lauantai 13. heinäkuuta 2024

Täydellinen UT:ssa

KREIKAN TÄYDELLISYYS-SANAT 5046-5052

teleios (adj.) 5046 (19) - täydellinen, loppuunsaatettu, täysi-ikäinen, kypsä
teleiotes (subst.)  5047 (2) - moraalinen ja hengellinen täydellisyys (tila)
teleioo (verbi)  5048 (24) - tehdä täydelliseksi, saattaa loppuun
teleios (adv.)  5049 (1) - täydellisesti
teleiosis (subst.) 5050 (2) - täyttymys
teleiotes (subst.) 5051 (1) - täyttäjä, loppuunsaattaja
telesphoreo (verbi) 5052 (1) - saattaa (täydellisyyteen tai) kypsyyteen

Kreikan täydellisyys-sanoilla ei ole sama sisältä kuin hepreassa. Kreikan sanat puhuvat loppuunsaatetusta kypsyydestä, kun taas hepreassa täydellisyydellä tarkoitetaan eheyttä ja jakautumattomuutta.


TELEIOS

teleios (adj.) 5046 (19) - täydellinen, loppuunsaatettu, täysi-ikäinen, kypsä
from 5056; complete (in various applications of labor, growth, mental and moral character, etc.); neuter (as noun, with 3588) completeness:--of full age, man, perfect.
1) brought to its end, finished
2) wanting nothing necessary to completeness
3) perfect
4) that which is perfect

4a) consummate human integrity and virtue
4b) of men
4b1) full grown, adult, of full age, mature

Matt 5:48, 19:21
Room 12:2
1Kor 2:6, 13:10, 14:20
Filipp 3:15
Kol 1:28, 4:12
Hebr 5:14, 9:11
Jaak 1:4, 1:17, 1:25, 3:2
1Joh 4:18

Olkaa siis te täydelliset, niinkuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on.
Matt 5:48

Jeesus sanoi hänelle: "Jos tahdot olla täydellinen, niin mene, myy, mitä sinulla on, ja anna köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaissa; ja tule ja seuraa minua".
Matt 19:21

Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä.
Room 12:2

Kuitenkin me puhumme viisautta täydellisten seurassa, mutta emme tämän maailman viisautta emmekä tämän maailman valtiasten, jotka kukistuvat,
1Kor 2:6

Mutta kun tulee se, mikä täydellistä on, katoaa se, mikä on vajavaista.
1Kor 13:10

Veljet, älkää olko lapsia ymmärrykseltänne, vaan pahuudessa olkaa lapsia; mutta ymmärrykseltä olkaa täysi-ikäisiä.
1Kor 14:20

Rakkaat veljet, älkäät olko lapset taidossa; vaan olkaat lapset pahuudessa, mutta olkaat taidossa täydelliset. (Biblia)

kunnes me kaikki pääsemme yhteyteen uskossa ja Jumalan Pojan tuntemisessa, täyteen miehuuteen (teleios 5046), Kristuksen täyteyden (pleroma 4138 = täyteen täytetty) täyden iän määrään
Ef 4:13

Till we all come in the unity of the faith, and of the knowledge of the Son of God, unto a perfect man, unto the measure of the stature of the fulness of Christ: (KJV)

Olkoon siis meillä, niin monta kuin meitä on täydellistä, tämä mieli; ja jos teillä jossakin kohden on toinen mieli, niin Jumala on siinäkin teille ilmoittava, kuinka asia on.
Filipp 3:15

 Ja häntä me julistamme, neuvoen jokaista ihmistä ja opettaen jokaista ihmistä kaikella viisaudella, asettaaksemme esiin jokaisen ihmisen täydellisenä Kristuksessa.
Kol 1:28

Tervehdyksen lähettää teille teikäläinen Epafras, Kristuksen Jeesuksen palvelija, joka rukouksissaan aina taistelee teidän puolestanne, että te pysyisitte täydellisinä ja täysin (pleroo 4137 - täyttää täyteen)  vahvoina kaikessa, mikä on Jumalan tahto.
Kol 4:12

mutta vahva ruoka on täysi-ikäisiä varten, niitä varten, joiden aistit tottumuksesta ovat harjaantuneet erottamaan hyvän pahasta.
Hebr 5:14

Mutta kun Kristus tuli tulevaisen hyvän ylimmäiseksi papiksi, niin hän suuremman ja täydellisemmän majan kautta, joka ei ole käsillä tehty, se on: joka ei ole tätä luomakuntaa,
Hebr 9:11

Ja kärsivällisyys tuottakoon täydellisen teon, että te olisitte täydelliset ja eheät (holokleros 3648) ettekä missään puuttuvaiset.
Jaak 1:4

Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä, jonka tykönä ei ole muutosta, ei vaihteen varjoa.
Jaak 1:17

Mutta joka katsoo täydelliseen lakiin, vapauden lakiin, ja pysyy siinä, eikä ole muistamaton kuulija, vaan todellinen tekijä, hän on oleva autuas tekemisessään.
Jaak 1:25

Sillä monessa kohden me kaikki hairahdumme. Jos joku ei hairahdu puheessa, niin hän on täydellinen mies ja kykenee hillitsemään myös koko ruumiinsa.
Jaak 3:2

pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkoittaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta; ja joka pelkää, se ei ole päässyt täydelliseksi (teleioo 5048) rakkaudessa.
1Joh 4:18



TELEIOTES

teleiotes (subst.fem.)  5047 (2) - (tila) moraalinen ja hengellinen täydellisyys
from 5046; (the state) completeness (mentally or morally):--perfection(-ness).
1) perfection
1a) the state of the more intelligent
1b) moral and spiritual perfection

Mutta kaiken tämän lisäksi pukeutukaa rakkauteen, mikä on täydellisyyden side.
Kol 3:14

Jättäkäämme sentähden Kristuksen opin alkeet ja pyrkikäämme täydellisyyteen, ryhtymättä taas uudestaan laskemaan perustusta: parannusta kuolleista töistä ja uskoa Jumalaan,
Hebr 6:1



TELEIOO

teleioo (verbi)  5048 (24) - tehdä täydelliseksi, saattaa loppuun, täyttyä; käydä toteen
from 5046; to complete, i.e. (literally) accomplish, or (figuratively) consummate (in character):--consecrate, finish, fulfil, make) perfect.
1) to make perfect, complete
1a) to carry through completely, to accomplish, finish, bring to an end
2) to complete (perfect)
2a) add what is yet wanting in order to render a thing full
2b) to be found perfect
3) to bring to the end (goal) proposed
4) to accomplish
4a) bring to a close or fulfilment by event
4a1) of the prophecies of the scriptures

Luuk 2:43, 13:32
Joh 4:34, 5:36, 17:4, 17:23, 19:28
Apt 20:24
2Kor 12:9
Filipp 3:12
Hebr 2:10, 5:9, 7:19, 7:28, 9:9, 10:1, 10:14, 11:40, 12:23
Jaak 2:22
1Joh 2:5, 4:12, 4:17-18

Ja kun ne päivät olivat kuluneet (juhla-aika oli täytetty) ja he lähtivät kotiin, jäi poikanen Jeesus Jerusalemiin, eivätkä hänen vanhempansa sitä huomanneet.
Luuk 2:43

And when they had fulfilled the days, as they returned, the child Jesus tarried behind in Jerusalem; and Joseph and his mother knew not of it. (KJV)

Niin hän sanoi heille: "Menkää ja sanokaa sille ketulle: 'Katso, minä ajan ulos riivaajia ja parannan sairaita tänään ja huomenna, ja kolmantena päivänä minä pääsen määräni päähän'.
Luuk 13:32

Jeesus sanoi heille: "Minun ruokani on se, että minä teen lähettäjäni tahdon ja täytän hänen tekonsa.
Joh 4:34

Mutta minulla on todistus, joka on suurempi kuin Johanneksen; sillä ne teot, jotka Isä on antanut minun täytettävikseni, ne teot, jotka minä teen, todistavat minusta, että Isä on minut lähettänyt.
Joh 5:36

Minä olen kirkastanut sinut maan päällä: minä olen täyttänyt sen työn, jonka sinä annoit minun tehtäväkseni.
Joh 17:4

minä heissä, ja sinä minussa - että he olisivat täydellisesti (tulisivat täydellisiksi yhdessä) yhtä, niin että maailma ymmärtäisi, että sinä olet minut lähettänyt ja rakastanut heitä, niinkuin sinä olet minua rakastanut.
Joh 17:23

 I in them, and thou in me, that they may be made perfect in one; and that the world may know that thou hast sent me, and hast loved them, as thou hast loved me. (KJV)

Sen jälkeen, kun Jeesus tiesi, että kaikki jo oli täytetty (teleo 5055), sanoi hän, että kirjoitus kävisi toteen (teleioo 5048 - täyttyisi): "Minun on jano".
Joh 19:28

En minä kuitenkaan pidä henkeäni itselleni minkään arvoisena, kunhan vain täytän juoksuni ja sen viran, jonka minä Herralta Jeesukselta olen saanut: Jumalan armon evankeliumin todistamisen.
Apt 20:24

Ja hän sanoi minulle: "Minun armossani on sinulle kyllin; sillä minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa". Sentähden minä mieluimmin kerskaan heikkoudestani, että Kristuksen voima asettuisi minuun asumaan.
2Kor 12:9

Ei niin, että jo olisin sen saavuttanut tai että jo olisin tullut täydelliseksi, vaan minä riennän sitä kohti, että minä sen omakseni voittaisin, koskapa Kristus Jeesus on voittanut minut.
Filipp 3:12

Sillä hänen, jonka tähden kaikki on ja jonka kautta kaikki on, sopi, saattaessaan paljon lapsia kirkkauteen, kärsimysten kautta tehdä heidän pelastuksensa päämies täydelliseksi.
Hebr 2:10

 ja kun oli täydelliseksi tullut, tuli hän iankaikkisen autuuden aikaansaajaksi kaikille, jotka ovat hänelle kuuliaiset,
Hebr 5:9

sillä laki ei tehnyt mitään täydelliseksi - mutta sijaan tulee parempi toivo, jonka kautta me lähestymme Jumalaa.
Hebr 7:19

Sillä laki asettaa ylimmäisiksi papeiksi ihmisiä, jotka ovat heikkoja, mutta valan sana, joka on myöhäisempi kuin laki, asettaa Pojan, iankaikkisesti täydelliseksi tulleen.
Hebr 7:28

Tämä on nykyistä aikaa tarkoittava vertauskuva, ja sen mukaisesti uhrataan lahjoja ja uhreja, jotka eivät kykene tekemään täydelliseksi omassatunnossaan sitä, joka jumalanpalvelusta toimittaa,
Hebr 9:9

Sillä koska laissa on vain tulevan hyvän varjo, ei itse asiain olemusta, ei se koskaan voi samoilla jokavuotisilla uhreilla, joita he alinomaa kantavat esiin, tehdä niiden tuojia täydellisiksi.
Hebr 10:1

Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään.
Hebr 10:14

sillä Jumala oli varannut meitä varten jotakin parempaa, etteivät he ilman meitä pääsisi täydellisyyteen.
Hebr 11:40

Että Jumala on jotakin paremmin meille edeskatsonut, ettei he ilman meitä täydelliseksi tulleet (tulisi täydellisiksi) olisi. (Biblia)

God having provided some better thing for us, that they without us should not be made perfect. (KJV)

taivaissa kirjoitettujen esikoisten juhlajoukon ja seurakunnan tykö, ja tuomarin tykö, joka on kaikkien Jumala, ja täydellisiksi tulleitten vanhurskasten henkien tykö,
Hebr 12:23

Sinä näet, että usko vaikutti hänen tekojensa mukana, ja teoista usko tuli täydelliseksi;
Jaak 2:22

Mutta joka pitää hänen sanansa, hänessä on Jumalan rakkaus totisesti täydelliseksi tullut. Siitä me tiedämme, että me hänessä olemme.
1Joh 2:5

 Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt. Jos me rakastamme toinen toistamme, niin Jumala pysyy meissä, ja hänen rakkautensa on tullut täydelliseksi meissä.
 1Joh 4:12

17 Näin on rakkaus tullut täydelliseksi meissä, että meillä olisi turva tuomiopäivänä; sillä sellainen kuin hän on, sellaisia mekin olemme tässä maailmassa.
18 Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen (teleios 5046) rakkaus karkoittaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta; ja joka pelkää, se ei ole päässyt täydelliseksi rakkaudessa.
1Joh 4:17-18


TELEIOS

teleios (adv.)  5049 (1) - täydellisesti
adverb from 5046; completely, i.e. (of hope) without wavering:--to the end.
1) perfectly, completely

Sentähden vyöttäkäät mielenne kupeet, olkaa raittiit, pankaat täydellinen toivonne siihen armoon, joka teille Jesuksen Kristuksen ilmestyksen kautta taritaan,
1Piet 1:13 (Biblia)



TELEIOSIS

teleiosis (subst.fem.) 5050 (2) - täyttymys
from 5448; (the act) completion, i.e. (of prophecy) verification, or (of expiation) absolution:--perfection, performance.
1) a completing, a perfecting
1a) fulfilment, accomplishment
1b) the event which verifies the promise
1c) consummation, perfection

Ja autuas se, joka uskoi, sillä se sana on täyttyvä (täyttymys), mikä hänelle on tullut Herralta!"
Luuk 1:45

And blessed is she that believed: for there shall be a performance of those things which were told her from the Lord. (KJV)

Jos siis täydellisyys (täyttymys) olisi saavutettu leeviläisen pappeuden kautta, sillä tähän on kansa laissa sidottu, miksi sitten oli tarpeen, että nousi toinen pappi Melkisedekin järjestyksen mukaan eikä tullut nimitetyksi Aaronin järjestyksen mukaan?
Hebr 7:11



TELEIOTES

teleiotes (subst.mask.) 5051 (1) - täyttäjä, loppuunsaattaja
from 5048; a completer, i.e. consummater:--finisher.
1) a perfector
2) one who has in his own person raised faith to its perfection and so set before us the highest example of faith

silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen, joka hänelle tarjona olevan ilon sijasta kärsi ristin, häpeästä välittämättä, ja istui Jumalan valtaistuimen oikealle puolelle.
Hepr 12:2


TELESPHOREO

telesphoreo (verbi) 5052 (1) - saattaa (täydellisyyteen tai) kypsyyteen
from a compound of 5056 and 5342; to be a bearer to completion (maturity), i.e. to ripen fruit (figuratively):--bring fruit to perfection.
1) to bring to (perfection or) maturity
1a) of fruits
1b) of pregnant women
1c) of animals bringing their young to maturity

Mikä taas orjantappuroihin putosi, ne ovat ne, jotka kuulevat, mutta vaeltaessaan tukehtuvat tämän elämän huoliin, rikkauteen ja hekumoihin, eivätkä tuota kypsää hedelmää.
Luuk 8:14



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti