maanantai 20. elokuuta 2018

Aurinkopyörä ja vihkiristi

10 ...Hän saastutti myöskin polttopaikan Ben-Hinnomin laaksossa, ettei kukaan voisi panna poikaansa tai tytärtänsä 
11 Ja hän poisti ne hevoset, jotka Juudan kuninkaat olivat auringon kunniaksi asettaneet, siitä, mistä mennään Herran temppeliin, hoviherra Netan-Melekin kammion vierestä, joka oli Parvarimissa, ja poltti auringonvaunut tulessa...
2Kun. 23:10-11




Aurinkopyörä/aurinkoristi (Odinin risti, kelttiristi) on vanha pakanallinen symboli, jota on löydetty Egyptistä, Kiinasta, Amerikan mantereelta ja Lähi-Idästä. Se löytyy useista varhaisista kirjoitusjärjestelmistä: egyptiläisten, heettiläisten, kreetalaisten, kreikkalaisten, etruskien ja roomalaisten.


Mesopotamian aurinkojumala Shamashin (hepr. shemesh=aurinko) aurinkopyörä.
Vatikaanin Pietarinkirkon aukiolla on aurinkopyörä, jonka napana on obeliski.

"Obeliskit liittyivät Egyptissä usein auringonjumalan palvontaan. Obeliskit pystytettiin aina pareittain egyptiläisten tasapainon ja harmonian arvojen mukaisesti. Obeliskit juhlistivat suuren kuninkaan tai kuningattaren saavutuksia. Ne kunnioittivat myös yhtä tai useampaa jumalaa. Uuden valtakunnan aikana obeliskin uskottiin olevan jumalan hengen asuttama samalla tavalla kuin jumalan uskottiin asuvan itselleen pystytetyssä temppelissä.

Obeliskit edustivat egyptiläisille benbeniä, alkukumpua, jolla jumala Atum seisoi luodessaan maailmaa. Obeliskit yhdistettiin benu-lintuun, joka oli kreikkalaisen feeniksin edeltäjä. Joidenkin egyptiläisten myyttien mukaan benu oli ensimmäinen elävä olento, ja sen huuto herätti luomisen ja laittoi elämän liikkeelle. Lintu yhdistettiin aamutähteen ja jokaisen päivän uudelleensyntymiseen. Samalla sen huuto olisi myös maailmanlopun merkki. Benu yhdistettiin ensisijaisesti Ra-jumalaan, valoon ja elämään. Uudesta valtakunnasta alkaen myös obeliski yhdistettiin läheisesti Rahan ja auringonpalvontaan."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Obeliski



Pyörän pinnat, joita yleensä on neljä tai kahdeksan, viittaavat pakanoiden vuotuisiin kalenterijuhliin, jotka ajoittuvat auringon seisaus- ja tasauspäiviin  (välissä 13 viikkoa) sekä niiden välipäiviin. Kirkko kristillisti nämä juhlat ja niin meillä on kalenterissa niiden paikalla joulu, (uusivuosi), laskiainen (ystävänpäivä), pääsiäinen, (aprillipäivä), vappu, (äitienpäivä), juhannus ja pyhäinpäivä (halloween). Kaikkiin näihin juhliin kuuluu oleellisesti ihmisuhri ja tuli.

https://www.bibliotecapleyades.net/cienciareal/cienciareal20.htm


Kristityt tunnistavat aurinkopyörän vihkiristinä, jota on käytetty keskiajalla rakennetuissa kirkoissa. Kun piispa suoritti kirkon vihkimisen seremonian, hän teki kirkon seiniin öljyllä 12 ristinmerkkiä; molempiin sivuseiniin neljä ja päätyseiniin kaksi. Myöhemmin niihin maalattiin ympyrän sisälle nelisakarainen vihkiristi. Okkultismissa piiri tai ympyrä on symbolia vahvistava merkki. Vihkiristi löytyy mm. Inkoon ja Sastamalan sekä ent. Naantalin mlkn vaakunasta.

Saksassa kalenterijuhliin näyttää kuuluvan aurinkopyörän polttaminen.


https://de.wikipedia.org/wiki/Feuerrad

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti