maanantai 17. huhtikuuta 2017

...ja monta nukkuneiden pyhien ruumista nousi ylös

50 Niin Jeesus taas huusi suurella äänellä ja antoi henkensä.
51 Ja katso, temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti, ja maa järisi, ja kalliot halkesivat,
52 ja haudat aukenivat, ja monta nukkuneiden pyhien ruumista nousi ylös.
53 Ja he lähtivät haudoistaan ja tulivat hänen ylösnousemisensa jälkeen pyhään kaupunkiin ja ilmestyivät monelle.
Matt. 27:50-53

Monta nukkuneiden ruumista nousi ylös. Miten se voi olla mahdollista, kun Jeesus itse on ensihedelmä, jonka Isä Jumala nosti ylös esikoisena kuolleista!

Ja hän on ruumiin, se on: seurakunnan, pää; hän, joka on alku, esikoinen kuolleista nousseitten joukossa, että hän olisi kaikessa ensimmäinen.
Kol. 1:18

Monta nukkuneiden pyhien ruumista nousi ylös, kun temppelin esirippu repesi ylhäältä alas, sillä Jumala nosti heidät kuolleista todistukseksi ihmisille. He eivät saaneet ylösnousemusruumista. Jeesus oli ensimmäinen, joka sellaisen sai astuessaan taivaaseen kymmenen päivää ennen helluntaita. Kukaan toinen ei ole vielä saanut sellaista, sillä taivaassa ei ole muita. Toimitettuaan tehtävänsä nämä kuolleista ylösnostetut kuolivat uudelleen, aivan kuten Lasaruskin kuoli uudelleen. Ja he nukkuvat vieläkin, kunnes Jeesus palaa takaisin, Isän määräämänä päivänä, ja silloin on kuolleitten ylösnousemus.

10 Mutta ylipapit päättivät tappaa Lasaruksenkin,
11 koska monet juutalaiset hänen tähtensä menivät sinne ja uskoivat Jeesukseen.
Joh. 12:10-11

29 Te miehet, veljet, on lupa teille rohkeasti sanoa, mitä kantaisäämme Daavidiin tulee, että hän on sekä kuollut että haudattu; onhan hänen hautansa meidän keskellämme vielä tänäkin päivänä....
34 ...Sillä ei Daavid ole astunut ylös taivaisiin, vaan hän sanoo itse: 'Herra sanoi minun Herralleni: Istu minun oikealle puolelleni,
35 kunnes minä panen sinun vihollisesi sinun jalkojesi astinlaudaksi.'
Apt. 2: 29-35

Heprealaiskirjeen 11. luku puhuu uskon sankareista. Sen viimeiset jakeet kertovat, että he eivät saavuttaneet luvattua ja etteivät he ilman meitä pääsisi täydellisyyteen, ylösnousemukseen.  He nukkuvat, niinkuin Raamattu niin monta kertaa sanoo kuolleista.

39 Ja vaikka nämä kaikki uskon kautta olivat todistuksen saaneet, eivät he kuitenkaan saavuttaneet sitä, mikä oli luvattu;
40 sillä Jumala oli varannut meitä varten jotakin parempaa, etteivät he ilman meitä pääsisi täydellisyyteen.
Hepr. 11:39-40

"Älkää itkekö, sillä hän ei ole kuollut, vaan nukkuu".
Luuk. 8:52

"Ystävämme Lasarus nukkuu, mutta minä menen herättämään hänet unesta".
Joh. 11:11

Raamattu kertoo, että kuolleet nukkuvat ja Jeesus itse on luvannut herättää poisnukkuneet viimeisenä päivänä, Herran päivänä, joka on suuri ja julkinen.

Sillä minun Isäni tahto on se, että jokaisella, joka näkee Pojan ja uskoo häneen, on iankaikkinen elämä; ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä.
Joh. 6:40

30 Ja silloin Ihmisen Pojan merkki näkyy taivaalla, ja silloin kaikki maan sukukunnat parkuvat; ja he näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suurella voimalla ja kirkkaudella.
31 Ja hän lähettää enkelinsä suuren pasunan pauhatessa, ja he kokoavat hänen valittunsa neljältä ilmalta, taivasten ääristä hamaan toisiin ääriin.
Matt. 24:30-31

Paavali sanoo, että he, jotka Herran päivänä ovat elossa, eivät ehdi ylösnousemukseen ennen poisnukkuneita; kuolleet nousevat ylös ensin. Se ei ole mikään salainen tempaus, vaan tapahtuu pasunoiden pauhatessa Herran tulemuksessa, Herran päivänä. Ei ole olemassa mitään salaista tempausta ennen Herran tulemusta. Se on vihollisen valhe, sillä se tietää, että vainoihin ja ahdistuksiin valmistumautumaton seurakunta ei kestä, vaan luopuu ja katkeroituu.

15 Sillä sen me sanomme teille Herran sanana, että me, jotka olemme elossa, jotka jäämme tänne Herran tulemukseen, emme suinkaan ehdi ennen niitä, jotka ovat nukkuneet.
16 Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin;
17 sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.
1. Tess. 4:15-17

9 Silloin teidät annetaan vaivaan, ja teitä tapetaan, ja te joudutte kaikkien kansojen vihattaviksi minun nimeni tähden.
10 Ja silloin monet lankeavat pois, ja he antavat toisensa alttiiksi ja vihaavat toinen toistaan.
Matt. 24:9-10

Jeesus ei tullut maan päälle pakanoiden luokse, vaan oman kansansa luo. Pakanat saivat evankeliumin Pietarin kautta vasta Apt. 10 luvussa, neljä tai viisi vuotta helluntain hengenvuodatusen jälkeen.

Hän tuli omiensa tykö, ja hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan.
Joh. 1:11

Minulla on myös muita lampaita, jotka eivät ole tästä lammastarhasta; myös niitä tulee minun johdattaa, ja ne saavat kuulla minun ääneni, ja on oleva yksi lauma ja yksi paimen.
Joh. 10:16

Yksi lauma on yksi ruumis ja yksi pää on Jeesus Kristus. Raamattu kertoo, että pakanat ovat oksastetut jaloon juutalaiseen öljypuuhun. Mitä tarkoittaakaan, että me olemme päässeet osallisiksi sen mehevästä juuresta?

17 Mutta jos muutamat oksista ovat taitetut pois ja sinä, joka olet metsäöljypuu, olet oksastettu oikeiden oksien joukkoon ja olet päässyt niiden kanssa osalliseksi öljypuun mehevästä juuresta,
18 niin älä ylpeile oksien rinnalla; mutta jos ylpeilet, niin et sinä kuitenkaan kannata juurta, vaan juuri kannattaa sinua.
Room. 11:17-18

11 Muistakaa sentähden, että te ennen, te lihanne puolesta pakanat, jotka olette saaneet ympärileikkaamattomien nimen niiltä, joita, lihaan käsillä tehdyn ympärileikkauksen mukaisesti, sanotaan ympärileikatuiksi-
12 että te siihen aikaan olitte ilman Kristusta, olitte vailla Israelin kansalaisoikeutta ja vieraat lupauksen liitoille, ilman toivoa ja ilman Jumalaa maailmassa;
13 mutta nyt, kun olette Kristuksessa Jeesuksessa, olette te, jotka ennen olitte kaukana, päässeet lähelle Kristuksen veressä.
14 Sillä hän on meidän rauhamme, hän, joka teki molemmat yhdeksi ja purki erottavan väliseinän, nimittäin vihollisuuden,
15 kun hän omassa lihassaan teki tehottomaksi käskyjen lain säädöksinensä, luodakseen itsessänsä nuo kaksi yhdeksi uudeksi ihmiseksi, tehden rauhan,
16 ja yhdessä ruumiissa sovittaakseen molemmat Jumalan kanssa ristin kautta, kuolettaen itsensä kautta vihollisuuden.
Ef. 2:11-16

Kuka on juutalainen?

28 Sillä ei se ole juutalainen, joka vain ulkonaisesti on juutalainen, eikä ympärileikkaus se, joka ulkonaisesti lihassa tapahtuu;
29 vaan se on juutalainen, joka sisällisesti on juutalainen, ja oikea ympärileikkaus on sydämen ympärileikkaus Hengessä, ei kirjaimessa; ja hän saa kiitoksensa, ei ihmisiltä, vaan Jumalalta.
Room. 2:29

8 Autuas se mies, jolle Herra ei lue syntiä!"
9 Koskeeko sitten tämä autuaaksi ylistäminen ainoastaan ympärileikattuja, vai eikö ympärileikkaamattomiakin? Sanommehan: "Aabrahamille luettiin usko vanhurskaudeksi".
10 Kuinka se sitten siksi luettiin? Hänen ollessaanko ympärileikattuna vai ympärileikkaamatonna? Ei ympärileikattuna, vaan ympärileikkaamatonna.
11 Ja hän sai ympärileikkauksen merkin sen uskonvanhurskauden sinetiksi, joka hänellä oli ympärileikkaamatonna, että hänestä tulisi kaikkien isä, jotka ympärileikkaamattomina uskovat, niin että vanhurskaus heillekin luettaisiin;
12 ja että hänestä tulisi myöskin ympärileikattujen isä, niiden, jotka eivät ainoastaan ole ympärileikattuja, vaan myös vaeltavat sen uskon jälkiä, mikä meidän isällämme Aabrahamilla oli jo ympärileikkaamatonna.
13 Sillä se lupaus, että Aabraham oli perivä maailman, ei tullut hänelle eikä hänen siemenelleen lain kautta, vaan uskonvanhurskauden kautta.
Room. 4:8-13

Yhdessä uskon kautta me olemme yksi ruumis, Jumalan perheväkeä

26 Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa.
27 Sillä kaikki te, jotka olette Kristukseen kastetut, olette Kristuksen päällenne pukeneet.
28 Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa.
Gal. 3:26-28

4 yksi ruumis ja yksi henki, niinkuin te olette kutsututkin yhteen ja samaan toivoon, jonka te kutsumuksessanne saitte;
5 yksi Herra, yksi usko, yksi kaste;
6 yksi Jumala ja kaikkien Isä, joka on yli kaikkien ja kaikkien kautta ja kaikissa.
Ef. 4:4-6

Maan päällä olevaa seurakuntaa sanotaan Kristuksen ruumiiksi eli morsiameksi, joka odottaa Ylkäänsä Jeesusta. Kristus itse on ruumiin pää, joka hallitsee ruumista. Ruumis, joka hallitsee itse itseään, ei tee hengellistä työtä, vaan toimii inhimillisen viisauden johtamana. Ihminen, joka astuu seurakunnan johtajan paikalle, ottaa Jeesukselle kuuluvan paikan; voidaan sanoa, että hän on silloin 'Vicarius Filii Dei'.

22 Vaimot, olkaa omille miehillenne alamaiset niinkuin Herralle;
23 sillä mies on vaimon pää, niinkuin myös Kristus on seurakunnan pää, hän, ruumiin vapahtaja.
24 Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset.
Ef. 5:23

4 Sillä niinkuin meillä yhdessä ruumiissa on monta jäsentä, mutta kaikilla jäsenillä ei ole sama tehtävä,
5 niin me, vaikka meitä on monta, olemme yksi ruumis Kristuksessa, mutta itsekukin olemme toistemme jäseniä
Room. 12:4-5

Ja vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon te olette kutsututkin yhdessä ruumiissa, ja olkaa kiitolliset.
Kol. 3:15

Ei ole olemassa erikseen kristittyjen ruumis ja juutalaisten ruumis, sillä yhdessä me olemme yksi ruumis. Ymmärrykseeni ei mahdu se, että osa seurakuntaruumiista temmattaisiin ylös ennenaikaisesti ja toinen osa jäisi yksin ahdistukseen.

14 Sillä hän on meidän rauhamme, hän, joka teki molemmat yhdeksi ja purki erottavan väliseinän, nimittäin vihollisuuden,
15 kun hän omassa lihassaan teki tehottomaksi käskyjen lain säädöksinensä, luodakseen itsessänsä nuo kaksi yhdeksi uudeksi ihmiseksi, tehden rauhan,
16 ja yhdessä ruumiissa sovittaakseen molemmat Jumalan kanssa ristin kautta, kuolettaen itsensä kautta vihollisuuden.
Ef. 2:14-16

Egyptistä lähti Mooseksen kanssa israelilaisten mukana paljon sekakansaa. VT kertoo, että heidät ympärileikattiin ja heillä oli kaikilla sama laki.

37 Ja israelilaiset lähtivät liikkeelle ja kulkivat Ramseksesta Sukkotiin; heitä oli noin kuusisataa tuhatta jalkamiestä, paitsi vaimoja ja lapsia.
38 Ja myös paljon sekakansaa meni heidän kanssansa, sekä lampaita ja raavaskarjaa suuret laumat.
2. Moos. 12:37-38

48 Ja jos joku muukalainen asuu sinun luonasi ja tahtoo viettää pääsiäistä Herran kunniaksi, niin ympärileikkauttakoon kaikki miehenpuolensa ja sitten käyköön sitä viettämään ja olkoon silloin niinkuin maassasyntynyt. Mutta yksikään ympärileikkaamaton älköön siitä syökö.
49 Sama laki olkoon maassasyntyneellä ja muukalaisella, joka asuu teidän keskuudessanne."
2. Moos. 12:48-49

"...ja tahtoo viettää pääsiäistä..." on outo käännös. Totta kai yksi seurakunta viettää samat juhlat. Olisi outoa, jos 40 vuoden erämaavaelluksen ajan osa porukasta viettäisi egyptin (nyk. rooman) juhlia. "Sama laki olkoon maassasyntyneellä ja muukalaisella, joka asuu teidän keskuudessanne." He olivat ympärileikkauksen kautta liittosuhteessa Israelin Jumalan kanssa. He nöyrtyivät Hänen auktoriteettinsa alle, joka vapautti heidät Egyptistä suurilla ihmeillä ja tunnusteoilla. He olivat osa Israelia, vaikka eivät syntyperältään olleetkaan israelilaisia.

Jumala on antanut omat juhla-aikansa (3Moos.23), eikä Hän ole muuta sitä perunut. Raamatussa ei löydy pakanoille omaa lepopäivää ja omia juhla-aikoja, vaan meillä on yhdessä ruumiissa yhteiset juhlat koko Israelin kanssa. On suurta sokeutta ja kapinaa, että kristityt kieltäytyvät Herran juhlista ja pitävät niitä lain tekona, mutta taistelevat verille asti joulun ja muiden rooman juhlien puolesta.

Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät koskaan katoa.
Matt. 24:35

Jumala loi alussa järjestyksen (lain) joka on kaikinpuolin hyvä ja täydellinen. Hän asetti lepopäivänsä jo luomistyössään; sapatti on ollut jo ennen Mooseksen lakia. Jumalan tahto on, että me suostumme alistumaan Hänen auktoritteettinsa alle ja emmekä nojaudu omaan ymmärrykseemme. Meidän täytyy muuttua mielemme uudistuksen kautta, tutkia, mikä on Jumalan tahto ja luopua omastamme. Vain siten voimme olla yhtä ja vain siten voimme sanoa: "Jeesus on minun Herrani". Rakkaus on lain täyttämys.

22 Ja sen kirkkauden, jonka sinä minulle annoit, minä olen antanut heille, että he olisivat yhtä, niinkuin me olemme yhtä-
23 minä heissä, ja sinä minussa-että he olisivat täydellisesti yhtä, niin että maailma ymmärtäisi, että sinä olet minut lähettänyt ja rakastanut heitä, niinkuin sinä olet minua rakastanut.
Joh. 17:22-23


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti