torstai 1. joulukuuta 2016

Katolinen rippi

jota EI Raamatusta löydy:

ripittäytyjä: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.
pappi: Herra olkoon sinun sydämessäsi, jotta vilpittömin mielin tunnustaisit syntisi.
ripittäytyjä: Aamen.
ripittäytyjä: Tunnustan Jumalalle ja sinulle, isä, että olen tehnyt seuraavia syntejä: xxxx... 
... Jeesus Kristus, Jumalan Poika, ole minulle syntiselle armollinen.
pappi: Jumala, joka on laupeuden Isä, on sovittanut maailman itsensä kanssa Poikansa kuoleman ja ylösnousemuksen kautta ja vuodattanut Pyhän Hengen syntien anteeksi saamiseksi. Hän itse antakoon sinulle anteeksiannon ja rauhan kirkkonsa palveluviran kautta. Ja minä päästän sinut synneistäsi Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.
ripittäytyjä: Aamen.
pappi: Kiittäkää Herraa, sillä hän on hyvä.
ripittäytyjä: Sillä hänen armonsa pysyy iankaikkisesti.
pappi: Jumala on antanut sinulle syntisi anteeksi. Mene Herran rauhassa.
ripittäytyjä: Kiitos Jumalalle.

"Parannuksen sakramentissa eli ripissä kirkko antaa Kristuksen valtuutuksesta anteeksi uskovien kasteen jälkeen tekemät synnit. Syyllistymällä vakavan syntiin menetämme yhteytemme Jumalaan eli armon tilan ja haavoitamme kirkkoa. Laupeudessaan Jumala on valmis antamaan meille syntimme anteeksi ja palauttamaan menetetyn yhteytemme.

Ripittäytyvä henkilö valmistautuu rippiin tutkiskelemalla omaatuntoaan. Ripittäytyessään hän katuu syntejään, tunnustaa kaikki vähänkin vakavammat syntinsä papille ja päättää vakaasti olla tekemättä niitä enää. Pappi antaa ripittäytyjälle synninpäästön ja määrää tälle katumustyön, jonka ripittäytyjä suorittaa myöhemmin. Tällä tavoin kristitty pääsee sopuun Jumalan ja kirkon kanssa ja saa anteeksi kuolemansynnin, joka johtaisi iankaikkiseen rangaistukseen. Hän saa sisäisen rauhan ja voimaa kristillisen elämän taisteluihin.

...Uskovalla on velvollisuus tunnustaa syntinsä ja ottaa vastaan synninpäästö parannuksen sakramentissa eli ripissä vähintään kerran vuodessa paaston aikana sekä aina, kun hän tietää tehneensä vakavan synnin."

...valhetta valheen perään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti