tiistai 17. tammikuuta 2017

Saitteko Pyhän Hengen silloin, kun te tulitte uskoon?

1-2. USKO EVANKELIUMI, TUNNUSTA SYNTISI JA TEE PARANNUS

Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläjuoksija, huutavan ääni erämaassa, ja hän kastoi kansaa parannuksen kasteella, kunhan he ensin katuivat ja tunnustivat syntinsä.

1 Niinä päivinä tuli Johannes Kastaja ja saarnasi Juudean erämaassa
2 ja sanoi: "Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle".
3 Sillä hän on se, josta profeetta Esaias puhuu sanoen: "Huutavan ääni kuuluu erämaassa: 'Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi'."
4 Ja Johanneksella oli puku kamelinkarvoista ja vyötäisillään nahkavyö; ja hänen ruokanaan oli heinäsirkat ja metsähunaja.
5 Silloin vaelsi hänen tykönsä Jerusalem ja koko Juudea ja kaikki Jordanin ympäristö,
6 ja hän (2) kastoi heidät Jordanin virrassa, kun he tunnustivat syntinsä.
Matt. 3:1-6 (Mark 1:4-5)

Fariseukset ja saddukeukset jonottivat kasteelle ilman katumusta ja parannuksen tekoa. Johannes sanoi heille, että heitä ei vanhurskauteta Jumalan edessä heidän juutalaisuutensa perusteella, vaan heidän on tehtävä parannus samalla tavalla kuin kaikkien muidenkin.

7 Mutta nähdessään paljon fariseuksia ja saddukeuksia tulevan kasteelle hän sanoi heille: "Te kyykäärmeitten sikiöt, kuka on neuvonut teitä pakenemaan tulevaista vihaa?
8 Tehkää sentähden (2) parannuksen soveliaita hedelmiä,
9 Älkääkä luulko saattavanne sanoa mielessänne: 'Onhan meillä isänä Aabraham'; sillä minä sanon teille, että Jumala voi näistä kivistä herättää lapsia Aabrahamille.
10 Jo on kirves pantu puitten juurelle; jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, siis hakataan pois ja heitetään tuleen.
11 Minä kastan teidät (2) vedellä parannukseen, mutta se, joka minun jäljessäni tulee, on minua väkevämpi, jonka kenkiäkään minä en ole kelvollinen kantamaan; hän kastaa teidät (4) Pyhällä Hengellä ja tulella.
12 Hänellä on viskimensä kädessään, ja hän puhdistaa puimatanterensa ja kokoaa nisunsa aittaan, mutta ruumenet hän polttaa sammumattomassa tulessa."
Matt. 3:7-12 (Luuk. 3:7-9)

29 Ja kaikki kansa, joka häntä kuuli, publikaanitkin, tunnustivat Jumalan vanhurskaaksi ja antoivat (2) kastaa itsensä Johanneksen kasteella.
30 Mutta fariseukset ja lainoppineet tekivät turhaksi Jumalan aivoituksen heitä kohtaan eivätkä ottaneet Johannekselta kastetta.
Luuk. 7:29-30

Johannes sanoi, että hän kastaa vedellä (2) parannukseen, mutta tulee Jeesus, jolta te tulette saamaan (4) Pyhän Hengen. - On välttämätöntä tehdä ensin (2) parannus, ennenkuin voi saada (4) Pyhän Hengen.

Minä kastan teidät vedellä, mutta hän (4) kastaa teidät Pyhällä Hengellä.
Mark 1:8

Jeesus ei voinut maan päällä eläessään kastaa Pyhällä Hengellä, sillä hänet piti ensin ristiinnaulita, kuolla, haudata, nousta kuolleista ja astua ylös taivaisiin, Isän oikealle puolelle. Jeesus itse oli maan päällä eläessään opetuslapsilleen Pyhä Henki.

Ihminen ei voinut vielä uudestisyntyä ylhäältä, sillä synti ei ollut vielä sovitettu; syntien sovittaja ja lunastaja Jeesus ei ollut vielä kuollut ristillä, haudattu, noussut kuolleisa ja astunut ylös taivaaseen. Meidät vanhurskautetaan Hänen sovituskuolemansa ja ylösnousemuksensa kautta. (1. Kor. 15:14-17)

Jeesus jatkoi siitä, mitä Johannes oli jo edeltä saarnannut ja opetuslapset alkoivat kastamaan (2) niitä, jotka tunnustivat syntinsä ja tekivät parannuksen (Joh. 4:2).

"Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle; tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi"
Mark. 1:15 (Matt. 4:17)

Lähetyskäskyssä Jeesus puhui tulevasta uskovien kasteesta hänen kuolemaansa.

15 Ja hän sanoi heille: "Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille.
16 Joka (1&2) uskoo ja (3) kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.
Mark. 16:16 (Matt. 28:19)

Sitä, joka ei edes usko,  ei tietysti kastetakaan.

Joka uskoo Poikaan, sillä on iankaikkinen elämä; mutta joka ei ole kuuliainen Pojalle, se ei ole elämää näkevä, vaan Jumalan viha pysyy hänen päällänsä.
Joh. 3:36

Joka uskoo Pojan kautta, hänellä on iankaikkinen elämä, ja joka ei poikaa tottele, ei ole elämää näkevä, vaan Jumalan viha on pysyvä häntä vastaan (Levänen)

He that believeth on the Son hath everlasting life: and he that believeth not the Son shall not see life; but the wrath of God abideth on him.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

JEESUKSEN RISTINKUOLEMA 
HAUTAUS
KUOLLEISTA NOUSEMINEN
TAIVAASEEN ASTUMINEN

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HELLUNTAI 
SEURAKUNNAN PYHÄN HENGEN KASTE (Apt. 2)

Seurakunnan ja Pyhän Hengen aika alkaa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. USKO
2. TEE PARANNUS
3. OTA KASTE JEESUKSEN NIMEEN
4. OTA VASTAAN PYHÄ HENKI

Ennen Jeesuksen ristinkuolemaa kastetut uskovat kastettiin uudelleen Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen. Johanneksen parannuksen kaste jäi Vanhan Testamentin puolelle ja sen tilalla on uskovan upotuskaste. Se on kaste Kristuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen.

Kaste samaistaa meidät Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen ja hautaa meidän menneisyytemme, vanhan aadamin, vanhan syntisen minän. Menneisyys täytyy haudata kasteessa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jos uskova kieltäytyy upotuskasteesta, 
se on avointa kapinaa Jumalaa vastaan.

~~~~~~~~~~~~~~~~

3 Vai ettekö tiedä, että me kaikki, jotka olemme (3) kastetut Kristukseen Jeesukseen, olemme hänen kuolemaansa kastetut?
4 Niin olemme siis yhdessä hänen kanssaan (3) HAUDATUT KASTEEN KAUTTA KUOLEMAAN, että niinkuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin pitää meidänkin uudessa elämässä vaeltaman.
5 Sillä jos me olemme hänen kanssaan yhteenkasvaneita yhtäläisessä kuolemassa, niin olemme samoin myös yhtäläisessä ylösnousemuksessa,
6 kun tiedämme sen, että meidän vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinnaulittu, ETTÄ SYNNIN RUUMIS KUKISTETTAISIIN, niin ettemme enää syntiä palvelisi;
7 sillä JOKA ON KUOLLUT, SE ON VANHURSKAUTUNUT POIS SYNNISTÄ.
8 Mutta jos olemme kuolleet Kristuksen kanssa, niin me uskomme saavamme myös elää hänen kanssaan,
9 tietäen, että Kristus, sittenkuin hänet kuolleista herätettiin, ei enää kuole: KUOLEMA EI ENÄÄ HÄNTÄ VALLITSE.
10 Sillä minkä hän kuoli, sen hän kerta kaikkiaan kuoli pois synnistä; mutta minkä hän elää, sen hän elää Jumalalle.
11 Niin tekin PITÄKÄÄ ITSENNE SYNNILLE KUOLLEINA, mutta Jumalalle elävinä Kristuksessa Jeesuksessa.
Room. 6:3-11

20 ...Jumalan pitkämielisyys odotti Nooan päivinä, silloin kun valmistettiin arkkia, jossa vain muutamat, se on kahdeksan sielua, pelastuivat veden kautta.
21 Tämän vertauskuvan mukaan VESI NYT TEIDÄTKIN PELASTAA, KASTEENA - joka ei ole lihan saastan poistamista, vaan hyvän omantunnon pyytämistä Jumalalta - Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen kautta.
1. Piet. 3:20-21

Apostolien teoista luemme, että
- (2) parannuksen tehneet (1) uskovat (3) ottivat kasteen Jeesuksen nimeen.
- he olivat uskovia, mutta eivät uudestisyntyneitä, sillä he eivät olleet saaneet vielä Pyhää Henkeä.

Raamattu käskee kastamaan sellaisen ihmisen, joka (1) uskoo ja on (2) tehnyt parannuksen. Tai oikeastaan, hänen tulee itse pyytää, että hänet kastetaan. 

H e l l u n t a i l a i s e n  opin mukaan häntä ei voi kastaa, koska hän ei ole vielä uudestisyntynyt.

H e l l u n t a i l a i s e n  opin mukaan uskova saa Pyhän Hengen tullessaan uskoon. Sen jälkeen hänet kastetaan ja liitetään jäsenrekisteriin ja rukoillaan, että hän täyttyisi Pyhällä Hengellä, josta on merkkinä "kielet". Näin hänestä tehdään  h e l l u n t a i l a i n e n .  

Mutta Raamattu ei opeta näin!!!

Jolla ei ole (4) Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa.
Room. 8:9

5 Ja Jerusalemissa asui juutalaisia, (1) jumalaapelkääväisiä miehiä, kaikkinaisista kansoista, mitä taivaan alla on...
37 ...Kun he tämän (saarnan) kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?"
38 Niin Pietari sanoi heille: "(2) Tehkää parannus ja (3) ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te (4) saatte Pyhän Hengen lahjan.
Apt. 2:5-38

35 ...Niin Filippus avasi suunsa ja lähtien tästä kirjoituksesta julisti hänelle evankeliumia Jeesuksesta.
36 Ja kulkiessaan tietä he tulivat veden ääreen; ja hoviherra sanoi: "Katso, tässä on vettä. Mikä estää kastamasta minua?"
37 Mutta Philippus sanoi: jos sinä (1-2) kaikesta sydämestä uskot, niin tapahtukoon. Hän vastasi ja sanoi: minä uskon Jesuksen Kristuksen Jumalan Pojaksi.
38 Ja hän käski pysäyttää vaunut, ja he astuivat kumpikin veteen, sekä Filippus että hoviherra, ja Filippus (3) kastoi hänet.
Apt. 8:26-38

Hoviherra teki varmasti myös parannuksen ja vastaanotti Pyhän Hengen, vaikka niitä ei erikseen tässä mainitakaan.

Entä noita-Simon? Hän (1) uskoi, mutta ei (2) tehnyt parannusta.

9 Mutta ennestään oli kaupungissa muuan mies, nimeltä Simon, joka harjoitti noituutta ja hämmästytti Samarian kansaa sanoen olevansa jokin suuri;
10 ja häntä kuuntelivat kaikki, pienet ja suuret, ja sanoivat: "Tämä mies on se Jumalan voima, jota kutsutaan 'suureksi'".
11 Ja he kuuntelivat häntä sentähden, että hän kauan aikaa oli noituuksillaan heitä hämmästyttänyt.
12 Mutta kun he nyt (1-2) uskoivat Filippusta, joka julisti evankeliumia Jumalan valtakunnasta ja Jeesuksen Kristuksen nimestä, niin he (3) ottivat kasteen, sekä miehet että naiset.
13 Ja Simon itsekin (1) uskoi, ja (3) kasteen saatuansa hän pysytteli Filippuksen seurassa; ja nähdessään ihmeitä ja suuria, voimallisia tekoja hän hämmästyi.
14 Mutta kun apostolit, jotka olivat Jerusalemissa, kuulivat, että Samaria oli ottanut vastaan Jumalan sanan, lähettivät he heidän tykönsä Pietarin ja Johanneksen.
15 Ja tultuaan sinne nämä rukoilivat heidän edestänsä, että he (4) saisivat Pyhän Hengen;
16 sillä hän ei ollut vielä tullut yhteenkään heistä, vaan he olivat ainoastaan (3) kastetut Herran Jeesuksen nimeen.
17 Silloin he panivat kätensä heidän päällensä, ja he (4) saivat Pyhän Hengen.
18 Mutta kun Simon näki, että Henki annettiin sille, jonka päälle apostolit panivat kätensä, toi hän heille rahaa
19 ja sanoi: "Antakaa minullekin se valta, että kenen päälle minä käteni panen, se saa Pyhän Hengen".
20 Mutta Pietari sanoi hänelle: "Menkööt rahasi sinun kanssasi kadotukseen, koska luulet Jumalan lahjan olevan rahalla saatavissa.
21 Ei sinulla ole osaa eikä arpaa tähän sanaan, sillä sinun sydämesi ei ole oikea Jumalan edessä.
22 Tee siis (2) parannus ja käänny tästä pahuudestasi ja rukoile Herraa - jos ehkä vielä sinun sydämesi ajatus sinulle anteeksi annetaan.
23 Sillä minä näen sinun olevan täynnä katkeruuden sappea ja kiinni vääryyden siteissä."
24 Niin Simon vastasi ja sanoi: "Rukoilkaa te minun edestäni Herraa, ettei minulle tapahtuisi mitään siitä, mitä te olette sanoneet".
Apt.  8:9-24

Ylpeä mies, Simon, ei nöyrtynyt tekemään parannusta, vaan pyysi sensijaan, että Pietari ja Johannes rukoilisivat hänen puolestaan. Kuullostaa tutulta, näitä Simoneita on paljon.

Kukaan ei voi tehdä parannusta jonkun toisen puolesta!!

24 Ja Efesoon saapui eräs juutalainen, nimeltä Apollos, syntyisin Aleksandriasta, puhetaitoinen mies ja väkevä raamatuissa.
25 Tälle oli opetettu Herran tie, ja hän puhui (4) palavana hengessä ja opetti tarkoin Jeesuksesta, mutta tunsi ainoastaan (2) Johanneksen kasteen.
26 Hän rupesi rohkeasti puhumaan synagoogassa. Mutta kun Priskilla ja Akylas olivat häntä kuunnelleet, ottivat he hänet luokseen ja selvittivät hänelle tarkemmin Jumalan tien (3; upotuskaste).
27 Ja kun hän tahtoi mennä Akaiaan, niin veljet kehoittivat häntä siihen ja kirjoittivat opetuslapsille, että nämä ottaisivat hänet vastaan. Ja sinne saavuttuaan hän armon kautta oli suureksi hyödyksi uskoon tulleille.
28 Sillä hän kumosi suurella voimalla julkisesti juutalaisten väitteet ja näytti kirjoituksista toteen, että Jeesus on Kristus.
Apt. 18:24-28


1 Kun Apollos oli Korintossa, tuli Paavali, kuljettuaan läpi ylämaakuntien, Efesoon ja tapasi siellä muutamia (1&2) opetuslapsia.
2 Ja hän sanoi heille: "Saitteko (4) Pyhän Hengen silloin, kun te (1) tulitte uskoon?" Niin he sanoivat hänelle: "Emme ole edes kuulleet, että Pyhää Henkeä on olemassakaan".
3 Ja hän sanoi: "Millä kasteella te sitten olette kastetut?" He vastasivat: "(2) Johanneksen kasteella".
4 Niin Paavali sanoi: "Johannes kastoi (2) parannuksen kasteella, kehoittaen kansaa (1) uskomaan häneen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, se on, Jeesukseen".
5 Sen kuultuaan he ottivat (3) kasteen Herran Jeesuksen nimeen.
6 Ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, tuli heidän (4) päällensä Pyhä Henki, ja he puhuivat kielillä ja ennustivat.
Apt. 19:1-6

1 Jättäkäämme sentähden Kristuksen opin alkeet ja pyrkikäämme täydellisyyteen, ryhtymättä taas uudestaan laskemaan perustusta: (2) parannusta kuolleista töistä ja (1) uskoa Jumalaan,
2 (3-4) oppia kasteista ja kätten päällepanemisesta, kuolleitten ylösnousemisesta ja iankaikkisesta tuomiosta.
Hepr. 6:1-2

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Siispä marssijärjestys on tämä :

1. Usko Herraan Jeesukseen. Usko, että Jeesus on kuolemallaan sovittanut sinun syntisi ja maksanut syntivelkasi. Usko, että Hänen veressään on sinun lunastuksesi. Usko Hänen ylösnousemukseensa, jonka kautta sinäkin saat elää. Etsiydy uskovien joukkoon. Rukoile. Lue ja opi Raamattua, aloita vaikka Markuksen ja Luukkaan evankeliumeista. 

2. Tee parannus. Täyskäännös. Nöyrry Jeesuksen edessä ja kadu ja pyydä anteeksi syntejäsi. Jeesus on ainoa välimies ihmisen ja Jumalan välillä. Ainoastaan Hänen kauttaan voit päästä Isän Jumalan yhteyteen. Pelastukseen ei ole mitään muuta tietä eikä 'omaa uskoa'.

3. Ota uskovalta upotuskaste. Tähän EI KUULU liittäminen minkään kirkkokunnan tai herätysliikkeen jäsenrekisteriin. Älä jää yksin; etsi seurakunta, jossa ei kasteta sylivauvoja ja jossa on eläviä uskovia. 

4. Ota vastaan Pyhä Henki, joka tekee sinun uskostasi elävän. Älä odota 'kielilläpuhumista', vaan Pyhää Henkeä. 

Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.
2. Kor. 5:17

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti