sunnuntai 24. elokuuta 2014

Ruuat ja juomat ja erilaiset pesotkin, ovat ainoastaan lihan sääntöjä

Läpi koko Raamatun kulkee toistamisen periaate. Samat asiat toistetaan kahteen tai kolmeen kertaan; Raamattu todistaa itse itseään.

Yksi ainoa todistaja älköön olko pätevä ketään vastaan, olkoonpa mikä pahateko tai rikkomus, mikä synti tahansa, jonka joku tekee. Kahden tai kolmen todistajan sanalla on asia vahva.
5. Moos. 19:15

'että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla'.
Matt. 18:16

Kahden tai kolmen todistajan sanalla on jokainen asia vahvistettava.

2. Kor. 13:1

Niin myös ruokasäännöt toistetaan 5. Mooseksen kirjassa. 

Älä syö mitään, mikä on kauhistus.
Nämä ovat ne nelijalkaiset eläimet, joita saatte syödä: raavas, lammas ja vuohi,
5 peura, gaselli, metsäkauris, vuorikauris, musta antilooppi, keihäsantilooppi ja betsoari-vuohi,
kaikki ne nelijalkaiset eläimet, joilla on kokonansa halkinaiset, kaksivarpaiset sorkat ja jotka märehtivät; niitä saatte syödä.
Näitä älkää kuitenkaan syökö niistä, jotka märehtivät, ja niistä, joilla on kokonansa halkinaiset sorkat: kamelia, jänistä ja tamaania, jotka kyllä märehtivät, mutta joilla ei ole sorkkia: ne olkoot teille saastaiset;
sikaa, jolla kyllä on sorkat, mutta joka ei märehdi: se olkoon teille saastainen. Näiden lihaa älkää syökö, ja niiden raatoihin älkää koskeko.
5. Moos. 14:3-8

RASVA JA VERI

Ja Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa.
2 Ja peljätkööt ja vaviskoot teitä kaikki eläimet maan päällä ja kaikki taivaan linnut ja kaikki, jotka maassa matelevat, ja kaikki meren kalat; ne olkoot teidän valtaanne annetut.
Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi; niinkuin minä olen antanut teille viheriäiset kasvit, niin minä annan teille myös tämän kaiken.
Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on.
Mutta teidän oman verenne minä kostan; jokaiselle eläimelle minä sen kostan, ja myöskin ihmisille minä kostan ihmisen sielun, toiselle toisen sielun.
Joka ihmisen veren vuodattaa, hänen verensä on ihminen vuodattava, sillä Jumala on tehnyt ihmisen kuvaksensa.
1. Moos. 9:1-6

10 Kuka ikinä Israelin heimosta tai muukalaisista, jotka asuvat teidän keskellänne, syö verta, mitä tahansa, sitä ihmistä vastaan, joka verta syö, minä käännän kasvoni ja hävitän hänet kansastansa.
11 Sillä lihan sielu on veressä, ja minä olen sen teille antanut alttarille, että se tuottaisi teille sovituksen; sillä veri tuottaa sovituksen, koska sielu on siinä.
12 Sentähden minä olen sanonut israelilaisille: Älköön kukaan teistä syökö verta; älköön myöskään muukalainen, joka asuu teidän keskellänne, syökö verta.
3. Moos. 17:10-12

Eläinrasva on epäterveellistä. Naudan ja lampaanlihassa rasva on kovaa talia, joka yleensä leikataan pois. Sian rasva on pehmeää ihraa, esim. pekonissa. Ympäristö- ym myrkyt varastoituvat kehon rasvakerrokseen. Kun rasva muuttuu energiaksi, myrkyt vapautuvat verenkiertoon. Rasvakerros on kehon myrkkyvarasto, eläimilläkin. Mitä luulet, onko sitä hyvä syödä?

Tämä olkoon teille ikuinen (`owlam) säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin: mitään rasvaa tai verta älkää syökö."
3. Moos. 3:17

`owlam 05769 (439) - ikuisesti, aina
1) long duration, antiquity, futurity, for ever, ever, everlasting, evermore, perpetual, old, ancient, world
1a) ancient time, long time (of past)
1b) (of future)
1b1) for ever, always
1b2) continuous existence, perpetual
1b3) everlasting, indefinite or unending future, eternity

Sama laki olkoon maassasyntyneellä ja muukalaisella, joka asuu teidän keskuudessanne.
2. Moos. 12:49 

Sama laki olkoon teillä, niin muukalaisella kuin maassa syntyneelläkin; sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne.
3. Moos. 24:22 

Ja jos muukalainen asuu teidän luonanne ja tahtoo viettää pääsiäistä Herran kunniaksi, viettäköön sen pääsiäistä koskevien käskyjen ja säädösten mukaan; samat käskyt olkoot teillä, niin muukalaisella kuin maassa syntyneelläkin.
4. Moos. 9:14 

Sama laki ja sama oikeus olkoon sekä teillä että muukalaisella, joka asuu teidän luonanne.
4. Moos. 15:16 

Sama laki olkoon sekä maassa syntyneillä israelilaisilla että muukalaisella, joka asuu heidän keskellänsä, kun joku rikkoo erehdyksestä.
4. Moos. 15:29 

Ketkä olivat muukalaisia? He, jotka olivat liittyneet juutalaiseen kansaan ja luottivat Israelin Jumalaan. 

37 Ja israelilaiset lähtivät liikkeelle ja kulkivat Ramseksesta Sukkotiin; heitä oli noin kuusisataa tuhatta jalkamiestä, paitsi vaimoja ja lapsia.
38 Ja myös paljon sekakansaa meni heidän kanssansa, sekä lampaita ja raavaskarjaa suuret laumat.
2. Moos. 12:37-38

Tänä päivänä me, jaloon juutalaiseen öljypuuhun oksastetut entiset pakanat, emme ole enää muukalaisia, vaan Jumalan perheväkeä.

19 Niin ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette pyhien kansalaisia ja Jumalan perhettä,
20 apostolien ja profeettain perustukselle rakennettuja, kulmakivenä itse Kristus Jeesus,
Ef. 2:19-20

RUOAT, JUOMAT JA PESOT

Heprealaiskirjeessä kumotaan 'ruoat, juomat ja pesot'. 

Kun nyt kaikki on näin järjestetty, menevät papit joka aika etumaiseen majaan jumalanpalvelusta toimittamaan,
mutta toiseen majaan menee ainoastaan ylimmäinen pappi kerran vuodessa, ei ilman verta, jonka hän uhraa itsensä edestä ja kansan tahattomien syntien edestä.
Näin Pyhä Henki osoittaa, että tie kaikkeinpyhimpään vielä on ilmoittamatta, niin kauan kuin etumainen maja vielä seisoo.
9 Tämä on nykyistä aikaa tarkoittava vertauskuva, ja sen mukaisesti uhrataan lahjoja ja uhreja, jotka eivät kykene tekemään täydelliseksi omassatunnossaan sitä, joka jumalanpalvelusta toimittaa,
10 vaan jotka, niinkuin ruuat ja juomat ja erilaiset pesotkin, ovat ainoastaan lihan sääntöjä, jotka ovat voimassa uuden järjestyksen aikaan asti. 
Hepr.9:6-10

Kyseessä on seremoniallisten uhrilakien kumoaminen. Siihen kuului myös suitsutusuhri.

Ruokauhrilaki: 

"Jos joku tahtoo tuoda Herralle lahjaksi ruokauhrin, olkoon hänen uhrilahjanaan lestyjä jauhoja; ja hän vuodattakoon siihen öljyä ja pankoon sen päälle suitsuketta
ja vieköön sen papeille, Aaronin pojille, ja pappi ottakoon kourallisen niitä jauhoja ja sitä öljyä ynnä kaiken suitsukkeen ja polttakoon tämän alttariuhriosan alttarilla suloisesti tuoksuvana uhrina Herralle... 
3.Moos.2:1-2

Juomauhri:

'Juomauhri oli aina yhteydessä jokapäiväisen polttouhrin ja ruokauhrin kanssa, ja silloin kaadettiin määrämitta viiniä uhrin päälle.'
Kargel: Esikuvat puhuvat s.181

Tee myös siihen vadit ja kupit, kannut ja maljat, joista juomauhrit vuodatetaan; tee ne puhtaasta kullasta.
2. Moos. 25:29

38 Ja uhraa alttarilla tämä: kaksi vuodenvanhaa karitsaa joka päivä, ainiaan säännöllisesti.
39 Uhraa toinen karitsa aamulla ja toinen karitsa iltahämärässä,
40 ja kumpaakin karitsaa kohti kymmenennes lestyjä jauhoja, sekoitettuna neljännekseen hiin-mittaa survomalla saatua öljyä, ja juomauhriksi neljännes hiin-mittaa viiniä.
41 Ja uhraa toinen karitsa iltahämärässä; uhrattakoon se toimittamalla samankaltainen ruokauhri ja juomauhri kuin aamullakin, suloisesti tuoksuvaksi uhriksi Herralle.
2.Moos.29:38-41

Jaakob vuodatti juomauhrin lähes 600 vuotta ennen seremonialakien antamista.

Ja Jaakob pystytti patsaan siihen paikkaan, jossa hän oli häntä puhutellut, kivipatsaan, ja vuodatti juomauhrin sen päälle ja kaatoi öljyä sen päälle.
1. Moos. 35:14

Pesot:

18 "Tee myös vaskiallas vaskijalustoineen peseytymistä varten ja aseta se ilmestysmajan ja alttarin välille ja kaada siihen vettä;
19 ja Aaron ja hänen poikansa peskööt siinä kätensä ja jalkansa.
20 Kun he menevät ilmestysmajaan, peseytykööt vedessä, etteivät kuolisi; samoin myös, kun he lähestyvät alttaria ja käyvät toimittamaan virkaansa polttamalla uhrin Herralle.
21 He peskööt kätensä ja jalkansa, etteivät kuolisi. Ja tämä olkoon heille ikuinen säädös, hänelle itselleen ja hänen jälkeläisillensä, sukupolvesta sukupolveen."
2. Moos. 30:18-21

Ja pappi Aaronin pojat tehkööt tulen alttarille ja pankoot halkoja tuleen.
Ja papit, Aaronin pojat, asettakoot kappaleet ynnä pään ja rasvan halkojen päälle, jotka ovat tulessa alttarilla.
9 Mutta sisälmykset ja jalat hän pesköön vedessä, ja pappi polttakoon kaiken alttarilla; se on polttouhri, suloisesti tuoksuva uhri Herralle. 
3. Moos. 1:7-9


Suitsutusuhri:

"Tee myös alttari suitsutuksen polttamista varten;... (tarkat ohjeet)
...Ja aseta se lain arkin edessä olevan esiripun eteen, niin että se tulee armoistuimen kohdalle, joka on lain arkin päällä ja jossa minä sinulle ilmestyn.
Ja Aaron polttakoon sen päällä hyvänhajuista suitsutusta; joka aamu, kun hän laittaa lamput kuntoon, hän polttakoon sitä.
Samoin myös, kun Aaron iltahämärässä nostaa lamput paikoilleen, hän polttakoon sitä. Tämä olkoon teillä jokapäiväinen suitsutusuhri Herran edessä sukupolvesta sukupolveen.
Älkää uhratko sen päällä vierasta suitsutusta älkääkä polttouhria tai ruokauhria; älkää myöskään vuodattako juomauhria sen päällä.
2. Moos. 30:1,6-9

***

TAKAISIN SIKAKAUKALOILLE

3.Moos.11 ja 5.Moos.14 eivät puhu uhraamisesta, vaan syömisestä. "Puhukaa israelilaisille ja sanokaa: Nämä ovat ne eläimet, joita te saatte syödä kaikista nelijalkaisista eläimistä maan päällä:" (3. Moos. 11:2). "Älä syö mitään, mikä on kauhistus. Nämä ovat ne nelijalkaiset eläimet, joita saatte syödä:" (5. Moos. 14:3-4). Jumala opettaa siinä kansaansa syömään oikein, jotta he pysyisivät terveinä.



Kameli, tamaani ja jänis ovat kasvissyöjiä, mutta sika on sekasyöjä. Se järsii yhtälailla raatoja tai sairaita lajikumppanita kuin rehuja. Meidänkin ajassamme voimme miettiä, onko tämä liha epäjumalille uhrattua? Kyllä se on, mammonalle. Teuraseläinten kasvatusolot saattavat olla kyseenalaisia ja niiden lyhyt elämä on tehostettua lihottamista teurastuskokoon, joten lihan syömisestä on tullut myös eettinen kysymys. 

Raamatun kannalta ajatellen, syöminen ja juominen eivät ole pelastuksen-, vaan terveyden asia. Kysymys on Jumalan Sanan kunnioittamisesta, opetus on ihmisen parhaaksi ja terveydeksi. Kuuliaisuus ja noudattaminen on vapaaehtoista, mutta sillä on siunaus. 

Valitat Jumalalle sairastumisestasi, vaikka itse sairastutat itsesi syömällä vastoin hänen antamiaan ohjeita. Ihminen on aina kapinoinut Jumalaa vastaan ja luulee voivansa järjellään päätellä mikä on totta ja oikein. Näin oli jo paratiisissa, missä tiedonpuun hedelmä näytti Aadamin ja Eevan silmissä niin hyvältä. Toisinsanoen meidän lihamme on liitossa saatanan kanssa ja sodassa Jumalaa vastaan.

Jumala antoi kansalleen rajat myös muiden elikoiden syömisen suhteen:

VESIELÄVÄT

Näitä te saatte syödä kaikista vesieläimistä: kaikkia, joilla on evät ja suomukset ja jotka elävät vedessä, niin hyvin merissä kuin joissa, te saatte syödä.
10 Mutta kaikista niistä, joita vedet vilisevät, kaikista elollisista, jotka elävät vedessä, inhotkaa kaikkia niitä, joilla ei ole eviä eikä suomuksia, elivätpä merissä tai joissa.
11 Niitä inhotkaa; niiden lihaa älkää syökö, ja niiden raadot inhottakoot teitä.
12 Kaikkia niitä vesieläimiä, joilla ei ole eviä eikä suomuksia, inhotkaa.
3. Moos. 11:9-12

Yksi järkeenkäypä syy siihen, miksi Jumala kielsi kansaansa syömästä tiettyjä lajeja, on, että jotkut niistä ovat herkästi pilaantuvia, kuten simpukat  ja toiset taas loisia ja/tai mätänevien raatojen syöjiä, kuten nahkiaiset tai ravut. 

LINNUT

13 Linnuista taas inhotkaa näitä; älköön niitä syötäkö, vaan olkoot inhottavia: kotka, partakorppikotka ja harmaa korppikotka,
14 haarahaukka ja suohaukkalajit,
15 kaikki kaarnelajit,
16 kamelikurki (strutsi), pääskynen, kalalokki ja jalohaukkalajit,
17 huuhkaja, kalasääksi ja kissapöllö,
18 sarvipöllö, pelikaani ja likakorppikotka,
19 haikara ja sirriäislajit, harjalintu ja yölepakko.
3. Moos. 11:9-12

SIIVELLISET PIKKUELÄIMET

20 Ja kaikkia siivellisiä pikkueläimiä, jotka liikkuvat neljällä jalalla, inhotkaa.
21 Kuitenkin saatte siivellisistä pikkueläimistä, jotka liikkuvat neljällä jalalla, syödä niitä, joilla jalkojen yläpuolella on kaksi säärtä hypelläksensä niillä maassa.
22 Niistä te saatte syödä seuraavia: heinäsirkkalajeja, solam-sirkkalajeja, hargol-sirkkalajeja ja haagab-sirkkalajeja.
23 Mutta kaikkia muita siivellisiä pikkueläimiä, joilla on neljä jalkaa, inhotkaa.
3. Moos. 11:9-12

KÄPÄLÄELÄIMET

27 Ja kaikki nelijalkaiset eläimet, jotka käyvät käpälillä, olkoot teille saastaiset; jokainen, joka niiden raatoihin koskee, olkoon saastainen iltaan asti.
28 Ja joka kantaa niiden raatoja, pesköön vaatteensa ja olkoon saastainen iltaan asti; ne olkoot teille saastaiset.
3. Moos. 11:9-12

MAASSA LIIKKUVAT PIKKUELÄIMET

29 Ja nämä olkoot teille saastaiset niistä pikkueläimistä, jotka liikkuvat maassa: myyrä, hiiri ja sisiliskolajit,
30 anaka-eläin, kooah-eläin, letaa-eläin, hoomet-eläin ja kameleontti.
31 Ne olkoot teille saastaiset kaikista pikkueläimistä; jokainen, joka niihin koskee, sittenkuin ne ovat kuolleet, olkoon saastainen iltaan asti.
3. Moos. 11:9-12



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti