lauantai 5. elokuuta 2017

Kristus Pantokrator

1 Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi:
2 "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä.
3 Älä pidä muita jumalia minun rinnallani.
4 Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla.
5 Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat;
6 mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.
2. Moos. 20:1-6




'Kristus Kaikkivaltias'-ikoni tunnetaan myös sen kreikankielisellä nimellä 'Pantokrator' ja se kuvaa ikonissa 'lihaksi tulleen Jumalan'.

"Kirkko opettaa, että kristillisen ikonin perusta on inkarnaatio eli Jumalan lihaksi tuleminen. Kristuksen inkarnaation kautta Jumala tuli kuvattavaksi. Kun kristitty suutelee Kristuksen ikonia, hän ei palvo kuvaa, vaan osoittaa kunnioitusta alkukuvalle eli Jumalalle."


"Kristuksen pään yläpuolella ovat nimikirjaimet eli monogrammi I C XC (JEESUS ja KRISTUS sanojen ensimmäinen ja viimeinen kirjain), jotka kuvaavat Kristuksen inhimillisyyttä, sädekehässä olevat kirjaimet kuvaavat hänen jumalallisuuttaan, kirjaimet ovat Jahven nimi, ”Minä olen se, joka olen”
- Kristus valtaistuimella kuvaa hänen kuninkuuttaan (ns. Kristus-pantokrator = kaikkivaltias)
- punainen vaate osoittaa hänen jumalallista kunniaansa 
- oikea käsi siunaa, sormet muodostavat hänen monogramminsa"

http://www02.oph.fi/etalukio/uskonto/kurssi2/pu_2_3_2.html


MUDRA


Mudra = 'sormijooga'. Mudra on sanskriittia ja tarkoittaa 'sinetti' tai 'merkki'. Se ei viittaa ainoastaan käsimerkkeihin, vaan koko kehon asentoihin, jotka saavat aikaan tietyn sisäisen tilan tai symboloivat tiettyä merkitystä. Se on mielenkiintoista, että näitä hindulaisia käsimerkkejä löytyy myös kristinuskonnosta.

Jooga taas on aina meditaatiota ja hinduismia. Se on aina epäjumalanpalvelusta riippumatta siitä, missä tai millä mielellä sitä harjoitetaan ja onko se tietoista tai tiedostamatonta. Siinä ollaan aina tekemisissä demonien kanssa. Sormijoogaa käytetään intialaisessa tanssissa sekä mielentyhjennys- ja rentoutusharjoituksissa. Sormien asennot ovat harkittuja ja niillä on aina tietty tarkoitus ja tavoite. Kun mudraa käytetään kristinuskonnossa, se on edelleen hindulainen mudra, jolla vain höynäytetään uskonnollisia ihmisiä.


Sormien edustamat planeetat ja elementit:

PEUKALO - Mars, tuli (agni), tahto
ETUSORMI -  Jupiter, ilma (vayu)
KESKISORMI - Saturnus, avaruus (akasha), ylempi taivas, eetteri, 'Aither'
NIMETÖN -  Aurinko, maa (prithvi)
PIKKURILLI - Merkurius, vesi (jala)

"Aither on antiikin Kreikan mytologiassa yksi ensimmäisistä jumaluuksista. Hän on "ylemmän taivaan", avaruuden ja taivaan henkilöitymä, ja "kirkkauden, hehkun ja ylemmän ilman" alkuperäinen/luonnollinen jumala. Hän on puhdas, ylempi ilma, jota jumalat hengittävät, vastakohtana tavalliselle ilmalle, jota kuolevaiset maan päällä hengittävät."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aither



ABHAYA MUDRA - pelottomuus; avoin kämmen symboloi suojelua, siunausta ja rauhaa

http://forssassa.blogspot.fi/2016/04/kenen-kasi.html



ANJALI MUDRA -  tarkoittaa 'uhria', aloittaa ja päättää toiminnan. Tervehdys; 'minussa oleva jumaluus kumartaa sinussa olevalle jumaluudelle' 

https://en.wikipedia.org/wiki/A%C3%B1jali_Mudr%C4%81






KUBERA MUDRA - 'vauraus', 'tavoitteisiin pyrkiminen';  peukalo+etusormi+keskisormi sormenpäät yhdessä. Kolme voimakasta jumaluutta yhdessä; Mars, Jupiter ja Saturnus. Ortodoksit ja luterilaiset tekevät ristinmerkin kubera mudralla...




PRANA MUDRA - peukalo+nimetön+pikkurilli  yhdessä - elämän mudra; elinvoima, jota säännellään ja hallitaan hengityksellä

"Pranayama on joogafilosofiassa elämänenergian eli pranan tietoista ohjausta eli hengityksen säätelyä ja pitkittämistä. Hengitystä tahdonalaisesti ohjaamalla rauhoitetaan kehoa ja mieltä, mikä avaa tukkeumat ja energia pääsee virtaamaan esteettömästi."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pranayama




PRITHVI MUDRA - maa-mudra; peukalo+nimetön sormenpäät yhteen
SURYA MUDRA - aurinko-mudra; peukalolla painetaan nimetöntä kämmeneen


TARJANI MUDRA - etusormi; suojeleva, varjeleva jumaluus



KARANA MUDRA


http://www.buddhas-online.com/mudras.html
https://www.thoughtco.com/mudra-photo-gallery-4051990

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti