torstai 30. toukokuuta 2019

MITÄ LAKI VAATII...?

Kuuntelin erästä opetusta ja siinä korviini otti sanat 'lain vaatimukset'. Näinhän meitä on kirkoissa ja seurakunnissa opetettu, että laki vaatii. Henkeni ei  nyt yhtynyt siihen ja lähdin tutkimaan, MITÄ LAKI OIKEASTI VAATII. 

Etsin 33/38-käännöksestä  hakusanalla vaati*, joka siis kattaa kaikki vaati-alkuiset sanat. Tulos oli se, että löysin ainoastaan YHDEN JAKEEN, jossa sana 'vaatimus' liitetään lakiin  (nomos'/Torah)  : Room. 2:14. Kun sitä lähtee vertaamaan menneisiin käännöksiin, huomaa, että BIBLIASSA VAATIA-SANAA EI ENÄÄ OLE. Eikä sitä ole Kuningas Jaakon käännöksessä eikä Peshittan englanninkielisessä käännöksessä.

Sillä kun pakanat, joilla ei lakia ole, luonnostansa tekevät, mitä LAKI VAATII, niin he, vaikka heillä ei lakia ole, ovat itse itsellensä laki

Yritin etsiä mitä kreikankielistä sanaa on käytetty verbistä 'vaatia',
- EN EDES LÖYTÄNYT KOKO SANAA.



Vertasin 38-käännöksen jaetta suomalaisiin Raamattu Kansalle, 92, 1776 ja 1642 sekä englanninkielisiin KJV ja Peshitta-käännöksiin ja Leväsen aramean suomennokseen.

1938 - 1776 - 1642


14 Sillä kun pakanat, joilla ei lakia ole, luonnostansa tekevät, mitä LAKI VAATII, niin he, vaikka heillä ei lakia ole, ovat itse itsellensä laki
15 ja osoittavat, että LAIN TEOT ovat kirjoitetut heidän sydämiinsä, kun heidän omatuntonsa myötä-todistaa ja heidän ajatuksensa keskenään syyttävät tai myös puolustavat heitä
Room. 2:14-15  (38)

14 Kun pakanatkin, joilla ei ole lakia, tekevät luonnostaan, mitä LAKI VAATII, niin he, vaikka heillä ei lakia olekaan, ovat itse itselleen laki. 
15 Näin he osoittavat, että LAIN VAATIMUKSET on kirjoitettu heidän sydämeensä, kun heidän omatuntonsakin todistaa ja heidän ajatuksensa yhdessä syyttävät tai myös puolustavat heitä (RK)

14 Pakanakansatkin, joilla ei ole lakia, saattavat luonnostaan tehdä, mitä LAKI VAATII. Silloin pakanat, vaikkei heillä lakia olekaan, ovat itse itselleen laki. 
15 Näin he osoittavat, että LAIN VAATIMUS on kirjoitettu heidän sydämeensä. Siitä todistaa heidän omatuntonsakin, kun heidän ajatuksensa syyttävät tai myös puolustavat heitä. (92) 

14 Sillä koska pakanat, joilla ei lakia ole, tekevät luonnostansa sitä, mitä LAKI ANOO, niin he, vaikka ei heillä lakia ole, ovat itsellensä laki
15 Että he osoittavat LAIN TYÖN olevan kirjoitetun sydämiinsä, ja niin heidän omatuntonsa ynnä todistaa, ja heidän ajatuksensa keskenänsä itse päällensä kantavat eli myös heitänsä syyttömäksi tekevät, (Biblia) 

14 Sillä jos ne kansat, joilla ei sitä sanaa ole, ovat luonnostaan SANAN TEKIJÖITÄ, nämä, kun heillä ei ole ollut sitä sanaa, ovat itse se sana heidän sieluilleen. 
15. Ja he osoittavat SANAN TEKOJEN olevan kirjoitetun heidän sydämiinsä, ja heidän omatuntonsa todistaa, kun heidän suunnitelmansa nuhtelevat tai puolustavat toisiaan, (aramea) 

14 For when the Gentiles, which have not the law, do by nature THE THINGS CONTAINED IN THE LAW, these, having not the law, are a law unto themselves:
15 Which shew THE WORK OF THE LAW written in their hearts, their conscience also bearing witness, and their thoughts the mean while accusing or else excusing one another; (KJV) 

14 for if Gentiles who have not the law, shall, by their nature, do THE THINGS OF THE LAW; they, while without the law, become a law to themselves: 
15 and they show THE WORK OF THE LAW, as it is inscribed on their heart; and their conscience beareth testimony to them, their own reflections rebuking or vindicating one another, (peshitta) 


LAKI EI VAADI, VAAN SANOO


Mitä siis sanomme? Onko laki syntiä? Pois se! Mutta syntiä en olisi tullut tuntemaan muuten kuin lain kautta; sillä en minä olisi tiennyt himosta, ELLEI LAKI OLISI SANONUT: "Älä himoitse".
Room. 7:7

Jumalan Laki ei vaadi: "kunnioita isääsi ja äitiäsi", "älä varasta", "älä tee huorin" jne. 

Ei myöskään Suomen laki "VAADI" vaan "SANOO" eli ilmoittaa mikä on hyväksyttävää ja mikä laitonta.

Tieliikennelaki ei vaadi meitä ajamaan tien oikealla puolella, vaan se ilmoittaa, että näin toimitaan ja joka sitä rikkoo toimii laittomasti ja on syyllistynyt laittomuuteen. 

25 Ja katso, eräs lainoppinut nousi ja kysyi kiusaten testaten häntä: "Opettaja, mitä minun pitää tekemän, että minä iankaikkisen elämän perisin?"
26 Niin hän sanoi hänelle: "MITÄ LAISSA ON KIRJOITETTUNA? KUINKAS LUET?"
27 Hän vastasi ja sanoi: "Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi".
28 Hän sanoi hänelle: "OIKEIN VASTASIT; TEE SE, NIIN SINÄ SAAT ELÄÄ". 
Luuk. 10:25-28

19 Mutta me tiedämme, että kaiken, minkä LAKI SANOO  (lego), sen se puhuu lain alaisille, että jokainen suu tukittaisiin ja koko maailma tulisi syylliseksi Jumalan edessä;
20 sentähden, ettei mikään liha tule hänen edessään vanhurskaaksi lain teoista; sillä lain kautta tulee synnin tunto. 
Room. 3:19-20 (38)

lego (verbi) 3004 (1343)  
1) to say, to speak
1a) affirm over, maintain
1b) to teach
1c) to exhort, advise, to command, direct
1d) to point out with words, intend, mean, mean to say
1e) to call by name, to call, name
1f) to speak out, speak of, mention



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti