Olen tutkinut kellojen alkuperää ja liittänyt kirjoitukseen noin minuutin mittaisia videonpätkiä uskonnollisiin tarkoituksiin käytetyistä kelloista.
Raamatussa tiu'ut löytyvät Ilmestysmajan ylipapin viitan helmasta, vuoroin granaattiomena ja kultatiuku. Tiukujen tarkoitus oli ilmoittaa, että ylimäinen pappi oli vielä elossa ollessaan kerran vuodessa Suurena Sovituspäivänä suitsuttamassa Ilmestysmajan Kaikkeinpyhimmässä. Jos hänellä olisi ollut vähänkään sovittamatonta syntiä, Jumala olisi tappanut hänet.
Se oli Vanhan liiton seremonia-lakia, joka on tyhjä tänä päivänä.
31 Kasukan viitta tee kokonaan punasinisistä langoista;
32 ja sen keskellä olkoon pääntie, ja tämä pääntie ympäröitäköön kudotulla päärmeellä niinkuin haarniskan aukko, ettei se repeäisi.
33 Ja tee sen helmaan granaattiomenia punasinisistä, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista, ja kiinnitä ne helmaan ympärinsä ja niiden väliin kultatiukuja (pa`amon) yltympäri,
34 vuorotellen kultatiuku ja granaattiomena, viitan helmaan ympärinsä.
35 Ja Aaron pitäköön sen yllään toimittaessaan virkaansa, niin että kuuluu, kun hän menee pyhäkköön Herran eteen ja tulee sieltä ulos, ettei hän kuolisi.
2. Moos. 28:31-35
pa`amon 6472 (7)
from 06471
1) bell
1a) on high priest's robe
2Moos. 28:33-34 ja 39:25-26
Toinen kelloa merkitsevä heprean sana on 'metsillah'.
Sinä päivänä on oleva hevosten kulkusissa (metsillah) kirjoitus: "Pyhitetty Herralle". Ja padat Herran temppelissä ovat uhrimaljain vertaisia, jotka ovat alttarin edessä.
Sak. 14:20
metsillah (subst.) 4698 (1)
from 06750
1) bell
Sen juurisana on verbi tsalal 6750 (värähdellä, soida korvissa, vapista pelosta), joka on samanlainen kuin verbi tsalal 6749 (upota veden alle) ja verbi tsalal 6751 (pimentyä; leijua yllä).
tsalal (verbi) 6750 (4) - värähdellä (vibraatio), helistä, soida korvissa, vapista pelosta
a primitive root [identical with 06749 through the idea of vibration]
1) to tingle, quiver
1a) (Qal)
1a1) to tingle (of ears)
1a2) to quiver (of fear)
Ja Herra sanoi Samuelille: "Katso, minä teen Israelissa sellaisen teon, että joka sen kuulee, sen molemmat korvat soivat (tsalal).
1Sam. 3:11
2Kun. 21:12
Jer. 19:3
Minä kuulin tämän, ja minun ruumiini vapisee, minun huuleni värisevät (tsalal) huudosta, mätä menee minun luihini, minä seison paikallani ja tutisen, kun minun täytyy hiljaa odottaa ahdistuksen päivää, jolloin kansan kimppuun käy hyökkääjä.
Hab. 3:16
tsalal (verbi) 6749 (1) - upota veden alle (veden väriseminen)
1) (Qal) to sink, be submerged
Sinun tuulesi puhalsi, ja meri peitti heidät; he upposivat (tsalal) valtavesiin niinkuin lyijy.
2Moos. 15:10
Sinun tuulesi puhalsi, ja meri peitti heidät; he upposivat (tsalal) valtavesiin niinkuin lyijy.
2Moos. 15:10
tsalal (verbi) 6751 (2) - pimentyä, ideana leijua yllä (vrt. tselem 6754; jumalankuva)a primitive root [identical with 06749 through the idea of hovering over (compare 06754 )]
1) to be or become or grow dark
1a) (Qal) to become or grow dark
1b) (Hiphil) to shadow
Ja minä käskin, että portit on suljettava ennen sapattia, heti kun Jerusalemin porteilla alkoi hämärtää (tsalal),...
Neh. 13:19 (RK)
katso, Assur on kuin setri Libanonilla: kaunisoksainen ja laajalti varjoa (tsalal) antava...
Hes. 31:3 (RK)
tselem 6754 (17)
1) image
1a) images (of tumours, mice, heathen gods)
1b) image, likeness (of resemblance)
1c) mere, empty, image, semblance (fig.)
1Moos. 1:26-27, 5:3, 9:6
4Moos. 33:52
1Sam. 6:5, 6:11
Sitten kaikki maan kansa meni Baalin temppeliin, ja he hävittivät sen. Sen alttarit ja kuvat (tselem) he löivät aivan murskaksi ja tappoivat alttarien edessä Mattanin, Baalin papin. Sitten pappi asetti vartijat vartioimaan Herran temppeliä.
2Kun. 11:18
2Aik. 23:17
Psa. 39:6, 73:20
Hes. 7:20, 16:17, 23:1
Aam. 5:26
KELLOT PAKANARIITEISSÄ
Pakanuudessa tiu'ut, kellot ja kilistimet ovat olleet vahvasti esillä jo tuhansia vuosia. Vanhimmat kellot ovat luultavimmin noin 2000 eKr Kiinasta, josta seremoniakellot ovat sittemmin levinneet kaikille mantereille koko pakanalliseen maailmaan. Buddhalalaisuus, hindulaisuus, sintolaisuus, animismi, luonnonuskonnot, New Age-uskonnot, näillä kaikilla on pitkät perinteet kaikenkokoisten kellojen ja kilistimien käytössä epäjumaliensa palvelemisen riiteissä. Kelloja soittavat myös shamaanit, poppamiehet, wiccat ja muut okkultistit omissa menoissaan. Ja näinollen, tiu'ut ja kulkuset kuuluvat tietysti myös jouluun.
Kellojen päätarkoitus on kutsu ja keskittyminen meditaatioon sekä pahojen henkien karkottaminen. Kysymys on transsiin pääsemisestä. Wikipedia selittää transsia näin: "Transsi on hypnoottisluonteinen tila tai uskonnollinen hurmos, jossa ihminen irtaantuu ympäröivästä todellisuudesta. Sillä tarkoitetaan muuntunutta tietoisuuden tilaa, jossa ihminen on tavallista suggestioalttiimpi ja herkempi hallusinoimaan... Ekstaasimaiseen transsiin voi päästä meditaation avulla. Transsiin vaipuessaan šamaanit voivat kokea matkaavansa esimerkiksi yliseen tai aliseen maailmaan ja näin tuoda tietoa kansalleen. Myös päihteitä voidaan käyttää apuna transsiin pääsemisessä."
https://www.youtube.com/watch?v=iXj7DLHH9-E&t
KELLOT KRISTINUSKONNOSSA
Kellojen soittamisen traditio kristillisissä kirkoissa juontaa juurensa 400-luvulle jKr, jolloin Nolan piispa Paulinus (354-431) esitti kellot otettavaksi muotoutumassa olevan kirkkolaitoksen käyttöön. Vuonna 604 paavi Sabinianus (paavina 604-606) virallisti kellojen soittamisen kirkossa päivän kanonisina tunteina sekä eukaristiassa. Kellonsoitolla ilmoitettiin sittemmin päivän kolme rukousaikaa ja kutsuttiin kansaa messuun. Kelloja alettiin soittaa myös häissä ja hautajaisissa. Kirkonkellot yleistyivät Euroopassa varhaisella keskiajalla, aluksi pohjois-Euroopassa lähinnä irlantilaisten lähetyssaarnaajien vaikutuksesta. Erityisesti Venäjän ortodoksikirkolla on kellojen soitossa pitkät perinteet. Myös kristillisessä perinteessä uskottiin kellojen karkoittavan demoneita soitollaan. Lieneekö asia aivan päinvastoin?
Ennen kirkonkelloja Kreikan luostareissa käytettiin semantronia (jolla myös pääsee transsiin).
https://en.wikipedia.org/wiki/Semantron
Ranskan roomalaiskatolisessa kirkossa aloitettiin 1000-luvulla siunaamaan käyttöön otettavia kelloja ns. 'kellojen kasteessa'. Piispa suoritti kellon pesemisen pyhällä vedellä, jonka jälkeen hän laittoi suitsutusastian kellon alle ja voiteli kellon öljyllä rukoillen, että tämä toimitus voisi vaikuttaa kellon soinnissa ja karkottaa demonit, suojella myrskyiltä ja kutsua uskolliset rukoukseen.
USKONNOLLINEN MAAILMA
KILISTELEE KELLOJA
ROOMALAISKATOLINEN KIRKKO käyttää kelloja 'kommuuniossa' eli ehtoollisessa, ilmoittamaan 'sitä mystistä hetkeä jolloin hostia eli katolinen ehtoollisleipä muuttuu Jeesuksen ruumiiksi' =transsubstantiaatio. Luterilaisen opin mukaan kyseessä on 'reaalipreesens'.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Transsubstantiaatio
https://fi.wikipedia.org/wiki/Konsubstantiaatio
https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Reaalipreesens
https://fi.wikipedia.org/wiki/Reaalipreesens
'Kelloja soitetaan messussa ehtoollisen toimituksessa kolme kertaa. Kelloja soitetaan kerran lyhyesti sillä hetkellä kun 'isä' laittaa kätensä eukaristia- eli ehtoollisaineiden päälle alttarilla ja kutsuu alas pyhän hengen = epikleesi. https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Epikleesi
Kelloilla soitetaan toisen kerran, nyt oleelllisesti pidempi soitto kun 'isä' nostaa 'hostian' eli ehtoollisleivän ylös ja lausuu sen pyhityssanat.
Kolmannen kerran kelloja soitetaan sillä hetkellä kun 'isä' nostaa kalkin eli ehtoollismaljan lausuttuaan ensin sen pyhityssanat.'
ORTODOKSISUUDESSA
Helistimet on kiinnitetty suitsutusastian ketjuihin.
BUDDHALAISUUDESSA...
"Buddhalaisuus kutsuu ihmisiä kiinnittämään huomion tähän hetkeen. Tätä painotusta kutsutaan nimellä 'mindfullness'. Kellon lempeä sointi vetää kuulijan huomion, tuo sen pois menneistä ja tulevista huolista. Buddhalaiset rukoukset alkavat kellon soitolla, joka symboloi Buddhan ääntä. Se kutsuu taivaallisten jumalten suojelua. Kellon ääni vastaa Dharman ääntä, joka ylläpitää asioiden järjestystä maailmankaikkeudessa."
"Kun kelloa soitetaan, siitä lähtevä terävä ääni kaikuu vähintään seitsemän sekuntia, aika, joka on riittävä vaikuttamaan kehon seitsemään chakraan ja tyhjentämään mieli kaikista ajatuksista."
https://translate.google.fi/translate?sl=auto&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fja.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25E9%2588%25B4&edit-text=
http://www.holy-trinity.org/node/86
https://en.wikipedia.org/wiki/Paulinus_of_Nola https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/73011/Seppa_Fiinu.pdf?sequence=1
1) to be or become or grow dark
1a) (Qal) to become or grow dark
1b) (Hiphil) to shadow
Ja minä käskin, että portit on suljettava ennen sapattia, heti kun Jerusalemin porteilla alkoi hämärtää (tsalal),...
Neh. 13:19 (RK)
katso, Assur on kuin setri Libanonilla: kaunisoksainen ja laajalti varjoa (tsalal) antava...
Hes. 31:3 (RK)
tselem 6754 (17)
1) image
1a) images (of tumours, mice, heathen gods)
1b) image, likeness (of resemblance)
1c) mere, empty, image, semblance (fig.)
1Moos. 1:26-27, 5:3, 9:6
4Moos. 33:52
1Sam. 6:5, 6:11
Sitten kaikki maan kansa meni Baalin temppeliin, ja he hävittivät sen. Sen alttarit ja kuvat (tselem) he löivät aivan murskaksi ja tappoivat alttarien edessä Mattanin, Baalin papin. Sitten pappi asetti vartijat vartioimaan Herran temppeliä.
2Kun. 11:18
2Aik. 23:17
Psa. 39:6, 73:20
Hes. 7:20, 16:17, 23:1
Aam. 5:26
KELLOT PAKANARIITEISSÄ
Pakanuudessa tiu'ut, kellot ja kilistimet ovat olleet vahvasti esillä jo tuhansia vuosia. Vanhimmat kellot ovat luultavimmin noin 2000 eKr Kiinasta, josta seremoniakellot ovat sittemmin levinneet kaikille mantereille koko pakanalliseen maailmaan. Buddhalalaisuus, hindulaisuus, sintolaisuus, animismi, luonnonuskonnot, New Age-uskonnot, näillä kaikilla on pitkät perinteet kaikenkokoisten kellojen ja kilistimien käytössä epäjumaliensa palvelemisen riiteissä. Kelloja soittavat myös shamaanit, poppamiehet, wiccat ja muut okkultistit omissa menoissaan. Ja näinollen, tiu'ut ja kulkuset kuuluvat tietysti myös jouluun.
Kellojen päätarkoitus on kutsu ja keskittyminen meditaatioon sekä pahojen henkien karkottaminen. Kysymys on transsiin pääsemisestä. Wikipedia selittää transsia näin: "Transsi on hypnoottisluonteinen tila tai uskonnollinen hurmos, jossa ihminen irtaantuu ympäröivästä todellisuudesta. Sillä tarkoitetaan muuntunutta tietoisuuden tilaa, jossa ihminen on tavallista suggestioalttiimpi ja herkempi hallusinoimaan... Ekstaasimaiseen transsiin voi päästä meditaation avulla. Transsiin vaipuessaan šamaanit voivat kokea matkaavansa esimerkiksi yliseen tai aliseen maailmaan ja näin tuoda tietoa kansalleen. Myös päihteitä voidaan käyttää apuna transsiin pääsemisessä."
https://www.youtube.com/watch?v=iXj7DLHH9-E&t
KELLOT KRISTINUSKONNOSSA
Kellojen soittamisen traditio kristillisissä kirkoissa juontaa juurensa 400-luvulle jKr, jolloin Nolan piispa Paulinus (354-431) esitti kellot otettavaksi muotoutumassa olevan kirkkolaitoksen käyttöön. Vuonna 604 paavi Sabinianus (paavina 604-606) virallisti kellojen soittamisen kirkossa päivän kanonisina tunteina sekä eukaristiassa. Kellonsoitolla ilmoitettiin sittemmin päivän kolme rukousaikaa ja kutsuttiin kansaa messuun. Kelloja alettiin soittaa myös häissä ja hautajaisissa. Kirkonkellot yleistyivät Euroopassa varhaisella keskiajalla, aluksi pohjois-Euroopassa lähinnä irlantilaisten lähetyssaarnaajien vaikutuksesta. Erityisesti Venäjän ortodoksikirkolla on kellojen soitossa pitkät perinteet. Myös kristillisessä perinteessä uskottiin kellojen karkoittavan demoneita soitollaan. Lieneekö asia aivan päinvastoin?
Ennen kirkonkelloja Kreikan luostareissa käytettiin semantronia (jolla myös pääsee transsiin).
https://en.wikipedia.org/wiki/Semantron
Ranskan roomalaiskatolisessa kirkossa aloitettiin 1000-luvulla siunaamaan käyttöön otettavia kelloja ns. 'kellojen kasteessa'. Piispa suoritti kellon pesemisen pyhällä vedellä, jonka jälkeen hän laittoi suitsutusastian kellon alle ja voiteli kellon öljyllä rukoillen, että tämä toimitus voisi vaikuttaa kellon soinnissa ja karkottaa demonit, suojella myrskyiltä ja kutsua uskolliset rukoukseen.
USKONNOLLINEN MAAILMA
KILISTELEE KELLOJA
https://fi.wikipedia.org/wiki/Transsubstantiaatio
https://fi.wikipedia.org/wiki/Konsubstantiaatio
https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Reaalipreesens
https://fi.wikipedia.org/wiki/Reaalipreesens
'Kelloja soitetaan messussa ehtoollisen toimituksessa kolme kertaa. Kelloja soitetaan kerran lyhyesti sillä hetkellä kun 'isä' laittaa kätensä eukaristia- eli ehtoollisaineiden päälle alttarilla ja kutsuu alas pyhän hengen = epikleesi. https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Epikleesi
Kelloilla soitetaan toisen kerran, nyt oleelllisesti pidempi soitto kun 'isä' nostaa 'hostian' eli ehtoollisleivän ylös ja lausuu sen pyhityssanat.
Kolmannen kerran kelloja soitetaan sillä hetkellä kun 'isä' nostaa kalkin eli ehtoollismaljan lausuttuaan ensin sen pyhityssanat.'
ORTODOKSISUUDESSA
Helistimet on kiinnitetty suitsutusastian ketjuihin.
BUDDHALAISUUDESSA...
"Buddhalaisuus kutsuu ihmisiä kiinnittämään huomion tähän hetkeen. Tätä painotusta kutsutaan nimellä 'mindfullness'. Kellon lempeä sointi vetää kuulijan huomion, tuo sen pois menneistä ja tulevista huolista. Buddhalaiset rukoukset alkavat kellon soitolla, joka symboloi Buddhan ääntä. Se kutsuu taivaallisten jumalten suojelua. Kellon ääni vastaa Dharman ääntä, joka ylläpitää asioiden järjestystä maailmankaikkeudessa."
HINDUISMISSA...
"Kun kelloa soitetaan, siitä lähtevä terävä ääni kaikuu vähintään seitsemän sekuntia, aika, joka on riittävä vaikuttamaan kehon seitsemään chakraan ja tyhjentämään mieli kaikista ajatuksista."
"Soinnin kestoaika on riittävä aktivoimaan kaikki joogassa määritellyt seitsemän chakraa eli parantamiskeskusta. Kelloista tulevat vibrat tuovat ihmissielulle rauhan ja läsnäolon tilan ja kellon sointi pitää pahat voimat pois ja miellyttää jumalaa".
JAPANISSA...
https://en.wikipedia.org/wiki/Paulinus_of_Nola https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/73011/Seppa_Fiinu.pdf?sequence=1
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti