perjantai 19. joulukuuta 2014

Herran juhlat

Sapatti ollut voimassa maailman luomisesta lähtien - se muistuttaa Jumalan ihmeellisestä luomistyöstä. Jumala sanoo myös, että sapatti on JUMALAN MERKKI hänen ja hänen kansansa välillä. Sunnuntai on ROOMAN MERKKI paavin ja hänen kansansa välillä. Älä häpäise Jumalan sapattia.

3 Niin he sanoivat: "Hebrealaisten Jumala on kohdannut meitä. Anna siis meidän mennä kolmen päivän matka erämaahan uhraamaan Herralle, Jumalallemme, ettei hän rankaisisi  m e i t ä  rutolla tai miekalla."
4 Mutta Egyptin kuningas vastasi heille: "Miksi te, Mooses ja Aaron, pidätätte kansaa työnteosta? Menkää töihinne taakkojenne alle (cebalah)."
5 Ja farao sanoi vielä: "Katsokaa, liian paljon on muutenkin joutoväkeä kansaa maassa, ja te tahdotte saattaa heidät kulkemaan työttöminä vapauttaa (shabath) heidät taakoistaan (cebalah)".
2. Moos. 5:3-5

Pharao sanoi vielä: katso, ilmankin on kansaa paljo maalla, ja te vielä nyt tahdotte heitä joutilaaksi saattaa heidän töistänsä. (biblia)

And Pharaoh said, Behold, the people of the land now are many, and ye make them rest (shabath) from their burdens (cebalah). (KJV)

cebalah (subst.) 05450 (6)
1) burden, forced labour, compulsory service, burden bearing

shabath (verbi) 07673 (71)
1) to cease, desist, rest
1a) (Qal)
1a1) to cease
1a2) to rest, desist (from labour)
1b) (Niphal) to cease
1c) (Hiphil)
1c1) to cause to cease, put an end to
1c2) to exterminate, destroy
1c3) to cause to desist from
1c4) to remove
1c5) to cause to fail
2) (Qal) to keep or observe the sabbath

13 "Puhu israelilaisille ja sano: Pitäkää Vaalikaa minun sapattini, sillä se on  m e r k k i n ä  meidän välillämme, minun ja teidän, sukupolvesta sukupolveen,  TIETÄÄKSENNE, ETTÄ MINÄ OLEN HERRA, JOKA PYHITÄN TEIDÄT.
14 Siis pitäkää vaalikaa sapatti, SILLÄ SE ON TEILLE PYHÄ. Joka sen rikkoo häpäisee, saastuttaa, rangaistakoon kuolemalla (=synnin palkka); sillä kuka ikinä silloin työtä tekee, hävitettäköön (leikataan irti) kansastansa.
15 Kuusi päivää tehtäköön työtä, mutta seitsemäntenä päivänä on sapatti, levon päivä, Herralle pyhitetty. Kuka ikinä tekee työtä sapatinpäivänä, rangaistakoon kuolemalla.
16 Ja pitäkööt vaalikoot israelilaiset sapatin, niin että he viettävät (tekevät) sapatin sukupolvesta sukupolveen  i k u i s e n a  l i i t t o n a .
17 Se on oleva  i k u i n e n  m e r k k i  minun ja israelilaisten välillä; sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi ja hengähti."
2. Moos. 31:13-17

Jumalan kansa ei pyhitä Rooman 'Voittamattoman auringon päivää', vaan erottautuu Baabelista pyhittämällä SAPATIN.

2 Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka hän oli tehnyt, ja lepäsi (shabath) seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt.
3 Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi (shabath) kaikesta luomistyöstänsä, jonka hän oli tehnyt.
1. Moos. 2:2-3

1 Näin sanoo Herra: Noudattakaa vaalikaa oikeutta ja tehkää vanhurskaus, sillä minun autuuteni pelastukseni (yeshuw`ah) on lähellä ja minun vanhurskauteni ilmestyy.
2 Autuas se ihminen, joka tämän tekee, se ihmislapsi, joka tässä pysyy vahvana, joka pitää vaalii sapatin eikä sitä riko häpäise, joka varoo vartioi kätensä tekemästä mitään pahaa!
6 Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät vaalivat sapatin eivätkä sitä riko häpäise ja pysyvät minun liitossani,
7 ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.
Jes. 56:1-2, 6-7

http://www.kolumbus.fi/gematria/apsrk19.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sapattiuskonpuhdistus



*****


HERRAN JUHLAKALENTERI
3.Moos.23

Sama laki olkoon maassasyntyneellä ja muukalaisella, joka asuu teidän keskuudessanne.
2. Moos. 12:49

Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa.
Gal. 3:28

4 yksi ruumis ja yksi henki, niinkuin te olette kutsututkin yhteen ja samaan toivoon, jonka te kutsumuksessanne saitte;
5 yksi Herra, yksi usko, yksi kaste;
6 yksi Jumala ja kaikkien Isä, joka on yli kaikkien ja kaikkien kautta ja kaikissa.
Ef. 4:4-6

Ei ole erikseen juutalais- ja pakanauskovia, vaan jokainen, joka seuraa Jeesusta, ottaa yhdessä hengessä samat askeleet; sama Herra, sama usko, sama kaste - kaikille samanlainen, uskovien upotuskaste . . . ja yhteiset juhlat, jotka eivät ole Rooman, vaan Herramme juhlat.

Kevään juhlat: 

Pesachv ja Hag haMatsot  - pääsiäinen ja happamattoman leivän juhla (4.4.-10.4.2015, Nisan 14-21) 
Henif ha‘Omer - uutislyhteen heilutus (7.5)
Hag haShavuot - Helluntai (24.5.2015, Sivan 6.) 

Syksyn juhlat:

Rosh haShana/Jom haTeruah - pasuunansoiton päivä (14.9.2015, Tishri 1.) 
Jom haKippurim / sovituspäivä (23.9.2015, Tishri 10.) 
 Sukkot / lehtimajanjuhla (28.9.-5.10.2015,  Tishri 15-21.)

Hanukka, 17-24.12.2014 (1.Makk.4:52-59)
Puurim, 5.3.2015 (Ester 9:16-23)


****

16 Älköön siis kukaan teitä tuomitko syömisestä tai juomisesta, älköön myös minkään juhlan tai uudenkuun tai sapatin johdosta,
17 jotka vain ovat tulevaisten varjo, mutta ruumis on Kristuksen. 
Kol. 2:16-17

http://www.tv7.fi/vod/series/?series=14599
http://www.kolumbus.fi/gematria/apsrk20.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti