sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Ilmestyskirjan miekat

UTssa on kaksi erilaista miekkaa; pääasiassa konkreettinen sodankäynnin miekka (machaira) löytyy 29 kertaa. Toinen, pääasiassa symbolinen, hengellisen sodankäynnin eli Sanan (Lain) miekka (rhomphaia) löytyy seitsemän kertaa, joista kuusi kertaa Ilmestyskirjassa. Molemmat miekat ovat Antiikin historiassa olleet konkreettisia, fyysisen sodankäynnin miekkoja.
Ks. myös Riitelyn, väittelyn ja sodankäynnin sanoja UT:ssa ja  Polemiikkia 

Machaira oli Antiikin Kreikan teräase, yleensä suuri veitsi tai miekka. Nimitys machaira tulee kreikan sanasta mache, taistelu, "matsi".

Rhomphaia on kaarevateräinen, pitkään varteen (keihäs) kiinnitetty eräänlainen miekka (tai viikate), jolla voidaan lyödä tai työntää etäämpää. Rhomphaia juontuu latinan verbistä rumpo, murtaa, puhkaista, repiä, avata väkivalloin...

I.inf. paragog. rumpier, Afran. Com. 127), 3, v. a. root rup, to break, burst, tear, rend, rive, rupture; to break asunder, burst in pieces, force open, etc. (very freq. and class.; a favorite word of the Aug. poets; cf. frango). 

Charlton T. Lewis, Charles Short, A Latin Dictionary 

 

RHOMPHAIA

rhomphaia 4501 (7)
probably of foreign origin; a sabre, i.e. a long and broad cutlass (any weapon of the kind, literally or figuratively):--sword.
1) a large sword
2) properly a long Thracian javelin, also a kind of long sword wont to be worn on the right shoulder

Luuk. 2:35
Ilm. 1:16, 2:12, 2:16, 6:8, 19:15, 19:21 

rhomphaia on UTssa 6 kertaa suusta lähtevä Sanan miekka ja yhden kerran (Ilm. 6:8) miekka, jolla konkreettisesti tapetaan. 

Vai onko se ehkä kuitekin jokaisessa esiintymisessään Sanan miekka... ?
    
-ja myös sinun sielusi lävitse on miekka käyvä - että monen sydämen ajatukset tulisivat ilmi".
Luuk. 2:35
    
Ja hänellä oli oikeassa kädessään seitsemän tähteä, ja hänen suustaan lähti kaksiteräinen, terävä miekka, ja hänen kasvonsa olivat niinkuin aurinko, kun se täydeltä terältä paistaa.
Ilm. 1:16
    
Ja Pergamon seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän, jolla on se kaksiteräinen, terävä
miekka:
Ilm. 2:12
    
Tee siis parannus; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi pian ja sodin heitä vastaan suuni
miekalla.
Ilm. 2:16
    
Ja minä näin, ja katso: hallava hevonen; ja sen selässä istuvan nimi oli Kuolema, ja Tuonela seurasi hänen mukanaan, ja heidän valtaansa annettiin neljäs osa maata, annettiin valta tappaa
miekalla ja nälällä ja rutolla (ei rutto, vaan thanatos 2288 = kuolema = nälkäkuolemalla?) ja maan petojen kautta.
Ilm. 6:8
    
Ja hänen suustaan lähtee terävä
miekka, että hän sillä löisi kansoja. Ja hän on kaitseva heitä rautaisella valtikalla, ja hän polkee kaikkivaltiaan Jumalan vihan kiivauden viinikuurnan.
Ilm. 19:15
    
Ja ne muut saivat surmansa hevosen selässä istuvan
miekasta, joka lähti hänen suustaan; ja kaikki linnut tulivat ravituiksi heidän lihastansa.
Ilm. 19:21

 

MACHAIRA

machaira 3162 (29)
probably feminine of a presumed derivative of 3163; a knife, i.e. dirk; figuratively, war, judicial punishment:--sword
1) a large knife, used for killing animals and cutting up flesh
2) a small sword, as distinguished from a large sword
2a) curved sword, for a cutting stroke
2b) a straight sword, for thrusting

Matt. 10:34, 26:47, 26:51-52, 26:55
Mark 14:43, 14:47-48
Luuk. 21:24, 22:36, 22:38, 22:49, 22:52
Joh. 18:10-11
Apt. 12:2, 16:27
Room. 8:35, 13:4
Ef. 6:17
Hebr. 4:12, 11:34, 11:37
Ilm. 6:4, 13:10, 13:14

Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maan päälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.
Matt. 10:34

Ja katso, hänen vielä puhuessaan tuli Juudas, yksi niistä kahdestatoista, ja hänen kanssaan lukuisa joukko ylipappien ja kansan vanhinten luota miekat ja seipäät käsissä.
Matt. 26:47

51 Ja katso, eräs niistä, jotka olivat Jeesuksen kanssa, ojensi kätensä, veti miekkansa ja iski ylimmäisen papin palvelijaa ja sivalsi häneltä pois korvan.
52 Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Pistä miekkasi tuppeen; sillä kaikki, jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat.
Matt. 26:51-52

Sillä hetkellä Jeesus sanoi joukolle: "Niinkuin ryöväriä vastaan te olette lähteneet minua miekoilla ja seipäillä vangitsemaan. Joka päivä minä olen istunut pyhäkössä opettamassa, ettekä ole ottaneet minua kiinni.
Matt. 26:55

Ja heti, hänen vielä puhuessaan, Juudas, yksi niistä kahdestatoista, saapui, ja hänen mukanaan joukko ylipappien ja kirjanoppineiden ja vanhinten luota, miekat ja seipäät käsissä.
Mark 14:43

47 Mutta eräs niistä, jotka lähellä seisoivat, veti miekkansa, iski ylimmäisen papin palvelijaa ja sivalsi häneltä pois korvan.
48 Niin Jeesus puhui heille ja sanoi: "Niinkuin ryöväriä vastaan te olette lähteneet minua miekoilla ja seipäillä vangitsemaan.
Mark 14:47-48

ja he kaatuvat miekan terään, heidät viedään vangeiksi kaikkien kansojen sekaan, ja Jerusalem on oleva pakanain tallattavana, kunnes pakanain ajat täyttyvät.
Luuk. 21:24

Niin hän sanoi heille: "Mutta nyt, jolla on kukkaro, ottakoon sen mukaansa; niin myös laukun. Ja jolla ei ole, myyköön vaippansa ja ostakoon miekan.
Luuk. 22:36

Niin he sanoivat: "Herra, katso, tässä on kaksi miekkaa". Mutta hän vastasi heille: "Riittää".
Luuk. 22:38

Kun nyt ne, jotka olivat hänen ympärillään, näkivät, mitä oli tulossa, sanoivat he: "Herra, iskemmekö miekalla?"
Luuk. 22:49

Niin Jeesus sanoi ylipapeille ja pyhäkön vartioston päälliköille ja vanhimmille, jotka olivat tulleet häntä vastaan: "Niinkuin ryöväriä vastaan te olette lähteneet miekat ja seipäät käsissä.
Luuk. 22:52

10 Niin Simon Pietari, jolla oli miekka, veti sen ja iski ylimmäisen papin palvelijaa ja sivalsi häneltä pois oikean korvan; ja palvelijan nimi oli Malkus.
11 Niin Jeesus sanoi Pietarille: "Pistä miekkasi tuppeen. Enkö minä joisi sitä maljaa, jonka Isä on minulle antanut?"
Joh. 18:10-11

Ja hän mestautti miekalla Jaakobin, Johanneksen veljen.
Apt. 12:2

Kun vanginvartija heräsi ja näki vankilan ovien olevan auki, veti hän miekkansa ja aikoi surmata itsensä, luullen vankien karanneen.
Apt. 16:27

Kuka voi meidät erottaa Kristuksen rakkaudesta? Tuskako, vai ahdistus, vai vaino, vai nälkä, vai alastomuus, vai vaara, vai miekka?
Room. 8:35

sillä se on Jumalan palvelija, sinulle hyväksi. Mutta jos pahaa teet, niin pelkää; sillä se ei miekkaa turhaan kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee.
Room. 13:4

ja ottakaa vastaan pelastuksen kypäri ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana.
Ef. 6:17

Sillä Jumalan sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka ja tunkee lävitse, kunnes se erottaa sielun ja hengen, nivelet sekä ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aivoitusten tuomitsija;
Hebr. 4:12

sammuttivat tulen voiman, pääsivät miekanteriä pakoon, voimistuivat heikkoudesta, tulivat väkeviksi sodassa (polemos 4171), ajoivat pakoon muukalaisten sotajoukot.
Hebr. 11:34

heitä on kivitetty, kiusattu, rikki sahattu, miekalla surmattu; he ovat kierrelleet ympäri lampaannahoissa ja vuohennahoissa, puutteenalaisina, ahdistettuina, pahoinpideltyinä
Hebr. 11:37

Niin lähti toinen hevonen, tulipunainen, ja sen selässä istuvalle annettiin valta ottaa pois rauha maasta, että ihmiset surmaisivat toisiaan; ja hänelle annettiin suuri miekka.
Ilm. 6:4

Jos kuka vankeuteen vie, niin hän itse vankeuteen joutuu; jos kuka
(=joka) miekalla tappaa, hänet pitää miekalla tapettaman. Tässä on pyhien kärsivällisyys ja usko.
Ilm. 13:10

Ja se villitsee maan päällä asuvaiset niillä ihmeillä, joita sen sallittiin tehdä pedon nähden; se yllyttää maan päällä asuvaiset tekemään sen pedon kuvan, jossa oli
miekanhaava ja joka virkosi.
Ilm. 13:14

 

mache (subst.) 3163 (4)
from 3164; a battle, i.e. (figuratively) controversy:--fighting, strive, striving.
1) a fight or combat
1a) of those in arms, a battle
1b) of persons at variance, disputants etc., strife, contention
1c) a quarrel

2Kor. 7:5
2Tim. 2:23
Tiit. 3:9
Jaak. 4:1

Sillä ei Makedoniaan tultuammekaan lihamme saanut mitään rauhaa, vaan me olimme kaikin tavoin ahdistetut: ulkoapäin taisteluja, sisältäpäin pelkoa.
2Kor. 7:5

Mutta vältä tyhmiä ja taitamattomia väittelyjä (zetesis 2214), sillä tiedäthän, että ne synnyttävät riitoja (mache).
2Tim. 2:23

Mutta vältä mielettömiä riitakysymyksiä ja sukuluetteloita ja kinastelua (eris 2054) ja kiistoja (mache) laista, sillä ne ovat hyödyttömiä ja turhia.
Tiit. 3:9

Mistä tulevat taistelut (polemos 4171) ja mistä riidat (mache) teidän keskuudessanne? Eikö teidän himoistanne, jotka sotivat jäsenissänne?
Jaak. 4:1
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti