sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Kun silmäsi on terve, on koko sinun ruumiisi valaistu

34 Sinun silmäsi on ruumiin lamppu. Kun silmäsi on terve, on koko sinun ruumiisi valaistu, mutta kun se on viallinen, on myös sinun ruumiisi pimeä.
35 Katso siis, ettei valo, joka sinussa on, ole pimeyttä.
36 Jos siis koko sinun ruumiisi on valoisa eikä miltään osaltaan pimeä, on se oleva kokonaan valoisa, niinkuin lampun valaistessa sinua kirkkaalla loisteellaan."
Luuk. 11:34-36

Seuraava teksti on MacIntoshin kirjasta, Viides Mooseksenkirja s. 22-23

"'Terve silmä' on välttämätön, jos tahdomme saada jumalallista johdatusta. Se merkitsee murrettua tahtoa ja vilpitöntä sydäntä, joka haluaa noudattaa Jumalan tahtoa. Siinä ei ole silloin mitään kätkettyä petosta, epäpuhtaita vaikuttimia, omaa tahtoa ja laskelmointia eikä henkilökohtaisia tarkoituksia.

Sielun ollessa siinä tilassa tulvii jumalallinen valo sisään ja täyttää koko olemuksemme. Siitä seuraa, että jos ruumiimme ei ole kokonaan valoisa, niin silmämme ei ole terve; silloin on joitain epäpuhtaita vaikuttimia, omaa tahtoa ja laskelmoimista. Kuvittelimmepa sitten omistavamme mitä valoa tahansa, niin meissä on vain pimeyttä. Tämä on kerran kaikessa kauheudessaan tuleva kristikunnassa näkyviin, kun "laiton" ilmestyy. Silloin tulee näkyviin, ketkä eivät ole ottaneet vastaan rakkautta totuuteen autuaiksi tullakseen, ja jotka Jumala sen tähden on jättänyt eksytyksen valtaan, koska ovat mielistyneet vääryyteen (2Tess. 2:8-12).

Miten vakavaa kieltä tämä puhukaan meille! Jos valoa ei käytetä, se muuttuu pimeydeksi.
"Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, kuinka suuri onkaan pimeys!" (Matt. 6:23). 

19 Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat.
20 Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missä ei koi eikä ruoste raiskaa ja missä eivät varkaat murtaudu sisään eivätkä varasta.
21 Sillä missä sinun aarteesi on, siellä on myös sinun sydämesi.
22 Silmä on ruumiin lamppu. Jos siis silmäsi on terve, niin koko sinun ruumiisi on valaistu.
23 Mutta jos silmäsi on viallinen, niin koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, kuinka suuri onkaan pimeys!
24 Ei kukaan voi palvella kahta herraa; sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva. Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa.
Matt. 6.19-24

Mutta toiselta puolen: vähäinenkin valo, rehellisesti käytettynä, lisääntyy. Tätä hengellistä kasvuua kuvaa ihanasti Luuk. 11:36; "Jos siis koko sinun ruumiisi on valoisa eikä miltään osaltaan pimeä, on se oleva kokonaan valoisa, niinkuin lampun valaistessa sinua kirkkaalla loisteellaan."

29 Kun kansaa yhä kokoontui, rupesi hän puhumaan: "Tämä sukupolvi on paha sukupolvi: se tavoittelee merkkiä, mutta sille ei anneta muuta merkkiä kuin Joonaan merkki.
30 Sillä niinkuin Joonas tuli niiniveläisille merkiksi, niin Ihmisen Poikakin on oleva merkkinä tälle sukupolvelle.
31 Etelän kuningatar on heräjävä tuomiolle yhdessä tämän sukupolven miesten kanssa ja tuleva heille tuomioksi; sillä hän tuli maan ääristä kuulemaan Salomon viisautta, ja katso, tässä on enempi kuin Salomo.
32 Niiniven miehet nousevat tuomiolle yhdessä tämän sukupolven kanssa ja tulevat sille tuomioksi; sillä he tekivät parannuksen Joonaan saarnan vaikutuksesta, ja katso, tässä on enempi kuin Joonas.
33 Ei kukaan, joka sytyttää lampun, pane sitä kätköön eikä vakan alle, vaan panee sen lampunjalkaan, että sisälletulijat näkisivät valon.
34 Sinun silmäsi on ruumiin lamppu. Kun silmäsi on terve, on koko sinun ruumiisi valaistu, mutta kun se on viallinen, on myös sinun ruumiisi pimeä.
35 Katso siis, ettei valo, joka sinussa on, ole pimeyttä.
36 Jos siis koko sinun ruumiisi on valoisa eikä miltään osaltaan pimeä, on se oleva kokonaan valoisa, niinkuin lampun valaistessa sinua kirkkaalla loisteellaan."
Luuk. 11:29-36

Kuuliaisella sielulla ei ole valoa vain omalle polulleen, vaan valoa säteilee hänestä niin, että toiset voivat sen nähdä kuten kirkkaan loisteen.

Kaiken tämän vastakohdan näemme esitettynä Jer. 13:16

Antakaa Herralle, teidän Jumalallenne, kunnia, ennenkuin tulee pimeä ja jalkanne loukkaantuvat vuoriin hämärissä. Silloin te odotatte valoa, mutta hän muuttaa sen pilkkopimeäksi, tekee sen synkeydeksi.

"Antaa Herralle kunnia" on samaa kuin totella Hänen sanaansa. Velvollisuuuden tie on valoisa tie, ja joka Jumalan armon avulla sitä kulkee, hän ei koskaan loukkaannu hämärissä oleviin vuoriin. Joka on sydämeltään nöyrä ja epäilee itseänsä, pysyttelee kauukana pimeistä vuorista ja kulkee sitä autuaallista tietä, jota aina valaisevat Jumalan armollisten kasvojen kirkkaat ja elvyttävät säteet. Tämä on vanhurskaan tie, taivaallisen viisauuden ja horjumattoman rauhan tie. Oi, jospa mekin aina olisimme sillä tiellä! Älkäämme koskaan unohtako, että pyhä etuoikeutemme on nauttia taivaallista johdatusta jokapäiväisen elämämme pienimmissäkin kohdissa! Jollei taivaallisen Isän silmä meitä johdata, niin me olemme kuin järjettömiä muulit - orhit, jotka rajusti ryntäävät sinne, minne ei pitäisi, tai muulit, jotka itsepintaisesti kieltäytyvät menemästä minne tahdotaan."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti