lauantai 16. elokuuta 2014

Kornelius

Sadanpäämies Kornelius oli hurskas ja Jumalaa pelkääväinen mies; antoi almuja ja rukoili alati Jumalaa. Hän ei silti ollut uudestisyntynyt uskova. Hänellä oli vilpitön usko Jumalaan, mutta Jumalan Henki ei vielä asunut hänen sydämessään.  

asebes (adj.) 765 (9) - jumalaton, vailla kunnioittavaa Jumalan pelkoa
1) destitute of reverential awe towards God, condemning God, impious

Kornelius ei kuitenkaan ollut jumalaton, koska hän pelkäsi Jumalaa, mutta ei myöskään pelastettu. Häneltä puuttui Jumalan antama Henki ja lapseus.  Jumala näki hänen kaipauksensa ja vastasi siihen. 

Kornelius näki näyssä enkelin, joka käski haetuttaa Pietarin julistamaan heille evankeliumia, jotta he voisivat pelastua. Kornelius lähetti palvelijansa hakemaan Pietaria ja kokosi sukunsa sekä ystävänsä kuulemaan. Kun koko seurue oli kuullut ja vastaanottanut evankeliumin, he uudestisyntyivät, täyttyivät Pyhällä Hengellä ja Pietari kastoi heidät.

Erikoista tässä on se, että Kornelius, joka ei vielä ollut uudestisyntynyt, näki näyn. Näyt ja ilmestykset eivät ole todistus siitä, että ihminen olisi uudestisyntynyt. 





1 Ja Kesareassa oli mies, nimeltä Kornelius, sadanpäämies niin kutsutussa italialaisessa sotaväenosastossa.



Caesarea 
Caesar =" severed"
Caesarea of Palestine was built near the Mediterranean by Herod the Great on the site of Strabo's Tower, between Joppa and Dora. It was provided with a magnificent harbour and had conferred upon it the name of Caesarea, in honour of Augustus. It was the residence of Roman procurators, and the majority of its inhabitants were Greeks.

2 Hän oli hurskas (eusebes) ja Jumalaa pelkääväinen, niinkuin koko hänen perhekuntansakin, ja antoi paljon almuja kansalle ja rukoili (deomai) alati Jumalaa.

eusebes (adj.) 2152 (4)
1) pious, dutiful

deomai (verbi) 1189 (22)
1) to want, lack
2) to desire, long for
3) to ask, beg
3a) the thing asked for
3b) to pray, make supplications

3 Hän näki selvästi näyssä (horama), noin yhdeksännellä hetkellä päivästä, Jumalan enkelin, joka tuli sisään hänen tykönsä ja sanoi hänelle: "Kornelius!"

horama 3705 (12)
1) that which is seen, spectacle
2) a sight divinely granted in an ecstasy or in a sleep, a vision

4 Tämä loi katseensa häneen ja sanoi peljästyneenä: "Mikä on, Herra?" Enkeli sanoi hänelle: "Sinun rukouksesi (proseuche) ja almusi ovat tulleet muistoon Jumalan edessä.

proseuche 4335 (37)
1) prayer addressed to God
2) a place set apart or suited for the offering of prayer
2a) a synagogue
2b) a place in the open air where the Jews were wont to pray, outside the cities, where they had no synagogue
2b1) such places were situated upon the bank of a stream or the shore of a sea, where there was a supply of water for washing the hands before prayer

5 Niin lähetä nyt miehiä Joppeen noutamaan eräs Simon, jota myös Pietariksi kutsutaan;
6 hän majailee nahkuri Simonin luona, jonka talo on meren rannalla."
7 Ja kun enkeli, joka Korneliusta puhutteli, oli mennyt pois, kutsui tämä kaksi palvelijaansa ja hurskaan sotamiehen uskollisimpiensa joukosta
8 ja kertoi heille kaikki ja lähetti heidät Joppeen.
Apt. 10:1-8

Korneliuksen palvelijat saapuivat Pietarin luokse Joppeen:

22 He sanoivat: "Sadanpäämies Kornelius, hurskas ja Jumalaa pelkääväinen mies, josta koko Juudan kansa todistaa hyvää, on pyhältä enkeliltä ilmestyksessä saanut käskyn haettaa sinut kotiinsa ja kuulla, mitä sinulla on sanottavaa".
23 Niin hän kutsui heidät sisään ja piti heitä vierainansa. Seuraavana päivänä Pietari nousi ja lähti heidän kanssaan, ja muutamat veljet Joppesta seurasivat hänen mukanaan.
24 Ja sen jälkeisenä päivänä he saapuivat Kesareaan; ja Kornelius odotti heitä ja oli kutsunut koolle sukulaisensa ja lähimmät ystävänsä.
25 Ja kun Pietari oli astumassa sisään, meni Kornelius häntä vastaan, lankesi hänen jalkojensa juureen ja kumartui maahan.
26 Mutta Pietari nosti hänet ylös sanoen: "Nouse; minäkin olen ihminen".
Apt. 10:22-26

Kornelius kertoi Pietarille näystä, jonka oli nähnyt:

30 Ja Kornelius sanoi: "Neljä päivää sitten, juuri tähän aikaan päivästä, minä kotonani rukoilin tällä yhdeksännellä hetkellä, ja katso, edessäni seisoi mies loistavissa vaatteissa
31 ja sanoi: 'Kornelius, sinun rukouksesi on kuultu, ja sinun almusi ovat tulleet muistoon Jumalan edessä.
32 Niin lähetä nyt Joppeen ja kutsu tykösi Simon, jota myös Pietariksi kutsutaan; hän majailee nahkuri Simonin talossa meren rannalla.'
33 Sentähden minä lähetin heti sinulle sanan, ja sinä teit hyvin, kun tulit. Nyt olemme siis tässä kaikki Jumalan edessä, kuullaksemme kaiken, mitä Herra on käskenyt sinun puhua."
Apt. 10:30-33

Pietari julisti evankeliumia Korneliukselle, hänen perhekunnalleen ja ystävilleen, jotka olivat kokoontunnet sitä kuulemaan. Ne,  jotka kuulivat, vastaanottivat Jeshuan sydämeensä ja heidät kastettiin samantien.

40 "...Hänet Jumala herätti kolmantena päivänä ja antoi hänen ilmestyä,
41 ei kaikelle kansalle, vaan Jumalan ennen valitsemille todistajille, meille, jotka söimme ja joimme hänen kanssaan sen jälkeen, kuin hän oli kuolleista noussut.
42 Ja hän käski meidän saarnata kansalle ja todistaa, että hän on se, jonka Jumala on asettanut elävien ja kuolleitten tuomariksi.
43 Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta."
44 Kun Pietari vielä näitä puhui, tuli Pyhä Henki kaikkien päälle, jotka puheen kuulivat.
45 Ja kaikki ne uskovaiset, jotka olivat ympärileikatut ja olivat tulleet Pietarin mukana, hämmästyivät sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin pakanoihinkin,
46 sillä he kuulivat heidän puhuvan kielillä ja ylistävän Jumalaa. Silloin Pietari vastasi:
47 "Ei kaiketi kukaan voi kieltää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niinkuin mekin?"
48 Ja hän käski kastaa heidät Jeesuksen Kristuksen nimeen. Silloin he pyysivät häntä viipymään siellä muutamia päiviä.
Apt. 10:34-48

Jälkeenpäin Pietari kertoi juutalaisille veljilleen:

11 Ja katso, samassa seisoi sen talon edessä, jossa me olimme, kolme miestä, jotka Kesareasta oli lähetetty minun luokseni.
12 Ja Henki käski minun mennä arvelematta heidän kanssansa; ja myös nämä kuusi veljeä lähtivät minun kanssani. Me menimme sen miehen taloon,
13 ja hän kertoi meille, kuinka hän oli nähnyt enkelin seisovan hänen huoneessaan ja sanovan: 'Lähetä Joppeen noutamaan Simon, jota myös Pietariksi kutsutaan;
14 hän on puhuva sinulle sanoja, joiden kautta sinä pelastut, ja koko sinun perhekuntasi'.
15 Ja kun minä rupesin puhumaan, tuli Pyhä Henki heidän päällensä, niinkuin alussa meidänkin päällemme.
16 Silloin minä muistin Herran sanan, jonka hän sanoi: 'Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä'.
Apt. 11:11-16



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti