maanantai 17. maaliskuuta 2025

Vielä jotain

Vielä jotain, mitä olen löytänyt koskien ravintolisiä. Koska luonnollisia vitamiineja ei voi patentoida, niin kaikesta yritetään valmistaa synteettinen vastike, jolla voidaan tehdä bisnestä. Me tiedämme, että aito ja alkuperäinen Luojan luoma on aina se paras. Ihmisen peukalonjälki pilaa sen. 

Koiranruoka-sivustokin tietää kertoa asiasta:

"Ravinteiden saanti niiden luonnollisista lähteistä synteettisten sijaan on aina parempi vaihtoehto. Synteettiset vitamiinit imitoivat luonnollisia ravinteita, mutta eivät toimi kehossa luonnollisten ravinteiden tapaan. Synteettinen vitamiini on kemikaalinen isolaatti, eli vain yksi yksittäinen komponentti. Luonnossa ravinteet muodostavat monimuotoisia kokonaisuuksia. Nämä kokonaisuudet toimivat yhteistyössä muiden ravinnossa esiintyvien vitamiinien, entsyymien ja aminohappojen kanssa ja imeytyvät tehokkaasti. Täten kokonaisvaltainen vaikutus kehossa on paras mahdollinen. Synteettisellä vitamiinilla ei valitettavasti ole samanlaista kapasiteettia."

https://www.mushbarf.com/luonnolliset-vs-synteettiset-vitamiinit/

Kokosin pienimuotoisen listan ihmisille tarkoitetuista vitamiineista, joista on luonnollinen ja synteettinen versio. 

https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/natural-vs-synthetic-vitamins

 


LUONNOLLINEN
SYNTEETTINEN
A A-vitamiini on yhteisnimitys useille retinoidirakenteisille yhdisteille. Beetakaroteeni on antioksidantti, joka on A-vitamiinin esiaste ja karotenoidi (=kasvien ja muiden yhteyttävien eliöiden viherhiukkasissa esiintyvät luonnolliset pigmentit). Elimistön on muutettava beetakaroteeni A-vitamiiniksi, jotta siitä olisi hyötyä. A-vitamiini vaikuttaa näköön, ihon ja limakalvojen kuntoon sekä immuniteettiin. Karotenoidien lähteitä ovat mm porkkana, pinaatti, bataatti, cantaloupe-meloni, parsakaali, punainen paprika, kaali, chilijauhe ja kesäkurpitsa. A-vitamiinin lähteitä ovat mm maksa, munan keltuainen ja voi. Retinyylipalmitaatti tai retinyyliasetaatti. Tämä synteettinen materiaali on valmistettu yhdistämällä kala- tai palmuöljyä beeta-iononin kanssa. Beta-iononi valmistetaan sitrushedelmistä, asetonista ja kalsiumoksidista.
B1 Tiamiini on välttämätön sydämen normaalille toiminnalle, vaikuttaa hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihdunnassa, hermoston normaalissa toiminnassa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Lievä puutos voi saada aikaan väsymystä, ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyn puutetta, pistelyä tai hermosärkyä. Runsas hiilihydraattien käyttö lisää tiamiinin tarvetta. Tiamiinia on mm oluthiivassa. lihassa ja maidossa, täysjyväviljoissa, pavuissa, iduissa ja pähkinöissä,
Benfotiamiini, tiamiinimononitraatti tai tiamiinihydrokloridi. Valmistetaan kivihiilitervasta, ammoniakista, asetonista ja kloorivetyhaposta. Se imeytyy paljon vähemmän, koska se ei ole sitoutunut fosfaattiin. Se on rakenteeltaan kiteistä. Kiteet aiheuttavat verenkierrossa vaurioita ja mineraalien kertymistä sinne, missä sitä ei tarvita, kuten niveliin.
B2 Riboflaviini. flaviinimononukleotidi on yksi riboflaviinin biologisesti aktiivisista muodosita. B2-vitamiini on tärkeä limakalvoille ja iholle, näkökyvylle sekä jaksamiselle. Riboflaviinia on maitotuotteissa, lihassa, sisäelimissä, kananmunissa, pavuissa, sienissä, pähkinöissä, karpaloissa.
Riboflaviini-5-fosfaatti. Valmistetaan etikkahapon ja typen avulla tai käyttämällä muuntogeenisiä bakteereja ja käymistä. Sen on osoitettu imeytyvän huonommin, ja se poistuu nopeasti verenkierrosta ja erittyy virtsaan kuten myrkky.
B3 Niasiini, niasiiniamidi tai nikotiiniamidi. Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja hermoston toimintaa sekä normaaleja psykologisia toimintoja, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistää ihon ja limakalvojen pysymistä normaaleina. Niasiinin lähteitä ovat täysjyvävilja, pähkinät sekä liha- ja maksaruoat.
Nikotiinihappo valmistetaan kivihiilitervan, ammoniakin, happojen, 3-syanopyridiinin ja formaldehydin avulla. Se imeytyy huonommin ja sillä on enemmän sivuvaikutusten riskejä.
B5 Pantoteenihappo. Välttämätön kortisolin muodostumiseen lisämunuaisen kuorikerroksessa, ja sitä kuluu enemmän pitkään jatkuneessa stressissä. Vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan, ihon toimintaan, steroidihormonien muodostumiseen ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Lähteitä: liha, sisäelimet, sienet, avokado, maitotuotteet, peruna, kananmuna, parsakaali, kaura, täysjyväviljat.
Kalsiumpantotenaatti valmistetaan synteettisesti isobutyraldehydistä ja formaldehydistä kalsium- tai natriumsuolan muodostamiseksi. Alkoholijohdannaista, pantenolia, käytetään joskus, koska se on vakaampi ja säilyy kauemmin kaupan hyllyillä.   D-kalsiumpantotenaatti on synteettinen aine, joka on valmistettu pantoteenihaposta. Enimmäkseen se myydään B5-vitamiinina, täydentää ravitsemusta.
B6 Pyridoksaali-5-fosfaatti (P5P). Pyridoksiini sitoutuu kasveissa fosfaatin kanssa pyridoksaalifosfaatiksi, joka on B6-vitamiinin aktiivinen muoto. Kaikki muut B6 muodot on muunnettava tähän fosfaattiyhdistelmään, ennen kuin elimistö voi käyttää niitä. Pyridoksiini tukee muistia, vahvistaa immuunijärjestelmää, osallistuu aineenvaihduntaan ja energiantuotantoon sekä edistää hemoglobiinin muodostumista. B6-vitamiinin lähteitä: liha, rasvainen kala, sisäelimet, munankeltuainen, maito, saksanpähkinät, täysjyvävilja ja hiiva.
Pyridoksiinihydrokloridi on peräisin maaöljyesteristä, suolahaposta ja formaldehydistä. Se ei imeydy tai muutu helposti, ja sen on osoitettu itse asiassa estävän luonnollisen B6-vitamiinin toimintaa elimistössä. Sillä on myös sivuvaikutuksia, joita ei tavallisesti esiinny tämän vitamiinin luonnollisissa elintarvikelähteissä.
B7 Biotiini osallistuu solujen kasvuun, rasvan tuotantoon ja aineenvaihduntaan ja on välttämätön hiusten, ihon ja kynsien terveydelle. Biotiinia löytyy niistä ruoka-aineista, joissa on muitakin B-ryhmän vitamiineja; sisäelimet, liha, kala, kananmuna, pähkinät ja täysjyvävilja. Myös ihmisen suolistomikrobit pystyvät tuottamaan biotiinia.
Synteettinen B7 valmistetaan fumaarihaposta. Fumaarihappoa käytetään mm. hartsien (mm. tyydyttymättömät polyesterihartsit, alkydihartsit) ja maalien valmistuksessa, elintarviketeollisuudessa happamuuden säätöaineena (E297) ja antioksidanttina, rehun valmistuksessa, lateksin valmistuksessa, polyhydristen alkoholien valmistuksessa sekä peittausaineena värjäyksessä.
B9 Folaatti on erittäin tärkeä DNA:n luomisessa ja korjaamisessa, minkä vuoksi se on elintärkeä ennen raskautta ja sen aikana. Folaattia tarvitaan aivojen aineenvaihduntaan, punasolujen muodostukseen ja mahalaukun suolahapon valmistamiseen. Elimistön folaattivarasto on maksassa. Folaatin lähteitä ovat mm maksa, munuaiset, parsa, nokkonen, lehtikaali.
Foolihappoa ei esiinny luonnollisissa elintarvikkeissa, se on kiteistä, eikä se imeydy helposti, vaikka vitamiineihin ja lisäravinteisiin lisätäänkin suuria määriä. Se on peräisin öljyn johdannaisista, hapoista ja asetyleenistä.
B12 Kobalamiini. Metyylikobalamiini on kobalamiinin luontainen aktiivimuoto. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa hermoston oireita, kuten käsien ja jalkojen pistelyä, puutumista ja tuntohäiriöitä. B12-vitamiinia sisältävät kaikki eläinperäiset ruoka-aineet, kuten maito, liha, kala ja kananmunat.
Syanokobalamiini. Valmistetaan fermentoimalla kobolttia ja syanidia. Todellakin syanidia. Sitä on häviävän pieniä määriä, mutta se on silti syanidia.

Koliini ryhmitellään usein B-vitamiinien kanssa. Se yhdistyy luonnossa fosfaattiin, ja se on tärkeää aivoille, solukalvoille ja rasvan kurissa pitämisessä. Paras koliinin lähde on kananmunan keltuainen. Sen lisäksi naudan maksa, liha, kala ja maitotuotteet, vehnänalkiot, ohra, tattari, kvinoa ja avokado.
Koliinikloridi tai koliinibitartraatti valmistetaan etyleenin, ammoniakin ja suolahapon tai viinihapon avulla. Se ei ole sitoutunut fosfaattiin.
D Ergosteroli ja ergokalsiferoli (D2), esiintyy kasveissa ja sitä voidaan käyttää D-vitamiinilisänä. Sienet ja hiiva tuottavat D2-vitamiinia altistuessaan auringonvalolle. Kolekalsiferolia (D3) muodostuu ihossa 7-dehydrokolesterolista auringon UVB-valon vaikutuksesta. Teknisesti D3-vitamiinia ei aina pidetä vitamiinina, koska ihomme valmistaa sitä itse. Päivittäinen 20 min. oleskelu auringossa antaa sen, mitä tarvitsemamme. Kalsidioli (D3-vitamiini-25-OH) on aktiivisen D-vitamiinin esiaste, jota maksa muodostaa kolekalsiferolista. Kalsitrioli (D3-vitamiini-1,25-(OH)2) on D3-vitamiinin eli kolekalsiferolin biologisesti vaikuttava aineenvaihduntatuote, jota munuaiset valmistavat kalsidiolist. Luonnollisena D-vitamiiinin lähteenä on aurinko ruoka-aineista pääasiassa rasvaiset kalat (jos sellaista uskaltaa vielä syödä).
Ihossamme esiintyvän luonnollisen tuotannon jäljittelemiseksi tutkijat säteilyttävät eläinrasvoja stimuloidakseen D3-vitamiinin synteesiä. He käyttävät yleensä lanoliinia. D3-vitamiinia valmistetaan nykyisin myös jäkälästä. Yli 3 000 synteettistä D-vitamiinianalogia on kehitetty parantamaan tiettyjä biologisia ominaisuuksia, kuten alhaisempaa kalsiumvaikutusta ja voimakkaita antiproliferatiivisia, prodifferentisoivia ja immunomodulatiivisia toimintoja. Nämä analogit on suunniteltu esim. syövän, psoriaasin ja luustosairauksien hoitoon. Kalsipotrioli on yksi kaupallisesti menestyneistä synteettisistä D-vitamiinianalogeista psoriaasin hoitoon. Muita ovat dokserkalsiferoli, alfakalsidoli, takalsitoli, parikalsitoli, oksakalsitrioli, falealkalsitrioli ja eldekalsitoli. Synteettisiä D-vitamiinianalogeja käytetään eri muodoissa, kuten voiteina, liuoksina, voiteina ja vaahtoina.
E E-vitamiini eli tokoferoli on antioksidantti, joka suojaa elimistöä hapettumisstressiltä. Suurin E-vitamiiniaktiivisuus on RRR-alfa-tokoferolilla ja sitä esiintyy ravinnossa eniten. Toinen on D-alfatokoferoli. E-vitamiinin lähteitä ovat kokojyväviljat, avokadoöljy, munankeltuainen, vehnänalkiot, auringonkukansiemenet ja pähkinät.
dl-alfatokoferoli valmistettu käyttämällä puhdistettuja öljyjä, trimetyylihydrokinonia ja isofytolia. Se ei imeydy yhtä helposti, ei pysy yhtä kauan kudoksissa ja hajoaa nopeasti kuten myrkky tai tuntematon kemikaali. Alfa-tokoferyyliasetaattia käytetään monissa eri maissa hapettumisenestoaineena muun muassa ruuissa, muoveissa, ihovoiteissa. Voiteista se imeytyy ihon läpi soluihin ja hajoaa α-tokoferoliksi, joka toimii paikallisesti E-vitamiinina. USA:ssa joihinkin tetrahydrokannabinolia sisältäviin sähkösavukenesteisiin on lisätty tokoferyyliasetaattia. Nesteiden vaporisointi on tiettävästi tokoferyyliasetaatin takia aiheuttanut keuhkovaurioita ja kuolintapauksia USA:ssa muun muassa vuonna 2019.
K K1-vitamiini esiintyy kasviksissa fyllokinonina (K1). Fyllokinonia käytetään muun muassa vastasyntyneiden ja aikuisten K-vitamiinipuutoksen hoitoon sekä varfariinin tapaisten antikoagulanttien myrkytysten hoitoon. Fyllokinonia on eniten lehtevissä vihreissä vihanneksissa, lehtikaalissa ja parsakaalissa, sekä joissain levissä. Fyllokinonin imeytyvyys kasviksista suolistossa on usein vain 5–10 %.
Fytonadioni on myös FDA:n hyväksymä K-vitamiinin puutteesta johtuvan verenvuodon ehkäisyyn ja hoitoon vastasyntyneillä. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Phytonadione#section=Drug-Indication Fytomenadioni  on rotanmyrkyn vastalääke. Se edesauttaa veren hyytymistekijöiden muodostusta maksassa ja voi kumota K1-vitamiinin puutteesta johtuvan epänormaalin hyytymishäiriön tai verenvuodon. 

K-vitamiini toimii yhdessä D-vitamiinin ja kalsiumin kanssa. Menatetrenoni (MK-4) on K-vitamiinin päämuoto ihmisillä ja selkärankaisilla eläimillä. Se on hemostaattinen eli verenvuotoa tyrehdyttävä vitamiini, jota käytetään muun muassa osteoporoosin aiheuttamien kipujen hoitoon. Menatetrenoni syntyy, kun K1-vitamiini muuntuu elimistössä. Kudokset, joihin MK-4 vitamiinia kaikkein muodostuu eniten, voivat muuttaa jopa 90 % kaikesta saamastaan K1-vitamiinista menatetrenoniksi. MK-4 on markkinoilla oleva apu osteoporoosiin jo Japanin markkinoilla (Wikipedia). Menakinoni-7 (MK-7). Menakinoneja pystyvät tuottamaan tietyt bakteerit, arkit ja sienet. Eläimillä myös tietyt suolistobakteerit tuottavat paljon menakinoneja, jotka kattavat osan eläinten K-vitamiinitarpeesta. Ihmisillä tuotto ei ole riittävää ja K-vitamiineja tulee saada myös ruuasta. MK-7 vaikuttaa veren hyytymiseen, luuston aineenvaihduntaan ja sydämen terveyteen. K2-vitamiinin lähteitä ovat maksa, liha, kananmunan keltuainen, pehmeät juustot, fermentoidut ruoat, kuten hapankaali, natto. Ruuan menakinonit voivat kattaa jopa 50 % ihmisten K-vitamiinin tarpeesta joissakin ruokavalioissa.




K3-vitamiini, menadioni. Menadionisuoloja käytetään eläinten rehuissa K-vitamiinilisänä. Fyllokinonia ja muita K-vitamiineja voitaisiin käyttää, mutta menadionin suolat ovat näitä halvempia. Suoloja käytetään menadionin sijaan, sillä menadioni on sellaisenaan rasvaliukoinen. Sen imeytymisteho kasvaa rehun rasvapitoisuuden kasvaessa. Suolat imeytyvät vesiliukoisuutensa takia paremmin. Lisäksi menadioni hajoaa rehuissa säilytyksen aikana nopeammin kuin sen suolat. Vastasyntyneille ihmisille menadionia ja sen suoloja on joskus annettu K-vitamiinilisänä pyrkimyksenä estää K-vitamiinipuutoksesta johtuvia vakavia verenvuotoja. Menadionin käyttö tässä tarkoituksessa on kuitenkin useimmissa maissa lopetettu menadionin myrkyllisyyden takia. Nykyään monissa maissa vastasyntyneille annetaan lihaspistoksena paljon turvallisempaa fyllokinonia. Isot menadioniannokset ovat myrkyllisiä. Kananpojille ja hiirille niellyn menadionin LD50 on vastaavasti 800 ja 600 mg per painokilo. Koe-eläinten pääasiallinen myrkytysoire on punasolutuhosta johtuva anemia ja haiman laajentuminen. Vastasyntyneillä ihmisillä menadionin annostelu lisää hemolyyttisen anemian, hyperbilirubinemian eli veren bilirubiinipitoisuuden kasvua ja bilirubiinin aivokertymien riskiä. (Wikipedia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti