tiistai 27. elokuuta 2024

Langenneet enkelit

 


Raamatun langenneet-enkelit-jakeet:

Sillä ei Jumala säästänyt enkeleitä, jotka syntiä tekivät, vaan syöksi heidät syvyyteen, pimeyden kuiluihin, ja hylkäsi heidät tuomiota varten säilytettäviksi.
2Piet 2:4

7 Ja syttyi sota taivaassa: Miikael ja hänen enkelinsä sotivat lohikäärmettä vastaan; ja lohikäärme ja hänen enkelinsä sotivat,
8 mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa taivaassa.
9 Ja suuri lohikäärme, se vanha käärme, jota perkeleeksi ja saatanaksi kutsutaan, koko maanpiirin villitsijä, heitettiin maan päälle, ja hänen enkelinsä heitettiin hänen kanssansa.
10 Ja minä kuulin suuren äänen taivaassa sanovan: "Nyt on tullut pelastus ja voima ja meidän Jumalamme valtakunta ja hänen Voideltunsa valta, sillä meidän veljiemme syyttäjä, joka yöt ja päivät syytti heitä meidän Jumalamme edessä, on heitetty ulos.
Ilm 12:7-10

 

Wikipediakin tietää, että Raamatusta ei löydy langenneita enkeleitä:

"Langenneet enkelit ovat enkeleitä, jotka karkotettiin taivaasta. Kirjaimellinen termi ”langennut enkeli” ei esiinny missään abrahamilaisissa uskonnollisissa teksteissä, mutta sitä käytetään kuvaamaan taivaasta karkotettuja enkeleitä tai syntisiä enkeleitä. Tällaiset enkelit houkuttelevat usein ihmisiä tekemään syntiä

Ajatus langenneista enkeleistä on peräisin Enokin kirjasta, juutalaisesta pseudepigrafisesta apokalyptisesta uskonnollisesta tekstistä, tai oletuksesta, että 1. Moos 6:1-4 mainitsemat ”Jumalan pojat” (בני האלוהים) ovat enkeleitä. Välittömästi Uuden testamentin laatimista edeltävänä aikana jotkut toisen temppelin juutalaisuuden lahkot pitivät näitä samoja ”Jumalan poikia” langenneina enkeleinä. Toisen temppelin loppupuolella nefilimiä pidettiin langenneiden enkelien ja ihmisnaisten hirviömäisinä jälkeläisinä. Tällaisissa kertomuksissa Jumala lähettää suuren vedenpaisumuksen puhdistaakseen maailman näistä olennoista; niiden ruumiit tuhoutuvat, mutta niiden erityiset sielut jäävät henkiin, ja ne vaeltavat sen jälkeen maan päällä demoneina. Kolmannen vuosisadan jälkeinen rabbiinijuutalaisuus ja kristilliset auktoriteetit hylkäsivät Enokin kirjoitukset ja käsityksen enkelien ja naisten välisestä laittomasta liitosta, joka synnytti hybridejä. Kristillisen teologian mukaan langenneiden enkeleiden synnit tapahtuvat ennen ihmiskunnan historian alkua. Niinpä langenneet enkelit samaistettiin niihin, joita Lucifer johti kapinaan Jumalaa vastaan ja jotka myös rinnastettiin demoneihin."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fallen_angel

 

Spekulointia aiheesta suomenkielisiltä sivuilta:

"Monet tutkijat uskovat, että llmestyskirjan 12. Iuvun viiteen ensimmäiseen jakeeseen sisältyy eräänlainen Saatanan minihistoria. Ilm.12:4 näyttää tämän mukaan viittaavan niiden enkelien lankeemukseen, jotka seurasivat Saatanaa : "Pyrstöllään se [Saatana] pyyhkäisi pois kolmanneksen taivaan tähdistä ja sinkosi ne maahan." On jo pitkään tunnustettu, että Raamatussa sana "tähti" tarkoittaa toisinaan enkeliä (ks. Job 38:7). Jos "tähdet' viittaa enkeleihin llm. 12:4:ssä, näyttää siltä että noustuaan kapinaan Jumalaa vastaan Lucifer onnistui vetämään mukaansa kolmanneksen enkeleistä. Hän ei siis tehnyt syntiä yksin, vaan sai ilmeisesti nostatettua laajan enkelikapinan Jumalaa vastaan.

On myös muita kertomuksia, jotka antaa vihjeitä tähän. Jumalan luomakunta oli, kuten alussa mainittiin, "sangen hyvä". Raamatunpaikat Jes.14:12-21, Hes.28:1-10, ym ilmaisevat, että jossakin vaiheessa eräs etevä enkeliruhtinas ylpistyi ja pyrki Jumalan yläpuolelle. Tällöin hän sai melkoisen osan enkelimaailmasta puolelleen. Eedenin puutarhassa tämä paholainen viekotteli ensimmäiset ihmiset syntiin ja sen jälkeen maailma on ollut "perkeleen vallassa".
Näistä voidaan vetää johtopäätökset, että pahuuden alkujuuret ovat ylpeys, itsekkyys, tottelemattomuus Jumalaa vastaan, vallanhalu.

Pahat henget ovat Saatanan lähettiläitä; ne osallistuvat hänen pyrkimykseensä tehdä tyhjäksi Jumalan suunnitelma. Demonit ovat sitoutuneet lujasti pimeyden ruhtinaaseen, Saatanaan.

Nämä henget, jotka ovat peruuttamattomasti päättäneet seurata Saatanaa sen sijaan että olisivat jääneet uskollisiksi Luojalleen, ovat lopullisesti paatuneet pahuudessa, ja ne on auttamattomasti hylätty eksytyksen valtaan. Siksi he seuraavat ruhtinastaan horjumattoman uskollisesti ja palvelevat tätä halukkaasti kukin asemansa mukaan erilaisissa tehtävissä hänen pahuuden valtakuntansa tehokkaassa organisaatiossa."

https://lindell.netmission.fi/enkeli.htm

 

 "Alun perin Jumala loi kaikki enkeli hyviksi. Kuitenkin jossain vaiheessa niiden luomisen jälkeen osa enkeleistä nousi taivaassa kapinaan Jumalaa vastaan. Kapinan alkuunpanijaa kutsutaan Raamatussa muun muassa nimellä saatana. Tästä kapinasta kerrotaan Raamatussa vain vähän. Ilmestyskirjan luvussa 12 kuvataan ”suuri, tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, ja sen päissä seitsemän kruunua; ja sen pyrstö pyyhkäisi pois kolmannen osan taivaan tähtiä ja heitti ne maan päälle.” Lohikäärme on tässä saatana, joka sai mukaansa suuren joukon enkeleitä kapinaan, mutta enemmistö enkeleistä kuitenkin jäi Jumalan puolelle. Syntiin langenneet enkelit, joita riivaajiksikin kutsutaan, heitettiin pois taivaasta maan päälle. (Tähdillä tarkoitetaan tässä enkeleitä. Vrt. Ilm. 1:20)."

"Vaikka heti kapinan koittaessa saatana enkeleineen heitettiin ulos taivaasta, oli kapinansakin jälkeen saatanalla yhä pääsy Jumalan valtaistuimen eteen, jonne se tuli syyttämään Jumalan valittuja. Sakarjan kirja jo kertoo, että ”hän näytti minulle ylimmäisen papin Joosuan seisomassa Herran enkelin edessä ja saatanan seisomassa hänen oikealla puolellaan, häntä syyttämässä.” (Sak. 3:1) Samoin Jobin kirjasta tiedämme, miten saatana Jumalan valtaistuimen edessä syytti Jobia, ettei Job oikeasti pelkää ja palvele Herraa rakkaudesta Jumalaan, vaan yksinkertaisesti vain saadakseen Jumalalta menestystä ja hyvinvointia. Ilmestyskirja vieläpä lisää, että saatana tuolla syyttäjän paikalla seisoi ahkerasti, jopa yöt ja päivät syyttäen Jumalan omia Jumalan edessä. Syyttäjää ei voitu ajaa pois, koska se, mitä se puhui ihmisten synnistä ja synnin oikeasta tuomiosta, kadotuksesta, oli totta. Ihmiset olivat syntisiä ja ansainneet kadotustuomion."

https://www.luterilainen.net/milloin-luciferin-lankeemus-tapahtui/

 

"Kaikki enkelit luotiin alunperin pyhiksi. Luciferin lankeamuksen yhteydessä katsotaan 1/3 osan enkeleistä yhtyneen hänen kapinaansa ja näistä enkeleistä tuli ns riivaajia, demooneja. Näitä asioita tutkitaan joskus myöhemmin. Hyvät, valitut enkelit (1 Tim 5:21) eivät voi enää langeta vaan ovat pyhiä (MK 8:38). Saatana ja langenneet enkelit taas eivät voi pyhittyä, vaan heitä odottaa tuomio (Matt 25:41)"

https://raamattupuhuusalo.fi/Rkoulu/2019-materiaali/002-Enkelit.pdf

 

"Jumalan hyvien enkeleiden lisäksi Raamatussa mainitaan myös langenneet enkelit. Piri kertoo, miten taivaassa syttyi sota hyvän ja pahan välillä. Paholainen nousi enkeleineen Jumalaa vastaan, mutta hävisi joukkoineen taistelun, ja heidät syöstiin alas taivaasta. (Ilm. 12:7-8) Tämä pimeyden enkeli joukkoineen on yhtä totta kuin Jumala ja hänen hyvät enkelinsä, ja molemmat voimat tekevät työtään maan päällä."

https://www.paivamies.fi/uutiset/mita-raamattu-kertoo-enkeleista-6.42.893.3a3f6734ff

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti