lauantai 29. syyskuuta 2018

Niiniven miehet nousevat tuomiolle tämän sukupolven kanssa

20 Sitten hän rupesi nuhtelemaan niitä (israeliaisten) kaupunkeja, joissa useimmat hänen voimalliset tekonsa olivat tapahtuneet, siitä, etteivät ne olleet tehneet parannusta:
21 "Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Beetsaida! Sillä jos ne voimalliset teot, jotka ovat tapahtuneet teissä, olisivat tapahtuneet Tyyrossa (pakanakaupunki) ja Siidonissa (pakanakaupunki), niin nämä jo aikaa sitten olisivat säkissä ja tuhassa tehneet parannuksen.
22 Mutta minä sanon teille: Tyyron ja Siidonin on tuomiopäivänä oleva helpompi kuin teidän.
23 Ja sinä, Kapernaum (israelilaisten kaupunki), korotetaankohan sinut hamaan taivaaseen? Hamaan tuonelaan on sinun astuttava alas. Sillä jos ne voimalliset teot, jotka ovat tapahtuneet sinussa, olisivat tapahtuneet Sodomassa (pakanakaupunki), niin se seisoisi vielä tänäkin päivänä.

23. Ja sinä Kapernaum, jota taivaisiin saakka korotettiin: tuonelaan saakka te laskeudutte! Jos nämä voimat, jotka sinussa olivat, olisivat olleet Sodomassa, se olisi pystyssä tänäkin päivänä. (aramea)

24 Mutta minä sanon teille: Sodoman maan on tuomiopäivänä oleva helpompi kuin sinun."Matt. 11:20-24

Luukkaan evankeliumissa kerrotaan sama asia:

10 Mutta kun tulette kaupunkiin, jossa teitä ei oteta vastaan, niin menkää sen kaduille ja sanokaa:
11 'Tomunkin, joka teidän kaupungistanne on jalkoihimme tarttunut, me pudistamme teille takaisin; mutta se tietäkää, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle'.
12 Minä sanon teille: Sodoman on oleva sinä päivänä helpompi kuin sen kaupungin.
13 Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Beetsaida! Sillä jos ne voimalliset teot, jotka teissä ovat tapahtuneet, olisivat tapahtuneet Tyyrossa ja Siidonissa, niin nämä jo aikaa sitten olisivat säkissä ja tuhassa istuen tehneet parannuksen.
14 Mutta Tyyron ja Siidonin on oleva tuomiolla helpompi kuin teidän.
15 Ja sinä, Kapernaum, korotetaankohan sinut hamaan taivaaseen? Hamaan tuonelaan on sinun astuttava alas.

15. Ja sinä Kaper-Nachum, se, joka olet korottanut itsesi taivaisiin saakka; alas Sheol’iin saakka te laskeudutte! (aramea)

16 Joka kuulee teitä, se kuulee minua, ja joka hylkää teidät, hylkää minut; mutta joka minut hylkää, hylkää hänet (Jahve), joka on minut lähettänyt."
Luuk. 10:10-16

Jeesus asui jonkin aikaa Kapernaumissa (Matt. 4:13-16). Kapernaumista tuli myöhemmin rauniokaupunki.

"Kaiketi aiotte sanoa minulle tämän sananlaskun: 'Parantaja, paranna itsesi'; 'tee täälläkin, kotikaupungissasi, niitä suuria tekoja, joita olemme kuulleet tapahtuneen Kapernaumissa'." 
Luuk. 4:23



Kapernaum, Korasin ja Beetsaida olivat epäuskoisia israelilaisten kaupunkeja, jotka eivät kääntyneet, vaikka näkivät ja kokivat Jumalan voimallisia tekoja. Kirjankansan epäuskon ja Jeesuksen hylkäämisen synti on Jumalan silmissä pahempi asia kuin pakanakaupunkien pahuus. Pyhän hengen pilkka?

Loot varoitti Sodomaa, mutta he eivät ottaneet varoitusta tosissaan. Jumala tuhosi Sodoman, eikä sieltä paennut muita kuin Lootin perhe. Kuten Korasin ja Beetsaida, Sodomakaan ei kääntynyt, mutta sen kansa ei edes tuntenut Jumalan lakia, vaan oli avoimesti pahaa ja perverssiä.

Miksi Sodoman asema on tuomiopäivänä parempi?
En ole vielä löytänyt jaetta, jossa sanottaisiin, että täysin jumalattomat ylösnousisivat tuomiolle.

41. Niiniven miehet (pakanat) nousevat tuomiolle tämän sukupolven kanssa, ja tuomitsevat sen (ja tulevat sille tuomioksi), sillä he tekivät parannuksen Joonan julistuksen kautta, ja katso; tässä (Jeesus itse) on suurempi kuin Joona.
42. Etelän (pakana) kuningatar nousee tuomiolle tämän sukupolven kanssa, ja tuomitsee sen (ja tuleva heille tuomioksi), sillä hän tuli maan äärestä, että kuulisi Salomonin viisautta, ja katso; hän (Jeesus), joka on suurempi kuin Salomo, on täällä.
Matt. 12:41-42, Luuk. 11:31-32

Syntinen ja paha Niiniven pakanakaupunki teki parannuksen Joonan saarnan jälkeen.
Etelän pakanakuningatar matkusti kuulemaan Jumalan viisautta Salomon suusta ja teki parannuksen.

Niiniven miehet ja etelän kuningatar nukkuvat haudoissaan ja Jeesus tulee herättämään myös heidät viimeisenä päivänä ja he nousevat Raamatun mukaan tuomiolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti