lauantai 25. elokuuta 2018

Vanhin valitulle rouvalle ja hänen lapsillensa

Johanneksen toisen kirjeen alku- ja lopputervehdykset:

1 Vanhin valitulle rouvalle ja hänen lapsillensa...
13 ...Valitun sisaresi lapset lähettävät sinulle tervehdyksen.

Tämä on erikoista, sillä 2Joh. on ainoa naiselle osoitettu kirje.
Oliko "valittu rouva" joku seurakunnan erityisen merkittävä nainen, Uuden liiton Debora, vahva naispastori? Sehän sopisi meidän aikamme ajattelutapaan mainiosti, mutta se ei ole linjassa Raamatun kanssa.

Jumalan säätämys on, että miehet johtavat seurakuntaa ja opetuskirjeet on osoitettu veljille.
Kuka on tämä "valittu rouva" ("the elect lady")?

Uuden Testamentin ainoa todella valittu rouva on tietysti Maria ja se toinen valittu on hänen sukulaisensa (serkku?) Elisabet, joka synnytti vanhoilla päivillään Johannes Kastajan.
Tämäkö on vastaus?

Miksi Johannes olisi kirjoittanut tämän kirjeen Marialle?
Miksi Johannes olisi kirjoittanut ylipäätään kenellekään sisarelle, kun seurakunnassa oli veljiä, joiden tehtävänä oli hallita?

Johanneksen kirjeet ovat ajoitetut noin vuoteen 85, joten Maria olisi ollut noin 100-vuotias ja Elisabet ehkä 140-vuotias ...? Jeesus itse ristillä antoi Johannekselle tehtäväksi huolehtia Mariasta hänen poismenonsa jälkeen. Sekin on erikoista, ettei hän jättänyt tehtävää omille veljilleen, Marian omille pojille, vaan Johannekselle. Olisiko Jumala jättänyt Marian vielä vanhoilla päivillään ilman Jeesuksen valtuuttamaa huolenpitäjää, kun Johannes itse eli vankeudessa? En usko sitä.

1 Ja minulle tuli tämä Herran sana:
2 "Ihmislapsi, oli kaksi naista, saman äidin tyttäriä...
4 ..Heidän nimensä olivat: vanhemman Ohola ja hänen sisarensa Oholiba. Sitten he tulivat minun omikseni ja synnyttivät poikia ja tyttäriä. -Heidän nimensä: SAMARIA on Ohola ja JERUSALEM Oholiba.
5 Mutta Ohola harjoitti haureutta, vaikka oli minun, ja himoitsi rakastajiansa, assurilaisia, naapureita...
11 ...Mutta hänen sisarensa Oholiba, vaikka näki tämän, oli himossaan vielä häntäkin riettaampi ja oli haureudessaan vielä riettaampi, kuin hänen sisarensa oli ollut haureudessaan...
Hes. 23

13 ...Vuorten huipuilla he uhraavat, polttavat uhreja kukkuloilla, rautatammen, haavan ja tammen alla, sillä niiden varjo on suloinen. Sentähden tulee teidän tyttäristänne porttoja, ja teidän miniänne rikkovat avion.
14 En minä rankaise teidän tyttäriänne siitä, että he porttoja ovat, enkä miniöitänne siitä, että he avion rikkovat, sillä miehet itse poikkeavat syrjään porttojen kanssa ja uhraavat pyhäkköporttojen kanssa; ja ymmärtämätön kansa kukistuu.
15 Jos sinä, Israel, harjoitatkin haureutta, älköön Juuda saattako itseänsä syynalaiseksi: älkää lähtekö Gilgaliin, älkää menkö ylös Beet-Aaveniin älkääkä vannoko: "Niin totta kuin Herra elää".
16 Sillä niinkuin niskuri lehmä on Israel niskoitellut; nyt on Herra kaitseva heitä niinkuin karitsaa laajalla laitumella.
17 Efraim on liitossa epäjumalain kanssa - anna hänen olla.
18 Kun heidän juopottelunsa on lopussa, he harjoittavat törkeätä haureutta. Ne, jotka ovat hänen kilpensä, rakastavat häpeätä.
19 Tuuli siivillänsä ahdistaa häntä, he saavat häpeän uhriaterioistansa.
Hoos. 4:13-19

Mitä on minun tehtävä sinulle, Efraim, mitä on minun tehtävä sinulle, Juuda, kun teidän rakkautenne on kuin aamun pilvi, kuin varhain haihtuva kaste?
Hoos. 6:4

ISRAEL on ainoa, jonka Jumala on ennalta valinnut pelastukseen ja heidänkin täytyy jokaisen henkilökohtaisesti tehdä valinta nöyrtyä Jumalan edessä. Lopussa Israelin jäännös tulee kääntymään ainoana kokonaisena kansana.

Pietari kirjoitti juutalaisille:

9 Mutta te olette "VALITTU SUKU, KUNINKAALLINEN PAPISTO, PYHÄ HEIMO, OMAISUUSKANSA, julistaaksenne sen jaloja tekoja", joka on pimeydestä kutsunut teidät ihmeelliseen valkeuteensa;
10 te, jotka ennen "ette olleet kansa", mutta NYT OLETTE "JUMALAN KANSA", jotka ennen "ette olleet armahdetut", mutta NYT "OLETTE ARMAHDETUT"...
1. Piet. 2:9-10

Mutta nyt, ISRAEL; Juuda ja Efraim, te Jaakobin jälkeläiset, jotka olette tulleet tuntemaan totuuden, te olette ottaneet vastaan Jahven lähettämän pelastuksen Messiaassa, te, jotka olette uudestisyntyneet ylhäältä - te olette valittu suku ja pyhää papistoa, OTTAKAA ASEMANNE!

11 ...Rakkaani, niinkuin outoja ja muukalaisia minä kehoitan teitä pidättymään lihallisista himoista, jotka sotivat sielua vastaan,
12 ja VAELTAMAAN NUHTEETTOMASTI PAKANAIN KESKUUUDESSA, että he siitä, mistä he parjaavat teitä niinkuin pahantekijöitä, teidän hyvien tekojenne tähden, niitä tarkatessaan, ylistäisivät Jumalaa etsikkopäivänä.
1Piet. 2:11-12

2. Johanneksen kirje:

1 Vanhin VALITULLE ROUVALLE (Ohola-Samaria-Israel-Efraim) JA HÄNEN LAPSILLENSA, joita minä totuudessa rakastan - enkä ainoastaan minä, vaan myös kaikki, jotka ovat tulleet totuuden tuntemaan -
2 totuuden tähden, joka meissä pysyy ja on oleva meidän kanssamme iankaikkisesti.3 Armo, laupeus ja rauha ISÄLTÄ JUMALALTA JA Jeesukselta Kristukselta JESHUALTA MESSIAALTA, ISÄN POJALTA, on oleva meidän kanssamme, totuudessa ja rakkaudessa...
13 ...VALITUN SISARESI (Oholiba-Jerusalem-Juuda) LAPSET lähettävät sinulle tervehdyksen.
2.Joh.

1 Vanhin valitulle rouvalle ja hänen lapsillensa, joita minä TOTUUDESSA rakastan - enkä ainoastaan minä, vaan myös KAIKKI, jotka ovat tulleet TOTUUDEN tuntemaan -
2 TOTUUDEN tähden, joka (henki) meissä pysyy ja on oleva meidän kanssamme iankaikkisesti.
3 Armo, laupeus ja rauha ISÄLTÄ Jumalalta JAHVELTA JA Jeesukselta Kristukselta  JESHUALTA MESSIAALTA, ISÄN POJALTA, on oleva meidän kanssamme, totuudessa ja rakkaudessa.

"Käsky" on juutalaisille erityisen tärkeä käsite, ja sillä on heille aivan erilainen sisältö kuin meille "pakananuudesta" tulleille uskoville, joita hallitsee hellenistinen ajattelu ja "viisaus".
Johannes kirjoittaa juutalaisille paljon uudesta ja vanhoista "käskyistä".

4 Minua on suuresti ilahuttanut, että olen lastesi joukossa havainnut olevan niitä, jotka totuudessa vaeltavat sen käskyn mukaan, jonka me olemme saaneet Isältä.5 Ja nyt, rouva, minulla on sinulle pyyntö, ei niinkuin kirjoittaisin sinulle uuden käskyn, vaan minä kirjoitan sen (käskyn), joka meillä alusta asti on ollut: että meidän tulee rakastaa toinen toistamme.
6 Ja tämä on rakkaus, että me vaellamme hänen käskyjensä mukaan. Tämä on käsky, että teidän, niinkuin olette alusta kuulleet, tulee siinä vaeltaa.
7 SILLÄ (sen vuoksi koska) monta villitsijää EKSYTTÄJÄÄ on lähtenyt maailmaan, jotka eivät tunnusta Jeesusta Kristukseksi JESHUAA MESSIAAKSI, joka oli lihaan tuleva; tämä tämmöinen on villitsijä EKSYTTÄJÄ ja antikristus ANTIMESSIAS.
8 OTTAKAA VAARI ITSESTÄNNE, ettette menetä sitä, minkä me olemme työllämme aikaansaaneet, vaan että saatte täyden palkan.
9 Kuka ikinä menee edemmäksi eikä pysy Kristuksen MESSIAAN opissa, hänellä ei ole Jumalaa; joka siinä opissa pysyy, hänellä on SEKÄ ISÄ, ETTÄ POIKA.

Juuda ja Efraim, muistakaa mikä on Messiaan oppi. Joka tulee luoksenne ilman Messiaan oppia on harhaopettaja. Tulee monenlaisia opettajia ja monenlaisia oppeja - hellenististä filosofiaa, gnosista - muistakaa mitä olemme teille opettaneet ja pysykää siinä.

10 Jos joku tulee teidän luoksenne eikä tuo mukanaan tätä oppia, niin älkää ottako häntä huoneeseenne älkääkä sanoko häntä tervetulleeksi;
11 sillä joka sanoo hänet tervetulleeksi, joutuu osalliseksi hänen pahoihin tekoihinsa.
12 Minulla olisi paljon kirjoittamista teille, mutta en tahdo tehdä sitä paperilla ja musteella; vaan toivon pääseväni teidän tykönne ja saavani puhutella teitä suullisesti, että meidän ilomme olisi täydellinen.
13 Valitun sisaresi lapset lähettävät sinulle tervehdyksen.
2Joh. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti