lauantai 18. elokuuta 2018

Theotokos

eli "Jumalansynnyttäjä". Maria sai Jumalansynnyttäjän arvonimen Efeson kirkolliskokouksessa v. 431, sen jälkeen kun he olivat ensin päättäneet Kristuksen kahdesta luonnosta; "Jumala ja ihminen samassa persoonassa".

Raamatun mukaan ainoastaan Jumala on iankaikkinen; Jumala ei voi syntyä eikä kuolla. Jeesus syntyi ja kuoli - hän ei ole Jumala, vaan Jumalan poika. Maria oli Jumalan valitsema neitsyt, joka synnytti Jeesuksen ja hänen jälkeensä vielä useita lapsia. Maria oli tavallinen kuolevainen ja yksi Uuden liiton ensimmäisistä uskovista.

Katolisessa kirkossa Maria on Siunattu Neitsyt, Jumalan äiti, Taivaan Kuningatar, Ikuinen Neitsyt ja tietysti Our Lady. Marian ikuisesta neitsyydestä oli vahva kirkollinen traditio jo 300-luvulla. Katolisille Maria on myös siinnyt ilman perisyntiä ja sekä hänen sielunsa, että ruumiinsa otettiin taivaaseen (assumptio Mariae). Marialta pyydetään esirukouksia.

Katolinen kirkko viettää Taivaan Kuningattaren muistopäivää 22.8.

Ortodoksisessa kirkossa kaksi keskeistä dogmia ovat Neitsyt Marian ainainen neitsyys ja se, että Maria on Jumalansynnyttäjä, Theotokos. Kirkko nimittää Mariaa myös kaiken elävän äidiksi, Uuden elämän äidiksi, toiseksi Eevaksi ja pelastuksen Äidiksi. Ortodoksisen käsityksen mukaan Maria koki inhimillisen kuoleman, jolloin hänen sielunsa otettiin Jumalan luo. Marian ruumis kuitenkin herätettiin kuolleista kolmantena päivänä ja otettiin taivaaseen. Käsityksen mukaan Maria elää nyt ylösnousseena ruumiillisesti taivaassa.

Maria on sekä katolisen-, että ortodoksikirkon hartaan kunnioituksen ja ylistyksen kohde. Ortodoksikirkko näkee hänet aina nimenomaan Jumalansynnyttäjänä, Theotokoksena, ja häntä ylistetään yhdessä Kristuksen kanssa. Kirkon näkemyksen mukaan Jumalansynnyttäjä on aina mitä läheisimmässä yhteydessä ihmiskuntaan ja hän rukoilee lakkaamatta ihmiskunnan Äitinä koko maailman puolesta.

Etenkin ortodoksinen kirkko käyttää ikoneja uskontonsa välikappaleena. Theotokoksen eli Jumalansynnyttäjän ikonissa toistuu erityinen tähti-symboli hahmon päähineessä otsalla. Löysin eräältä sivustolta selityksen, että tähtiä on itseasiassa kolme, vaikka ne eivät aina ole näkyvissä; kaksi on olkapäillä ja yksi päähineessä ja että ne symboloisivat Marian "ikuista neitsyyttä" ja "pyhää kolminaisuutta".



Tähdessä on kahdeksan sakaraa eli se on oktagrammi. Kahdeksan-osainen symboli tunnetaan okkultismissa ja kaikissa uskonnoissa. Tähti löytyy tietysti Marianpalvonnan pääpaikalta, Vatikaanin Pietarinkirkon aukiolta, mutta myös mm. buddhalaisuuden dharmanpyörästä. Erityisesti tähti muistuttaa viikinkimytologian suojelussymbolia, Helm of Awe. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti