Hyvä opetus, mutta heti alussa on kohta, johon en voi olla puuttumatta.
Harri Lampinen: "Sana ekumenia tulee sanasta oikoumene, kreikan kielen sanasta, ja se merkitsee asuttua silloista maailmaa. Ja tuota sanaa ekumenia käytettiin vanhaan aikaan, vanhan kirkon, tuon Rooman valtakunnan yleisistä kirkolliskokouksista. Niitä kutsuttiin ekumeenisiksi, eli yleiseksi kokoukseksi. Mutta meidän aikanamme ekumenialla tarkoitetaan sitä yhdistettyyn maailmankirkkoon pyrkivää liikettä, jota johtaa vuonna 1948 perustettu Kirkkojen maailmanneuvosto. Se on ekumeniaa. Ja ekumeenisen liikkeen alkuunpanijat ja johtajat ovat olleet ja ovat enimmäkseen eri asteisia liberaaliteologeja."
TARKOITTAAKO SANA "EKUMENIA"
MEIDÄN AIKANAMME ERI ASIAA
KUIN 1700 VUOTTA SITTEN??
Rooman valtakunta ei kattanut koko maailmaa, mutta kirkko alkoi pakkokäännyttää pakanoita kristinuskontoon ja samalla teki kaiken eliminoidakseen kirkosta juutalaiset sekä juutalaisen (so Raamatun) opin. Sapatti korvattiin aurinkojumalan päivällä ja näin mitätöitiin neljäs käsky. Muut raamatulliset juhlat korvattiin kirkollisilla juhlilla, mm. joululla ja juhannuksella - ehkä myös myönnytyksenä pakanoille, jotka viettivät vielä "kristittyinäkin" pakanallisia juhliaan. Kun pakanajuhlalle annettiin kristilliset raamit, se käännettiin "kristittyjen juhlaksi", kultaiseksi vasikaksi, jonka ympärillä "kristityt" tanssivat.
Olen kirjoittanut näistä ekumeenisista kirkolliskokouksista aikaisemminkin. Ensimmäinen kirkolliskokous kokoontui v. 325 Nikeassa (Nikean ekumeeninen kirkolliskokous). Wikipediassa sanotaankin osuvasti, että:
"Tämä oli historiallisesti ensimmäinen yritys saavuttaa yksimielisyys kaikkia kristittyjä edustavassa kirkossa."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikean_ensimmäinen_kirkolliskokous
"Ekumeeninen kirkolliskokous (kreik. σύνοδος, synodos, ’synodi’, lat. concilium, konsiili) on koko (tunnettua tai tunnustettua) kristikuntaa koskeva piispainkokous, jonka päätösten katsotaan edustavan koko kristikunnan yleistä ja yhteistä kantaa. Ekumeenisten kirkolliskokousten ekumeeninen (ts. koko maan piiriä koskeva) luonne ja arvostus on peräisin paikalliskirkkojen kattavasta osallistumisesta niihin sekä tehtyjen päätösten myöhemmästä hyväksymisestä kautta kristikunnan."
Ensimmäisissä ekumeenisissa kirkolliskokouksissa määriteltiin kirkon yhteinen oppi kolmiyhteisestä Jumalasta, joka näyttää olevan kristityille kiveenhakattu totuus, jota ei tarvitse edes tutkia.
Varmasti tietäköön siis koko Israelin huone, että Jumala on hänet Herraksi ja Kristukseksi tehnyt, tämän Jeesuksen, jonka te ristiinnaulitsitte
Apt. 2:36
Kristinuskonnon laillistaja ja Nikean kokouksen koollekutsuja oli Rooman pakanakeisari (306–337) Konstantinus Suuri. Konstantinus oli kuitenkin loppuun asti mithralainen, Sol Invictuksen, Voittamattoman Auringon palvelija. Mitralaisuudesta on säilynyt vankkumattomana jäänteenä sunnuntain korottaminen raamatullisen sapatin yli.
NMKY JA PARIISIN BAASIS
Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys (NMKY, ”Namika”, ”Kristika”, engl. ”YMCA”, ”The Y”) on ekumeeninen järjestö, joka tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille kristillisiin arvoihin pohjautuvaa laaja-alaista toimintaa avoimen jäsenyyden periaatteella.
Liikkeen perusti George Williams (1821–1905) Lontoossa kesäkuussa 1844 tarkoituksenaan saada nuoret miehet hyvien harrastusten pariin ja kiinnostumaan samalla kristinuskosta.
NMKY on maallikkoekumenian (”Ecumenism of the laity”) aloittaja. Vuonna 1855 perustetun NMKY:n Maailmanliiton perussääntö, ns. ”Pariisin baasis”, on maallikkoekumenian ensimmäinen julkilausuma.
NMKY toimii yli 125 maassa ja sillä on noin 11000 toimipistettä. Liikkeeseen kuuluu noin 60 miljoonaa jäsentä ja sillä on noin 700000 vapaaehtoista ja 96000 työntekijää. NMKY-liikkeen tunnuslause on ”että he kaikki olisivat yhtä!”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nuorten_Miesten_Kristillinen_Yhdistys
KIRKKOJEN MAAILMANNEUVOSTO (KMN)
Kirkkojen maailmanneuvosto on kirkkojen kansainvälinen yhteistyöelin, joka perustettiin vuonna 1948 Amsterdamissa toteuttamaan ekumeenisen liikkeen päämääriä. Siihen kuuluu runsaat 340 kirkkoa yli 120 maasta.
Kirkkojen maailmanneuvoston päämaja sijaitsee Genevessä Sveitsissä, missä työskentelee eri maista ja eri kirkoista tulleita työntekijöitä. KMN pitää yhteyttä jäsenkirkkojensa ekumeenisiin neuvostoihin. Suomessa yhteistyökumppani on muun muassa vuonna 1917 perustettu Suomen ekumeeninen neuvosto.
Löytämäni infon mukaan Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomiteassa on neljä suomalaista; Suomen luterilaisesta kirkosta Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura ja TM Aaro Rytkönen sekä Suomen ortodoksisesta kirkosta isä Heikki Huttunen ja arkkipiispan teologinen erityisavustaja, TM Outi Vasko.
Jäsenkirkkoihin kuuluu noin 25 prosenttia kaikista maailman kristityistä, mutta roomalaiskatolinen kirkko ei kuulu siihen. KMN:n aloitteesta perustettu Global Christian Forum eli Maailmanlaaja kristillinen foorumi kokoaa yhteen myös helluntailaisia ja roomalaiskatolisia eli suurimman osan KMN:n ulkopuolelle jäävistä kristityistä.
Amsterdamin yleiskokouksessa 1948 hyväksytyt jäsenyyskriteereit:
»Kirkkojen maailmanneuvosto on niiden kirkkojen yhteys, jotka hyväksyvät Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi.»
Peruskirjaa muutettiin New Delhin yleiskokouksessa 1961:
»Kirkkojen maailmanneuvosto on niiden kirkkojen yhteys, jotka Raamatun mukaan tunnustavat Herran Jeesuksen Kristuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi ja jotka sen vuoksi pyrkivät yhdessä täyttämään yhteistä kutsumustaan yhden Jumalan, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen, kunniaksi.»
Peruskirjan tarkoitus on ilmentää käsitys "kristillisen kirkon" tuntomerkistä, KOLMINAISUUSOPISTA.
Keskeisimmät ekumeeniset ongelmat liittyvät kasteen, ehtoollisen ja kirkollisen viran – erityinen pappeus ja sen merkitys, piispuus, kirkon johtajuus (erit. paavius) – erilaisiin tulkintoihin.
EUROOPAN KIRKKOJEN KONFERENSSI (EKK)
Euroopan kirkkojen konferenssi (Conference of European Churches) on protestanttisten kirkkojen yhteiselin. Se perustettiin vuonna 1959 lisäämään suvaitsevaisuutta toisen maailmansodan rikkomaan Eurooppaan. Katolinen kirkko ei ole tässäkään jäsenenä. Suomen edustajat ovat Suomen Evankelis-Luterilainen Kirkko sekä Suomen Ortodoksinen Kirkko.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ekumenia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kirkkojen_maailmanneuvosto
https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Kirkkojen_maailmanneuvosto
https://www.ceceurope.org/member-churches/
https://www.ceceurope.org/member-churches/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti