lauantai 4. toukokuuta 2019

'En tahdo'; mutta jäljestäpäin hän katui ja meni


Tehkää siis parannus (metanoeo) ja kääntykää (epistrepho), että teidän syntinne pyyhittäisiin pois,
Apt 3:19 

Repent ye therefore, and be converted, that your sins may be blotted out (KJV) 

3 Pitäkää itsestänne vaari! Jos sinun veljesi tekee syntiä, niin nuhtele häntä, ja jos hän katuu (metanoeo), anna hänelle anteeksi.
4 Ja jos hän seitsemän kertaa päivässä tekee syntiä sinua vastaan ja seitsemän kertaa kääntyy (epistrepho) sinun puoleesi ja sanoo: 'Minä kadun (metanoeo)', niin anna hänelle anteeksi."
Luuk. 17:3-4

"Tehdä parannus" on vähän vaikeasti ymmärrettävä ja vaisu käännös sanasta metanoeo. Sen sisältö on "katua kokosydämisesti ja inhota menneitä syntiejään sekä ojentautua mielenmuutokseen ajattelussa ja teoissa".

Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus (metanoeo), ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta (metanoeo).
Ilm. 2:5

5 Remember therefore from whence thou art fallen, and repent, and do the first works; or else I will come unto thee quickly, and will remove thy candlestick out of his place, except thou repent. (KJV) 


METANOEO
KATUA KOKOSYDÄMISESTI, JA OJENTAUTUA MIELENMUUTOKSEEN

metanoeo (verbi) 3340
From meta and noieo; to think differently or afterwards, i.e. Reconsider (morally, feel compunction)
1) to change one's mind, i.e. to repent
2) to change one's mind for better, heartily to amend with abhorrence of one's past sins

"Tehkää parannus (metanoeo), sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle".
Matt. 3:2, Matt. 4:17

20 Sitten hän rupesi nuhtelemaan niitä kaupunkeja, joissa useimmat hänen voimalliset tekonsa olivat tapahtuneet, siitä, etteivät ne olleet tehneet parannusta (metanoeo):
21 "Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Beetsaida! Sillä jos ne voimalliset teot, jotka ovat tapahtuneet teissä, olisivat tapahtuneet Tyyrossa ja Siidonissa, niin nämä jo aikaa sitten olisivat säkissä ja tuhassa tehneet parannuksen (metanoeo).
Matt. 11:20-21

Niiniven miehet nousevat tuomiolle yhdessä tämän sukupolven kanssa ja tulevat sille tuomioksi; sillä he tekivät parannuksen (metanoeo) Joonaan saarnan vaikutuksesta, ja katso, tässä on enempi kuin Joonas.
Matt. 12:41

ja sanoi: "Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle; tehkää parannus (metanoeo) ja uskokaa evankeliumi".
Mark. 1:15

Niin he lähtivät ja saarnasivat, että oli tehtävä parannus (metanoeo).
Mark. 6:12

Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Beetsaida! Sillä jos ne voimalliset teot, jotka teissä ovat tapahtuneet, olisivat tapahtuneet Tyyrossa ja Siidonissa, niin nämä jo aikaa sitten olisivat säkissä ja tuhassa istuen tehneet parannuksen (metanoeo).
Luuk. 10:13

Niiniven miehet nousevat tuomiolle yhdessä tämän sukupolven kanssa ja tulevat sille tuomioksi; sillä he tekivät parannuksen (metanoeo) Joonaan saarnan vaikutuksesta, ja katso, tässä on enempi kuin Joonas.
Luuk. 11:32

Eivät olleet, sanon minä teille, mutta ellette tee parannusta (metanoeo), niin samoin te kaikki hukutte.
Luuk. 13:3,5

Minä sanon teille: samoin on (ON OLEVA) ilo taivaassa suurempi yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen (metanoeo), kuin yhdeksästäkymmenestä yhdeksästä vanhurskaasta, jotka eivät parannusta (metanoia) tarvitse.
Luuk. 15:7

Niin myös, sanon minä teille, on (ON OLEVA) ilo Jumalan enkeleillä (JUMALAN ENKELEIDEN EDESSÄ/LÄSNÄOLOSSA) yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen (metanoeo).
Luuk. 15:10

Niin hän sanoi: 'Ei, isä Aabraham; vaan jos joku kuolleista menisi heidän tykönsä, niin he tekisivät parannuksen (metanoeo)'.
Luuk. 16:30

3 Pitäkää itsestänne vaari! Jos sinun veljesi tekee syntiä, niin nuhtele häntä, ja jos hän katuu (metanoeo), anna hänelle anteeksi.
4 Ja jos hän seitsemän kertaa päivässä tekee syntiä sinua vastaan ja seitsemän kertaa kääntyy (epistrepho) sinun puoleesi ja sanoo: 'Minä kadun (metanoeo)', niin anna hänelle anteeksi."
Luuk. 17:3-4

Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus (metanoeo)  ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.
Apt. 2:38

Tehkää siis parannus (metanoeo) ja kääntykää (epistrepho) , että teidän syntinne pyyhittäisiin pois,
Apt. 3:19

Tee siis parannus (metanoeo) ja käänny tästä pahuudestasi ja rukoile Herraa - jos ehkä vielä sinun sydämesi ajatus sinulle anteeksi annetaan.
Apt. 8:22

Repent therefore of this thy wickedness, and pray God, if perhaps the thought of thine heart may be forgiven thee.

 Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus (metanoeo) ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.
Apt. 17:30

vaan saarnasin ensin sekä Damaskon että Jerusalemin asukkaille, ja sitten koko Juudean maalle ja pakanoille parannusta (metanoeo) ja kääntymystä (epistrepho) Jumalan puoleen, ja että he tekisivät parannuksen (metanoia) soveliaita tekoja.
Apt. 26:20

ja että, kun tulen, Jumalani on taas nöyryyttävä minua teidän tykönänne, ja että joudun suremaan monen tähden, jotka ennen ovat synnissä eläneet eivätkä ole katuneet (metanoeo) sitä saastaisuutta ja haureutta ja irstautta, jota ovat harjoittaneet.
2Kor. 12:21

Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus (metanoeo), ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta (metanoeo).
Ilm. 2:5

5 Remember therefore from whence thou art fallen, and repent, and do the first works; or else I will come unto thee quickly, and will remove thy candlestick out of his place, except thou repent.

Tee siis parannus (metanoeo); mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi pian ja sodin heitä vastaan suuni miekalla.
Ilm. 2:16

21 Ja minä olen antanut hänelle aikaa parannuksen tekoon (metanoeo), mutta hän ei tahdo parannusta (metanoeo) tehdä eikä luopua haureudestaan.
22 Katso, minä syöksen hänet tautivuoteeseen, ja ne, jotka hänen kanssaan tekevät huorin, minä syöksen suureen ahdistukseen, jos eivät tee parannusta (metanoeo) ja luovu hänen teoistansa;
Ilm. 2:21-22

21 And I gave her space to repent of her fornication; and she repented not.
22 Behold, I will cast her into a bed, and them that commit adultery with her into great tribulation, except they repent of their deeds.

Muista siis, mitä olet saanut ja kuullut, ja ota siitä vaari ja tee parannus (metanoeo). Jos et valvo, niin minä tulen kuin varas, etkä sinä tiedä, millä hetkellä minä sinun päällesi tulen.
Ilm. 3:3

Kaikkia niitä, joita minä pidän rakkaina, minä nuhtelen ja kuritan; ahkeroitse siis ja tee parannus (metanoeo).
Ilm. 3:19

As many as I love, I rebuke and chasten: be zealous therefore, and repent.

20 Ja jäljelle jääneet ihmiset, ne, joita ei tapettu näillä vitsauksilla, eivät tehneet parannusta (metanoeo) kättensä teoista, niin että olisivat lakanneet kumartamasta riivaajia ja kultaisia ja hopeaisia ja vaskisia ja kivisiä ja puisia epäjumalankuvia, jotka eivät voi nähdä eikä kuulla eikä kävellä.
21 He eivät tehneet parannusta (metanoeo) murhistaan eikä velhouksistaan eikä haureudestaan eikä varkauksistaan.
Ilm. 9:20-21

Ja ihmiset paahtuivat kovassa helteessä ja pilkkasivat Jumalan nimeä, hänen, jolla on vallassaan nämä vitsaukset; mutta he eivät tehneet parannusta (metanoeo), niin että olisivat antaneet hänelle kunnian.
Ilm. 16:9

ja pilkkasivat taivaan Jumalaa tuskiensa ja paiseittensa tähden, mutta eivät tehneet parannusta (metanoeo) teoistansa.
Ilm. 16:11


METAMELLOMAI

KATUA JÄLJESTÄPÄIN, PAHOITELLA

metamellomai (verb) 3338 (6)
1) it is a care to one afterwards
1a) it repents one, to repent one's self

Tämä vastasi ja sanoi: 'En tahdo'; mutta jäljestäpäin hän katui (metamellomai) ja meni.
Matt. 21:29

Sillä Johannes tuli teidän tykönne vanhurskauden tietä, ja te ette uskoneet häntä, mutta publikaanit ja portot uskoivat häntä; ja vaikka te sen näitte, ette jäljestäpäinkään katuneet (metamellomai), niin että olisitte häntä uskoneet.
Matt. 21:32

Kun Juudas, hänen kavaltajansa, näki, että hänet oli tuomittu, silloin hän katui (metamellomai) ja toi takaisin ne kolmekymmentä hopearahaa ylipapeille ja vanhimmille
Matt. 27:3 

Sillä vaikka murehutinkin teitä kirjeelläni, en sitä kadu (metamellomai), ja jos kaduinkin (metamellomai), niin minä - kun näen, että tuo kirje on, vaikkapa vain vähäksi aikaa, murehuttanut teitä -
2Kor. 7:8

mutta tämä hänestä vannotulla valalla, sen asettamana, joka hänelle sanoi: "Herra on vannonut eikä ole katuva (metamellomai): 'Sinä olet pappi iankaikkisesti'" -
Hepr. 7:21


EPISTREPHO

KÄÄNTYÄ, KÄÄNTYÄ TAKAISIN, PALATA 
(kirjaimellisesti, kuvaannollisesti tai moraalisesti)

epistrepho  (verbi) 1994 (39) - kääntyä (takaisin) väärältä tieltä, palata 
From epi and strepho; to revert (literally, figuratively or morally)
1) transitively
1a) to turn to
1a1) to the worship of the true God
1b) to cause to return, to bring back
1b1) to the love and obedience of God
1b2) to the love for the children
1b3) to love wisdom and righteousness
2) intransitively
2a) to turn to one's self
2b) to turn one's self about, turn back
2c) to return, turn back, come back

Matt 9:22 kääntyä
Matt 10:13 palata
Matt 12:44 palata

Sillä paatunut on tämän kansan sydän, ja korvillaan he työläästi kuulevat, ja silmänsä he ovat ummistaneet, etteivät he näkisi silmillään, eivät kuulisi korvillaan, eivät ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi (epistrepho) ja etten minä heitä parantaisi.'
Matt 13:15 

Matt 24:18 palata

että he näkemällä näkisivät, eivätkä huomaisi, ja kuulemalla kuulisivat, eivätkä ymmärtäisi, niin etteivät kääntyisi (epistrepho) ja saisi anteeksi".
Mark 4:12 

Mark 5:30 kääntyä
Mark 8:33 kääntyä
Mark 13:16 palata

16 Ja hän kääntää (epistrepho) monta Israelin lapsista Herran, heidän Jumalansa, tykö.
17 Ja hän käy hänen edellään Eliaan hengessä ja voimassa, kääntääksensä (epistrepho) isien sydämet lasten puoleen ja tottelemattomat vanhurskasten mielenlaatuun, näin Herralle toimittaaksensa valmistetun kansan."
Luke 1:16-17

Luke 2:20 palata
Luke 8:55 palata


Ja jos hän seitsemän kertaa päivässä tekee syntiä sinua vastaan ja seitsemän kertaa kääntyy (epistrepho) sinun puoleesi ja sanoo: 'Minä kadun (metanoeo)', niin anna hänelle anteeksi."
Luke 17:4

Luke 17:31 palata

mutta minä olen rukoillut sinun puolestasi, ettei sinun uskosi raukeaisi tyhjään. Ja kun sinä kerran palajat (epistrepho), niin vahvista veljiäsi.
Luke 22:32

Hän on sokaissut heidän silmänsä ja paaduttanut heidän sydämensä, että he eivät näkisi silmillään eivätkä ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi (epistrepho) ja etten minä heitä parantaisi
John 12:40 

John 21:20 kääntyä

Tehkää siis parannus (metanoeo) ja kääntykää (epistrepho), että teidän syntinne pyyhittäisiin pois,
Acts 3:19 

Ja kaikki Lyddan ja Saaronin asukkaat näkivät hänet; ja he kääntyivät (epistrepho) Herran tykö.
Acts 9:35

Acts 9:40 kääntyä

Ja Herran käsi oli heidän kanssansa, ja suuri oli se joukko, joka uskoi ja kääntyi (epistrepho) Herran puoleen.
Acts 11:21

ja sanoivat: "Miehet, miksi te näin teette? Mekin olemme ihmisiä, yhtä vajavaisia kuin te, ja julistamme teille evankeliumia, että te kääntyisitte (epistrepho) noista turhista jumalista elävän Jumalan puoleen, joka on tehnyt taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on.
Acts 14:15

Sentähden minä olen sitä mieltä, ettei tule rasittaa niitä, jotka pakanuudesta kääntyvät (epistrepho) Jumalan puoleen,
Acts 15:19

Acts 15:36 palata
Acts 16:18 kääntyä

avaamaan heidän silmänsä, että he kääntyisivät (epistrepho) pimeydestä valkeuteen ja saatanan vallasta Jumalan tykö ja saisivat uskomalla minuun synnit anteeksi ja perintöosan pyhitettyjen joukossa.'
Acts 26:18

vaan saarnasin ensin sekä Damaskon että Jerusalemin asukkaille, ja sitten koko Juudean maalle ja pakanoille parannusta (metanoeo) ja kääntymystä (epistrepho) Jumalan puoleen, ja että he tekisivät parannuksen (metanoia) soveliaita tekoja.
Acts 26:20

 Sillä paatunut on tämän kansan sydän, ja korvillaan he työläästi kuulevat, ja silmänsä he ovat ummistaneet, että he eivät näkisi silmillään, eivät kuulisi korvillaan, eivät ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi (epistrepho) ja etten minä heitä parantaisi.'
Acts 28:27

mutta kun heidän sydämensä kääntyy (epistrepho) Herran tykö, otetaan peite pois.
2 Cor 3:16

Nyt sitävastoin, kun olette tulleet tuntemaan Jumalan ja, mikä enemmän on, kun Jumala tuntee teidät, kuinka te jälleen käännytte (epistrepho) noiden heikkojen ja köyhien alkeisvoimien puoleen, joiden orjiksi taas uudestaan tahdotte tulla?
Gal 4:9

Sillä itse he kertovat meistä, millainen meidän tulomme teidän tykönne oli ja kuinka te epäjumalista käännyitte (epistrepho) Jumalan tykö, palvelemaan elävää ja totista Jumalaa
1 Th 1:9

Sillä te olitte "eksyksissä niinkuin lampaat", mutta nyt te olette palanneet (epistrepho) sielujenne paimenen ja kaitsijan tykö.
1 Pe 2:25

21 Parempi olisi heille ollut, etteivät olisi tulleet tuntemaan vanhurskauden tietä, kuin että sen tunnettuaan kääntyvät (epistrepho) pois heille annetusta pyhästä käskystä.
22 Heille on tapahtunut, mitä tosi sananlasku sanoo: "Koira palaa (epistrepho) oksennukselleen", ja: "Pesty sika rypee rapakossa".
2 Pe 2:21-22

19 Veljeni, jos joku teistä eksyy totuudesta ja hänet joku palauttaa (epistrepho),
20 niin tietäkää, että joka palauttaa (epistrepho) syntisen hänen eksymyksensä tieltä, se pelastaa hänen sielunsa kuolemasta ja peittää syntien paljouden.
Jam 5:19-20


Rev 1:12 kääntyä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti