torstai 5. tammikuuta 2017

Kolmas "persoona"...?



Itse saatana tekeytyy (metaschematizo) valkeuden enkeliksi.
2. Kor. 11:14

Satan himself is transformed into an angel of light. (KJV)

metaschematizo 3345 (5)
1) to change the figure of, to transform

Teatteri on saanut alkunsa Antiikin Kreikassa hedelmällisyyden jumalan Dionysoksen juhlista 600-500 eKr. Roolihahmot luotiin erilaisten naamioiden avulla.

Sana "persoona" tarkoittaa ihmisen sosiaalinen rooli tai näyttelijän esittämä karaktääri eli roolihahmo. Sanan alkuperä saattaa liittyä latinan sanoihin "per sonare": "luodata läpi" ja sillä on ilmeinen yhteys teatterinaamioon, siis esiintyä "naamion läpi", "roolin kautta". Latinan sana on todennäköisesti peräisin etruskien sanasta "phersu" (naamio), sekä kreikan sanasta "prosopon", "kasvot".

Tertullianus (noin 155–220) oli merkittävä kolminaisuusopin muovaaja, joka kehitti myös sanan trinitas, ”kolminaisuus”. Tertullianus korosti Jumalan kolmea persoonaa. Hän painotti, että olemus (substantia) on yksi ja siinä on kolme persoonaa.

Myöhemmin kirkkoisät kutsuivat koolle Nikean ensimmäisen ekumeenisen kirkolliskokouksen vuonna 325, ja siellä Jumalan kolminaisuudesta tehtiin kirkon virallinen oppi. Se ei ole Raamatun ilmoituksen mukainen oppi.

Kuka on pujahtanut per-sonan taakse?

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti