lauantai 30. elokuuta 2014

Metamorfoosi

Älkääkä mukautuko (suschematizo) tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa (metamorphoo) mielenne uudistuksen (anakainosis) kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä.
Room. 12:2

Muuttuminen tarkoittaa vanhan, maailmallisen elämäntavan ja ajattelutavan hylkäämistä ja uuden, raamatullisen päämäärätietoista opiskelua ja omaksumista.

metamorphoo (verbi) 3339 - muuttua toiseen muotoon, muodonmuutos
1) to change into another form, to transform, to transfigure
1a) Christ appearance was changed and was resplendent with divine brightness on the mount of transfiguration

Kreikankielen sanasta "metamorphoo" tulee sivistyssana"metamorfoosi", joka tarkoittaa "muodonmuutosta".  Perhosen toukka muuttuu metamorfoosissa perhoseksi tai nuijapää sammakoksi. 

Meidänkin tulisi uskovina muuttua nuijapäistä kuuliaisiksi Jumalan lapsiksi omaksumalla uuden ajattelutavan, arvot ja käyttäytymisen. Pyhä Henki antaa siihen tarvittavan voiman kunhan vain suostumme yhteistyöhön murtamaan lihamme tahdon.



Sanaa "metamorphoo" käytetään UT:ssa Room.12:2:n  lisäksi kolmessa jakeessa ja se kuvaa aina todellista, näkyvää muutosta.

Ja hänen muotonsa muuttui (metamorphoo) heidän edessään, ja hänen kasvonsa loistivat niinkuin aurinko, ja hänen vaatteensa tulivat valkoisiksi niinkuin valo.
Matt.17:2

Ja kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin ja Jaakobin ja Johanneksen ja vei heidät erilleen muista korkealle vuorelle, yksinäisyyteen. Ja hänen muotonsa muuttui (metamorphoo) heidän edessään;

Mark.9:2

Mutta me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme (metamorphoo) saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niinkuin muuttaa Herra, joka on Henki.

2.Kor.3:18

Sanat "anakainosis" ja "suschematizo" esiintyvät molemmat Room.12:2:n lisäksi yhden kerran UT:ssa.

TÄYDELLINEN MUUTOS PAREMPAAN

anakainosis (subst.) 342 - uudistuminen, täydellinen muutos parempaan
1) a renewal, renovation, complete change for the better

...pelasti hän meidät, ei vanhurskaudessa tekemiemme tekojen ansiosta, vaan laupeutensa mukaan uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen (anakainosis) kautta...
Tiit. 3:5

suschematizo 4964 - mukautua mieleltään toisten (seuran, yleisen mielipiteen) mielen mukaan
1) to conform one's self (i.e. one's mind and character) to another's pattern, (fashion one's self according to)

14 Niinkuin kuuliaisten lasten tulee, älkää mukautuko (suschematizo) niiden himojen mukaan, joissa te ennen, tietämättömyytenne aikana, elitte,
15 vaan sen Pyhän mukaan, joka on teidät kutsunut, tulkaa tekin kaikessa vaelluksessanne pyhiksi. (..OLKAAT te myös pyhät kaikissa teidän menoissanne. Biblia)
1.Piet.1:14-15

Toisinpäin; oletko huomannut, että uskovien seurakunnissa on ihmisiä, jotka ovat ilman sydämen kääntymystä mukautuneet uskovien menoon? Sitä sanotaan lakihenkisyydeksi; yritetään kelvata Jumalalle muuttamalla käyttäytymistä, olemalla 'hyviä' ja 'alttiita', mutta sydän ei ole uudestisyntynyt. Sellainen ponnistelu on turhaa.

Ulkoisesti he näyttävät uskovilta, kuten Kornelius; he ehkä rukoilevat, tekevät hyviä töitä, lukevat Raamattua (jotkut jopa palkkatyönään opettaen toisia), evankelioivat, ovat oppineet matkimaan uskovien fraaseja ja voivat elää omassa voimassaan kurinalaista elämää, mutta he ovat vielä 100% Aadamin jälkeläisiä, siis täysin lihallisia ja uskonnollisia. Täydestä menee kuin väärä raha, sillä me uskovat olemme usein liian pinnallisia ja kiireisiä edes huomataksemme eroa...



###

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti