavalla voisi viitata siihen löytyvät Ilmestyskirjasta.

3 Ja näkyi toinen merkki taivaassa, ja katso: suuri, tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, ja sen päissä seitsemän kruunua;
4 ja sen pyrstö pyyhkäisi pois kolmannen osan taivaan tähtiä ja heitti ne maan päälle. Ja lohikäärme seisoi synnyttämäisillään olevan vaimon edessä nielläkseen hänen lapsensa, kun hän sen synnyttäisi.
Ilm. 12:3-4

Läpi Raamatun on periaate, että jokainen asia pitää vahvistaa kahden tai kolmen todistajan todistuksella. Tämän vahvistuksen vuoksi Raamattu toistaa samoja asioita eli vahvistaa itse itsensä. On raamatullisen periaatteen vastaista tehdä oppi yhden kohdan perusteella. On myös huomattava, että hepreassa tähti-sanojen yhteydessä ei puhuta enkeleistä, vaan  taivaankappaleista, israelilaisista ja tulevasta Messiaasta.

Heprean satan on substantiivi (vastustaja) tai verbi (vastustaa), mutta ei erisnimi.
Arvovaltainen King James- käännös on tehnyt siitä erisnimen vaihtamalla siihen ison alkukirjaimen.

VTssa "saatanan" tehtävä on vastustaa, seistä vastaan, aivan kuten sanan merkitys ilmoittaa. Se ei ole pahuudesta nouseva vihamielinen tehtävä. Edes tuhooja-enkeli ei itsessään ole paha, vaan Jumala on antanut hänelle tehtäväksi tuhota, ei sattumanvaraisesti ilman syytä, vaan Jumalan tahdon mukaisesti. Jumalan sallimatta ei tapahdu mitään.

VTn saatanalla oli vapaa pääsy Jumalan pyhään läsnäoloon ja he keskustelivat asiallisesti. VTn saatanalla ei ole mitään omaa agendaa, vaan hän on täysin Jumalan auktoriteetin alainen ja toimitti Jumalan antamia tehtäviä. Raamatun perusteella saatana on itseasiassa Jumalan työtoveri. VT ei sano missään, että saatana olisi paha vaan pahuus on ihmisessä itsessään, lihassa. Sielunvihollinen onkin ihmisen liha.

6 Ja Herra sanoi Kainille: "Miksi olet vihastunut, ja miksi hahmosi synkistyy?
7 Eikö niin: jos teet hyvin, voit kohottaa katseesi; mutta jos et hyvin tee, niin väijyy synti ovella, ja sen halu on sinuun, mutta hallitse sinä sitä!"
1Moos. 4:6-7

5 Mutta kun Herra näki, että ihmisten pahuus oli suuri maan päällä ja että kaikki heidän sydämensä aivoitukset ja ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat,
6 niin Herra katui tehneensä ihmiset maan päälle, ja hän tuli murheelliseksi sydämessänsä.
1Moos. 6:5-6

Petollinen on sydän ylitse kaiken ja pahanilkinen; kuka taitaa sen tuntea?
Jer. 17:9

Sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset, jumalanpilkkaamiset.
Matt. 15:19

21 Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat,
22 aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys.
23 Kaikki tämä paha lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen.
Mark. 7:21-23

 

Olen juuri edellisissä kirjoituksissani jälleen käynyt läpi kaikki saatanaan viittaavat heprean sanat ja jakeet, joissa ne esiintyvät, mutta pahaa Saatanaa en löytänyt. VTssa on eksyttäviä pahoja henkiä, mutta saatana ei näytä kuuluvan samaan kategoriaan. Sieltä löytyy noituutta, saastaisia riivaajia, valheenhenkiä, vainajahenkiä, tietäjähenkiä, ennustajahenkiä, henkioppaita jne. 

Tiedän, että uskovat eivät halua kyseenalaistaa näin radikaalia väitettä. En toki halua riippua kiinni valheissa ja olen valmis muuttamaan näkemystäni jos asiaan löytyy Raamatusta pitävät ja vahvistetut todisteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti