tiistai 3. tammikuuta 2017

Eiväthän kaikki puhu kielillä

Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, PUHUVAT (laleo) uusilla kielillä
Mark. 16:17

laleo 2980 (296) - puhua, käyttää ääntään tuottamaan puhetta
1) to utter a voice or emit a sound
2) to speak
2a) to use the tongue or the faculty of speech
2b) to utter articulate sounds
3) to talk
4) to utter, tell
5) to use words in order to declare one's mind and disclose one's thoughts
5a) to speak

Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat PUHUA (laleo) muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi (apophtheggomai) antoi.
Apt. 2:4

apophtheggomai 669 (3)
1) to speak out, speak forth, pronounce
1a) not a word of everyday speech but one "belonging to dignified and elevated discourse"

sillä he kuulivat (akouo) heidän PUHUVAN (laleo) kielillä ja ylistävän Jumalaa
Apt. 10:46

Ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, tuli heidän päällensä Pyhä Henki, ja he PUHUIVAT (laleo) kielillä ja ennustivat (propheteuo).
Apt. 19:6

1Kor. 12:28
1Kor. 12:30
1Kor. 13:1
1Kor. 13:8
1Kor. 14:2
1Kor. 14:4-6
1Kor. 14:18-19
1Kor. 14:23
1Kor. 14:27
1Kor. 14:39

Näissä jakeissa "puhutaan", kommunikoidaan uusilla kielillä. Uudet kielet ovat siis puheviestintää varten.

MONINAISET KIELET

toinen lahjan tehdä voimallisia tekoja; toinen profetoimisen lahjan, toinen lahjan arvostella henkiä; toinen eri kielillä puhumisen monien kielten lahjan, toinen taas lahjan selittää kieliä.
1. Kor. 12:10

Niinpä Jumala asetti seurakuntaan ensiksi muutamia apostoleiksi, toisia profeetoiksi, kolmansia opettajiksi, sitten hän antoi voimallisia tekoja, sitten armolahjoja parantaa tauteja, avustaa, hallita, puhua eri kielillä eri kieliä.
1. Kor. 12:28

Kuinka siis on, veljet? Kun tulette yhteen, on jokaisella jotakin annettavaa: millä on virsi, millä opetus, millä ilmestys, mikä puhuu kielillä  kenellä kieli, mikä selittää; kaikki tapahtukoon rakennukseksi.
1Kor. 14:26

RUKOILLA ja YLISTÄÄ KIELILLÄ, SELITTÄÄ KIELIÄ

12 Samoin tekin, koska tavoittelette henkilahjoja, niin pyrkikää SEURAKUNNAN RAKENNUKSEKSI saamaan niitä runsaasti.
13 Sentähden rukoilkoon (proseuchomai) se, joka kielillä PUHUU (laleo), että hän taitaisi selittää.
14 Sillä jos minä rukoilen (proseuchomai) kielillä puhuen, niin minun henkeni kyllä rukoilee(proseuchomai), mutta ymmärrykseni on hedelmätön.
15 Kuinka siis on? Minun on rukoiltava (proseuchomai) hengelläni, mutta minun on rukoiltava  (proseuchomai) myöskin ymmärrykselläni; minun on veisattava kiitosta (psallo) hengelläni, mutta minun on veisattava (psallo) myöskin ymmärrykselläni.
16 Sillä jos ylistät (eulogeo) Jumalaa hengessä, kuinka oppimattoman paikalla istuva saattaa sanoa "amen" sinun kiitokseesi (eucharistia)? Eihän hän ymmärrä, mitä sanot.
17 Sinä kyllä kiität (eucharisteo) hyvin, mutta toinen ei siitä rakennu.
1Kor. 14:12-17

EIVÄTHÄN KAIKKI PUHU KIELILLÄ

Eihän kaikilla ole parantamisen armolahjoja? Eiväthän kaikki PUHU (laleo) kielillä? Eiväthän kaikki kykene niitä selittämään?
1Kor 12:30

Have all the gifts of healing? do all speak with tongues? do all interpret? (KJV)

Have all of them the gifts of healing? Do they all speak with tongues? Or do they all interpret? (Peshitta)

3 Mutta profetoiva PUHUU (laleo) ihmisille rakennukseksi ja kehoitukseksi ja lohdutukseksi.
4 Kielillä PUHUVA (laleo) rakentaa itseään, mutta profetoiva rakentaa seurakuntaa.
5 Soisin teidän kaikkien PUHUVAN (laleo) kielillä, mutta vielä mieluummin soisin teidän profetoivan; sillä profetoiva on suurempi kuin kielillä PUHUVA (laleo), ellei tämä samalla selitä, niin että seurakunta siitä rakentuu.
6 Jos minä nyt, veljet, tulisin luoksenne kielillä PUHUEN  (laleo), mitä minä teitä sillä hyödyttäisin, ellen PUHUISI  (laleo) teille ilmestyksen tai tiedon tai profetian tai opetuksen sanoja?
 ...  jos ette kielellänne (glossa) saa esiin selviä (eusemos) puhetta sanoja (logos), kuinka voidaan sellainen PUHE (laleo) ymmärtää? Tehän PUHUTTE (laleo) silloin tuuleen.
1Kor.14:5-6,9

Paavali opettaa Korintton lihallista seurakuntaa kielilläpuhumisesta. Hän tuo selkeästi esille sen, että kielessä täytyy olla tolkku, sen tulee olla ymmärrettävää, voidakseen olla hyödyksi ja rakennukseksi seurakunnalle. On hyödytöntä käyttää kieliä, jos niitä ei kukaan ymmärrä ja selitä. Kielet eivät ole hengellisyyden mittari.

10 Maailmassa on, kuka tietää, kuinka monta eri kieltä, mutta ei ainoatakaan, jonka äänet eivät ole ymmärrettävissä (ei ainoatakaan, joka olisi vailla merkitystä).
11 Mutta jos en tiedä sanojen merkitystä, olen minä PUHUJALLE (laleo) muukalainen, ja PUHUJA (laleo) on minulle muukalainen.
1. Kor. 14:10-11

Undoubtedly there are all sorts of languages in the world, yet none of them is without meaning. (NIV)


KIELET MERKKINÄ PYHÄLLÄ HENGELLÄ TÄYTTYMISESTÄ?

Kieliä pidetään merkkinä Pyhänllä Hengellä täyttymisestä. Sitä se olikin Apostolien tekojen kirjassa.

7 Ja he HÄMMÄSTYIVÄT ja IHMETTELIVÄT sanoen: "Katso, eivätkö nämä kaikki, jotka PUHUVAT (laleo), ole galilealaisia?
8 Kuinka me sitten kuulemme (akouo) kukin sen maan kieltä, jossa olemme syntyneet?
11 ...me kuulemme (akouo) kukin heidän PUHUVAN (laleo) omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja."
12 Ja he olivat kaikki HÄMMÄSTYKSISSÄÄN eivätkä tienneet, mitä ajatella, ja sanoivat toinen toisellensa: "Mitä tämä mahtaakaan olla?"
Apt. 2:7-12

Se oli merkkinä myös Pietarille ja hänen kanssaan olleille juutalaisille veljille, että Jumala ei todellakaan katso henkilöön, vaan juutalaisten saataisina pitämille pakanoillekin annettiin Pyhän Hengen lahja. Olisivatko he muuten sitä uskoneet?

45 Ja kaikki ne uskovaiset, jotka olivat ympärileikatut ja olivat tulleet Pietarin mukana, HÄMMÄSTYIVÄT sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin pakanoihinkin,
46 sillä he kuulivat (akouo) heidän PUHUVAN (laleo) kielillä ja YLISTÄVÄN (megaluno) Jumalaa. Silloin Pietari vastasi:
47 "Ei kaiketi kukaan voi kieltää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niinkuin mekin?"
48 Ja hän käski kastaa heidät Jeesuksen Kristuksen nimeen.
Apt. 10:45-48

Kielillä puhutaan käytännössä vain kolmesti koko UT:ssa

Apt. 2
Apt.10
Apt.19

KIELILLÄ PUHUVA RAKENTAA ITSEÄÄN

Oliko Paavalin kirjoituksessa ironiaa...?

2 Sillä kielillä PUHUVA (laleo) ei PUHU (laleo) ihmisille, vaan Jumalalle (jumalalle/jumalille?) ; ei häntä näet kukaan ymmärrä kuule (akouo) (ei kukaan kuuntele, ymmärrä kuulemaansa?)sillä hän PUHUU (laleo) salaisuuksia (musterion) hengessä.
3 Mutta profetoiva PUHUU (laleo) IHMISILLE rakennukseksi ja kehoitukseksi ja lohdutukseksi....

akouo 191 (437)
1) to be endowed with the faculty of hearing, not deaf
2) to hear
2b) to attend to, consider what is or has been said
2c) to understand, perceive the sense of what is said
3) to hear something
3a) to perceive by the ear what is announced in one's presence
3b) to get by hearing learn
3c) a thing comes to one's ears, to find out, learn
3d) to give ear to a teaching or a teacher
3e) to comprehend, to understand

4 ...Kielillä PUHUVA (laleo) rakentaa ("rakentaa" itsekkäästi vain) itseään, mutta profetoiva rakentaa seurakuntaa.
5 Soisin teidän kaikkien PUHUVAN (laleo) kielillä, mutta vielä mieluummin soisin teidän profetoivan; sillä profetoiva on suurempi kuin kielillä PUHUVA (laleo), ellei tämä samalla selitä, niin että seurakunta siitä rakentuu.
1Kor.14:2-4

He that speaketh in an unknown tongue edifieth himself; but he that prophesieth edifieth the church. (KJV)

Todellako rakentaa itseään?

...jos ette kielellänne saa esiin selvää puhetta helposti ymmärrettäviä sanoja (logos), kuinka voidaan sellainen PUHE (laleo) ymmärtää? Tehän PUHUTTE (laleo) silloin tuuleen.
1Kor.14:9

14 Sillä jos minä rukoilen (proseuchomai) kielillä puhuen, niin minun henkeni kyllä rukoilee(proseuchomai), mutta YMMÄRRYKSENI ON HEDELMÄTÖN.
15 Kuinka siis on? Minun on rukoiltava (proseuchomai) hengelläni, mutta minun on rukoiltava  (proseuchomai) myöskin ymmärrykselläni; minun on veisattava kiitosta (psallo) hengelläni, mutta minun on veisattava (psallo) myöskin ymmärrykselläni.
1Kor.14:14-15


ÄLKÄÄ TYHJIÄ HOKEKO

Ja kun rukoilette, niin älkää tyhjiä hokeko (battologeo) niinkuin pakanat, jotka luulevat, että heitä heidän monisanaisuutensa tähden kuullaan.
Matt 6:7

battologeo 945 (1)
1) to stammer
2) to repeat the same things over and over, to use many idle words, to babble, prate. Some suppose the word derived from Battus, a king of Cyrene, who is said to have stuttered; others from Battus, an author of tedious and wordy poems.

batto logeo (logos)
batto on kuin mehiläisen surinaa tai jotain muuta ääntä. 'batta-batta-batta'.

Sentähden rukoilkoon se, joka kielillä PUHUU (laleo), että hän taitaisi selittää.
1Kor. 14:13

Uskova voi saada kielilläpuhumisen lahjan, joka on SELITETTÄVÄ KIELI, mutta, kuten Paavali sanoo, "eiväthän kaikki PUHU (laleo) kielillä". Kaikki eivät todellakaan puhu kielillä, vaan heitä varten on muita lahjoja. Moni tuntee itsensä syyllistetyksi siitä, että ei ole saanut kielilläpuhumisen lahjaa ja uskovat sanovat, että hän ei ole täyttynyt Hengellä. Se saa uskonelämän aivan turhaan laahustaamaan. Kenenkään ei pitäisi etukäteen määrätä millaisen lahjan joku tulee saamaan, koska ihminen ei voi sitä tietää. Kaikki eivät koskaan tule puhumaan kielillä.

Olen useasti ihmetellyt, että rakentuuko uskova siinä kun hokee "shalalalaa", "ko-ko-ko" tai "prosni-prosni". Onko käynyt niin, että helluntailiike, joka alkoi "pumppaamaan" hengen täytetyttä etsivistä uskovista kielilläpuhumista täyttymisen merkkinä, onkin avannut portit väärille hengille...?

Uskovaan, joka etsii Hengen täyteyttä, ladataan etukäteen odotus siitä, että hän tulee puhumaan uusilla kielillä, vaikka Paavali selvästi opettaa, että kaikki eivät puhu kielillä. Häntä opastetaan, että "kiitä Jeesusta, sano; kiitos,kiitos, kiitos... ja sitten vaan alat vaan puhumaan vierailla kielillä mitä mieleen tulee. Vihollinen yrittää saada epäilemään, että ei se ole aito kieli, mutta älä anna epäilykselle sijaa, ei Isä anna käärmettä..." Ja niin moni alkaa painostuksen alla solkottamaan "uusin kielin", jotka eivät olekaan Jumalan antamat kielet, vaan esiin on puserrettu saatanan jäjitelmä. Sitten sanotaan: "nyt olet täyttynyt Pyhällä Hengellä, rukoile paljon näillä uusilla kielilläsi, niin rakennut..." Näin saatana sitoo monet uskovat kymmeniksi vuosiksi "rakentamaan itseään" tyhjällä paaplauksella - myös yhteisissä rukouskokouksissa.  Sinisilmäisimmät väittävät, että kielilllä on hyvä rukoilla paljon, sillä vihollinen ei ymmärrä kieliä - eivät he tosin itsekään ymmärrä, mutta jatkavat "rukoustaan". Minusta vaikuttaa siltä, että aitoja kieliä on vähän, mutta jäljitelmiä sitäkin enemmän. En kirjoita tätä häväistäkseni petoksen uhreja, vaan murehtien.



Tämä youtube on surullisen hauska kuva vääristä kielistä, joissa sielu riehaantuu hokemaan tyhjiä sanoja. Vaikka ulosanti olisi hillitympääkin, jopa hartaan hengelliseltä kuullostavaa, niin se voi olla väärennös. Vääriä kieliä ovat yleisiä pakanauskonnoissa ja myös riivatut puhuvat "kielillä". Onko sinun kielesi oikea?

ENKELTEN KIELET

Vaikka minä puhuisin (laleo) ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulla ei olisi rakkautta, olisin minä vain helisevä vaski tai kilisevä kulkunen.
1Kor 13:1

Paavali sanoo, että rakkaus on tärkeintä. Jos kieleen ei saa selitystä, sanotaan, että se on "enkelien kieltä". Missä Raamattu vahvistaa termin "enkelien kieli"? Eikö se ole Paavalin käyttämä kielikuva suloisista sanoista, kuten vaikka "kukkaiskieli", joka sekään ei ole mikään oikea kieli.

Kun Jeesus meni rukoilemaan hän ei rukoillut 'enkelien kielillä' - miksi meidän pitäisi niin tehdä?

Paavali sanoo, että kielet ovat merkkinä uskottomille. Kielet voivat tehdä mahdolliseksi puhua Jumalan sanoja silloin, kun yhteistä kieltä ei ole.

21 Laissa on kirjoitettuna: "Vieraskielisten kautta ja muukalaisten huulilla minä olen PUHUVA (laleo) tälle kansalle, eivätkä he sittenkään minua kuule (eisakouo), sanoo Herra".
22 Kielet eivät siis ole MERKIKSI uskoville, vaan NIILLE, JOTKA EIVÄT USKO; mutta profetoiminen ei ole merkiksi uskottomille, vaan uskoville.
23 Jos nyt koko seurakunta kokoontuisi yhteen ja kaikki siellä PUHUISIVAT (laleo) kielillä ja sinne tulisi opetuksesta tai uskosta osattomia, eivätkö he sanoisi teidän olevan JÄRJILTÄNNE?
24 Mutta jos kaikki profetoisivat ja joku uskosta tai opetuksesta osaton tulisi sisään, niin kaikki paljastaisivat hänet ja kaikki langettaisivat hänestä tuomion,
25 hänen sydämensä salaisuudet tulisivat ilmi, ja niin hän kasvoilleen langeten rukoilisi Jumalaa ja julistaisi, että Jumala totisesti on teissä.
1. Kor. 14:21-23 

Seurakunnan kokoontumisen tarkoitus on rakentuminen. Kaikki hengelliset lahjat on annettu ihmisten palvelemiseen ja ihmisille puhumiseen. Jumala ei tahdo seurakuntaan mitään sellaista, mikä ei rakenna sitä. Se mitä korinttolaiset aikanaan tekivät oli kaoottista ja itsekästä - olemmeko me uskovina kasvaneempia? Sinun lahjasi on tarkoitettu ihmisille ja palvelemaan toisia, ei itseäsi. Meidät on kutsuttu seuraamaan Jeesusta ja kuolemaan itsellemme.

26 Kuinka siis on, veljet? Kun tulette yhteen, on jokaisella jotakin annettavaa: millä on virsi, millä opetus, millä ilmestys, mikä puhuu kielillä kenellä KIELI (glossa), mikä selittää; kaikki tapahtukoon rakennukseksi
27 Jos kielillä PUHUTAAN (laleo), niin puhukoon olkoon kullakin kertaa vain kaksi tai enintään kolme, ja yksi kerrallaan, ja yksi selittäköön;
28 mutta jos ei ole selittäjää, niin olkoot vaiti seurakunnassa ja PUHUKOOT (laleo) itselleen ja Jumalalle.
1Kor. 14:26-28

Kielillä voi julistaa Jumalan sanaa. Niillä voi myös rukoilla ja laulaa ylistystä hengessä.
Mitä ovat "taistelukielet"? En ole vielä löytänyt niitä Raamatusta.

Tavoitelkaa rakkautta ja pyrkikää saamaan hengellisiä lahjoja, mutta varsinkin profetoimisen lahjaa...profetoiva puhuu ihmisille rakennukseksi ja kehoitukseksi ja lohdutukseksi.
1Kor. 14:1,3

Rakkaus on ikuista - kaikki muu on vain tätä aikaa varten

8 Rakkaus ei koskaan häviä; mutta profetoiminen, se katoaa (katargeo - jää turhaksi, työttömäksi), ja kielillä puhuminen lakkaa (pauo - loppuu), ja tieto katoaa (katargeo).
9 Sillä tietomme on vajavaista, ja profetoimisemme on vajavaista.
10 Mutta kun tulee se, mikä täydellistä on, katoaa se, mikä on vajavaista.
11 Kun minä olin lapsi, niin minä puhuin kuin lapsi, minulla oli lapsen mieli, ja minä ajattelin kuin lapsi; kun tulin mieheksi, hylkäsin minä sen, mikä lapsen on.
12 Sillä nyt me näemme kuin kuvastimessa, arvoituksen tavoin, mutta silloin kasvoista kasvoihin; nyt minä tunnen vajavaisesti, mutta silloin minä olen tunteva täydellisesti, niinkuin minut itsenikin täydellisesti tunnetaan.
13 Niin pysyvät nyt usko, toivo, rakkaus, nämä kolme; mutta suurin niistä on rakkaus.
1Kor. 13:8-13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti